Buck Danny: De Integrale 8

26. De Vliegende Tijgers Komen Terug - 27. De Vliegende Tijgers Schieten Te Hulp - 28. Vliegende Tijgers tegen Piraten - 29. Operatie "Mercury"

Tekenaar(s)
Victor Hubinon
Scenarist(en)
Jean-Michel Charlier
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Buck Danny: De Integrale 8

Na een uitgebreid dossier zijn in deze integrale vier verhalen opgenomen die in de jaren 1960 tot 1962 zijn verschenen in het weekblad Robbedoes. Zestig jaar oud dus. En dat kan je bijvoorbeeld zien aan het vasthouden aan de vier stroken per blad met telkens twee tot vier prenten. Er valt dus heel wat te lezen. De scenario's van Jean-Michel Charlier zijn geen vluggertjes, maar schitterend opgebouwd over respectievelijk de dreiging van escalerend conflict in Zuid-Oost Azië (de Vliegende Tijgers-trilogie) en de internationale ratrace in volle Koude Oorlog om als eerste land de ruimte te veroveren (Operatie Mercury).

Deze integrale kan zonder problemen de Tuckson-files genoemd worden. Sonny, in latere en recente albums jammer genoeg al te dikwijls opgevoerd als een ridicule clown, zorgt met zijn brede lach opwekkende avontuurtjes, zijn naïeve menselijkheid en old school heldengedrag dat hij de echte ster is van deze verhalen. Neem hem weg en het zout en peper is grotendeels verdwenen. De onkreukbare Buck en zijn net iets minder dan hem trouwe acoliet Tumbler hebben toch wel een te hoog ideale schoonzoongehalte. Heel soms moeten we zelfs denken aan het daverende duo Alex en Enak.

In De Vliegende Tijgers Komen Terug worden we onmiddellijk in volle actie gegooid met Tumb die zijn Crusader in een hevige storm op de Saratoga moet landen. Hij heeft immers een top secret boodschap bij zich. Daarna krijgen we enkele Sonny-highlights als catcher The Fair Angel en verloofde van de plus-size Maeva. Ondertussen wordt de dreiging van een conflict opgebouwd (wapenleveringen, huurlingen, jets van vreemde makelij) wat ertoe leidt dat de Saratoga vanuit Manila vertrekt op verkenning naar de Paraceleilanden. Buck ontdekt met zijn Mc Donnell F4H-1 Phantom II de basis van de schurken, maar komt hierbij bijna om het leven. Sonny en Tumbler worden een eerste keer geconfronteerd met de vreemde jets (Aeritalia G. 91) en niet veel later komt er een staatsgreep in Viet-tan. Prins Praha Bang komt in opstand tegen koning Sidong Sihanoekh, een trouwe bondgenoot van de VS. Omdat officiële hulp uit den boze is, roepen de VS de Vliegende Tijgers terug in het leven. De Vliegende Tijgers vormen een onafhankelijke luchtmacht, bestaande uit piloten en vliegtuigen van de Saratoga.

In De Vliegende Tijgers Schieten Te Hulp wordt met vrijwilligers (enkel vrijgezellen) een basis gebouwd in Nuong-Lok. Sonny steelt ondertussen als generaal van de Vliegende Tijgers de show en laat zijn goed hart zien door de getrouwde piloot Dave Sterling te helpen om deel uit te maken van de Vliegende Tijgers. Zijn vrouw en kind zijn namelijk spoorloos in het rebellengebied en hij wil hen koste wat het kost opsporen en in veiligheid brengen. De eerste schermutselingen tussen de piraten en de Vliegende Tijgers komen aan bod, waarbij een goed voorbereide aanval op de Amerikaanse basis verijdeld wordt door het heldhaftig gedrag van Sonny en Dave. Overloper Thi Ba kan Sonny en Dave overtuigen om zich in vijandelijk gebied te wagen om het gezin op te halen. En de val klapt dicht...

In het laatste deel van het drieluik, De Vliegende Tijgers tegen Piraten, wordt eindelijk contact gemaakt met (de blonde!) Lady X . Zij stelt de Amerikanen voor een ultimatum: vertrekken of de dood van Sonny, Dave en zijn gezin. Thi Ba komt nogmaals op de proppen met een uitgekiend plan — té uitgekiend zelfs voor een simpele boer — om iedereen te redden. Buck is achterdochtig, maar Slim Holden ziet er heil in. En dan keert het lot. Ze komen te weten waar de gevangenen zich bevinden en dat Thi Ba een oplichter is. Soeva, een soldaat van de koning, slaagt erin om de versterkte tempel binnen te dringen en de bevrijding voor te bereiden. Op volle aanvalssterkte slagen de Vliegende Tijgers erin om iedereen in veiligheid te brengen. Sonny en Soeva moeten echter door de jungle hun weg terug zien te vinden.

We hebben genoten van het herlezen van deze trilogie. Enig minpunt zijn de Douglas A-4 Skyhawks van de Vliegende Tijgers.  Zonder twijfel een van de saaiste jets waarmee onze helden ooit gevlogen hebben. Geef ons dan maar liever de Italiaanse Aerospatiales G. 91 waarmee de piraten vlogen. Duizend keer sexyer. En hetzelfde geldt voor de kokardes (de insignes). De stoere piraten-kokarde is zoveel aantrekkelijker dan het lauwe Vliegende Tijgers-embleem. Waar zijn de haaientanden eigenlijk gebleven?

Na deze spannende cyclus hebben we dan nog Operatie Mercury te goed. Voor ons een van de allerbeste scenario's van Charlier. Sonny schittert als nietsvermoedende verloofde van Lulu Belle en hij zorgt daarbij voor waarlijk hilarische momenten met zijn pin-upschildering en de rozentuil voor haar moeder. Ook genietbaar zijn de fijne twists van Lulu Belle, die erin slaagt om top secret documenten van Buck te fotograferen, de operatiekamer van de Forrestal te bezoeken aan de zijde van de admiraal, en vooral Sonny zo gek te krijgen dat hij dagelijks om 10.30 uur een opgenomen boodschap van haar beluistert waardoor de spionnen in staat zijn om  de positie van de Amerikaanse vloot nauwkeurig te volgen. Kamergenoot Tumbler kan deze dagelijkse marteling niet langer aanhoren en wil de bandopnemer saboteren. Daardoor vindt hij natuurlijk de zender. Een gebroken Sonny wil zijn eer herstellen en vliegt zich te pletter tegen de duikboot van de vreemde mogendheid die de capsule van ruimtevaarder Dayton wist te bemachtigen...

Topverhalen. Topintegrale. Topjeugdsentiment.

JOHAN DECLOEDT

Reeks
Buck Danny
Deel
De Integrale 8
Pagina's
248
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
luchtvaart
thriller
Extra
Complete verhalen met dossier
Prijs
€ 32,95