De Filosoof, de Hond en de Bruiloft

Tekenaar(s)
Barbara Stok
Scenarist(en)
Barbara Stok
Uitgeverij
Nijgh & Van Ditmar
Verschijningsdatum

Breek uit jezelf!

Zo rond de laatste eeuwwisseling zette Barbara Stok, samen met Maaike Hartjes en Gerrie Hondius de autobiografische vrouwenstrip op de Nederlandse kaart. Hun alledaagse beslommeringen vertrouwden ze — elk in hun eigen stijl — op een humoristische manier toe aan het tekenblad en we kunnen ons voorstellen dat hun directe omgeving niet altijd dolgelukkig was met hun rake observaties. Zo af en toe pakten we wel eens een strip mee van deze sterke dames. Als generatiegenoot herkenden we ons maar al te vaak in hun onverbloemde beschouwingen en soms kan het echt eens geen kwaad om jezelf een spiegel voor te houden. 

Toch kwam de grote erkenning voor Stok er pas toen ze in 2012 Vincent op de goegemeente losliet, een stripbiografie over de laatste jaren van de miskende schilder Vincent Van Gogh. Deze bestseller is ondertussen al in meer dan twintig landen verschenen en gooide overal hoge ogen. 

Deze krachttoer doet ze tien jaar later nog eens dunnetjes over met deze De Filosoof, de Hond en de Bruiloft. Deze keer staat het leven van de Griekse Hipparchia centraal, een dame uit de vierde eeuw voor Christus die wat tussen de plooien van de geschiedenis verdwenen is, maar die bij de auteur een onuitwisbare indruk heeft nagelaten. Hoewel er voor Hipparchia een voorspelbare mannetje-huisje-kindje-levenswandel uitgetekend was, weet ze zich geleidelijk aan dit keurslijf te onttrekken en ontpopt ze zich tot de vrouwelijke evenknie van cynische filosofen als Diogenes van Sinope (die van de ton!) en Crates van Thebe, haar levensgezel. In deze cynische filosofie staat onder meer het verwerpen van wereldse rijkdom en culturele gewoontes centraal, iets wat tamelijk revolutionair was in de klassieke Griekse samenleving. In het belangrijke overzichtswerk Leven en Leer van Beroemde Filosofen van de Griekse biograaf Diogenes Laërtius uit de derde eeuw na Christus is Hipparchia de enige vrouw die daarin een plaatsje krijgt. Ze wordt zo ook weleens beschouwd als een van de eerste feministen.

Over de levenswandel van de filosofe is al bij al niet zoveel bekend en het kostte Stok dan ook vijf jaar, een reis naar Griekenland en heel wat opzoekwerk vooraleer ze dit boek in een definitieve vorm kon gieten. Dat dit monnikenwerk zijn vruchten weet af te werpen, staat buiten kijf. In haar kenmerkende en laagdrempelige stijl levert Stok hier immers een knalprestatie af. Hiaten in het verhaal vult ze fijntjes op met historisch verantwoorde eigen interpretaties en zo krijg je een vlotte en coherente vertelling, iets wat we nogal eens missen bij andere historische strips.

Ook in dit album krijgen haar personages weer de Stokiaanse rimpelloze botoxbehandeling en dat maakt het aanvankelijk wat lastig om de verschillende figuren uit elkaar te houden. Maar eens je die stap gezet hebt, blijft er een doorwrochte en knappe strip over.

De Filosoof, de Hond en de Bruiloft kan volgens ons dan ook gerust naast haar Vincent staan, al vrezen we een beetje dat die laatste merknaam net iets meer belletjes doet rinkelen bij de occasionele stripkoper. Alle zonnebloemen nog aan toe...

MARIO STABEL

Reeks
De Filosoof, de Hond en de Bruiloft
Pagina's
288
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
biografie
drama
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,99