Franck Thilliez 1: Het Weeshuis

Tekenaar(s)
Luc Brahy
Scenarist(en)
Sylvain Runberg
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Detectiveplezier

Bij het opruimen van de zolder van een overleden verzamelaar van spionagefilms en curiositeiten krijgt Ludo Sénéchal een filmspoel mee. Wanneer Ludo die thuis bekijkt, ziet hij verschrikkelijke beelden voordat hij blind wordt. Nadat hij de hulp inroept van zijn ex, de in Rijsel werkzame politieluitenant Lucie Henebelle, ziet zij dezelfde beelden van meisjes die konijnen doodslaan en een stier kelen, maar ze verliest haar zicht niet. Bij nader onderzoek blijken er subliminale beelden te staan op de filmrol en dat leidt Lucie naar een onderzoek naar oude duistere omstandigheden in een weeshuis en ze komt op het spoor van een meisje uit de film dat nu een bejaarde vrouw is. Tegelijk voert haar collega Franck Sharko een onderzoek naar toegetakelde lijken die zijn gevonden bij graafwerken bij Le Havre. Er blijkt iets gelijkaardigs gebeurd te zijn in Algiers. Beide onderzoeken komen samen, terwijl het bloed blijft vloeien, ook bij de speurders.

Sylvain Runberg (OrbitalMillennium) bewerkte de misdaadroman Het Weeshuis van Franck Thilliez, in 2012 in het Nederlands verschenen in de politiereeks Lucie Henebelle & Frank Sharko. De thriller is gebaseerd op waargebeurde feiten en er komt een Franse zesdelige tv-reeks aan op basis van dit verhaal. Zonder voorkennis over dit speurdersduo loop je wat achter om enkele elementen te vatten. Zo wordt Franck te pas en te onpas aangesproken door het denkbeeld van zijn overleden dochter wier smiley op haar T-shirt verandert naargelang specifieke gemoedsgesteldheden. Het brutaaltje wijst hem af en toe direct op zere plekken of ze wijst onomwonden op zijn gevoelens voor zijn werkpartner Lucie.

Franck en Lucie krijgen te maken met smerige zaken, waarbij geweld en bloedvergieten de spanning op de spits drijven. Luc Brahy brengt dat bijna zakelijk in beeld in een realistische helderheid zonder franjes. Van hem verscheen onlangs Geesten uit het Verleden bij Dark Dragon Books, ook een aanrader.

Het Weeshuis moet de opener zijn van een langere reeks bewerkingen van de politieverhalen over Franck en Lucie, die in Thilliez' romans ook afzonderlijke avonturen beleven. Als die volgende bewerkingen van hetzelfde kaliber blijven, met telkens een stevige 100+ pagina's, dan staat ons nog veel detectiveplezier te wachten.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Franck Thilliez
Deel
1
Gebaseerd op
de roman van Franck Thilliez
Pagina's
104
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal, deel 1 van trilogie
Prijs
softcover
€ 17,95
hardcover
€ 24,95