- ‹ vorige
- volgende ›
- 145 van 1,727
Berlijn 61
Bouwen op vertrouwen
Berlijn 1961. Bezige bij Kathleen Van Overstraeten neemt een vervoermiddel dat je tegenwoordig niet meer snel zou vinden: een nachttrein die ook je auto mee op reis neemt. Op die trein ontmoet Kathleen de muzikante Annelore Schmidt. De verschrikte aanblik van de jonge vrouw laat Kathleen niet meer los, dus wanneer de muzikante haar viool op de trein achterlaat, voelt Kathleen dat zij diegene is die het instrument moet terugbezorgen, ook al moet ze daarvoor naar het woelige Oost-Berlijn.
Wie Kathleen al langer volgt, weet dat ze ons voorheen, via haar geheel persoonlijke avonturen, onrechtstreeks door de Belgische geschiedenis heeft gegidst. Hoewel de bewuste trein ook heel even België kruist, verlaat Kathleen nu voor het eerst volledig het Belgische toneel. De link met haar Belgische achtergrond is even van minder belang, en toont zich alleen in hoe vertrouwd ze is met de westerse levensstijl. Een niet zo onbelangrijk detail, dit album draait immers voornamelijk om de tweespalt tussen Oost en West.
Los van het uitstapje buiten de landsgrenzen is dit een vintage Kathleen Van Overstraeten-verhaal. Kunsthistoricus Patrick Weber doet wat hij het liefst doet. Al zowat zijn hele scenaristencarrière creëert hij degelijke verhalen zonder nodeloze franjes. De door hem opgeroepen historische setting hoeft geen verdere toeters en bellen, lijkt hij telkens te denken. Het zorgt voor complexloze albums, die uit de band moeten springen door hun eenvoud. En dat doen ze ook Dit is ongecompliceerde degelijkheid.
Een van de redenen waarom Webers verhaal zo goed aanslaat, is de andermaal perfecte symbiose met het tekenwerk van Baudouin Deville. Weinig tekenaars hebben vandaag de Klare Lijn-stijl nog zo naturel onder de knie als deze man. Zeker in combinatie met het rustgevende kleurgebruik dat telkens zo goed bij de afgebeelde tijdsperiode past.
Opvallend hoezeer de creatie van het personage Kathleen Van Overstraeten de kwaliteit van zijn werk een boost heeft gegeven. Alsof hij een doel heeft gevonden. Hoewel de Klare Lijn ook al aanwezig was in het Bestemming Peru-drieluik waarmee Deville zijn carrière startte, zijn Kathleen-collectie is dat werk kwalitatief mijlenver vooruit.
Kortom, Weber en Deville kunnen bouwen op vertrouwen, in hun samenwerking en bij hun lezers. Als Oost-Berlijn zo het vertrouwen van zijn burgers had kunnen winnen, was de Muur nooit gebouwd en had dit album nooit bestaan. Wij danken de DDR dus voor het mogelijk maken van dit album!
DIEDERIK VAN DE VELDE
- ‹ vorige
- volgende ›
- 145 van 1,727