Indians!: De Zwarte Schaduw van de Blanke Man

Tekenaar(s)
Dimitri Armand
Laurent Astier
Emmanuel Bazin
Dominique Bertail
Michel Blanc-Dumont
Benjamin Blasco-Martinez
Derib
Paul Gastine
Laurent Hirn
Jef
Hugues Labiano
Mathieu Lauffray
Félix Meynet
Christian Rossi
Michel Rouge
Ronan Toulhoat
Scenarist(en)
Tiburce Oger
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Blinkt net iets minder

Met Go West Young Man noteerde scenarist Tiburce Oger een van de toppers van 2023. Een sterke westernstrip door verschillende toptekenaars uit het genre. Kleppers als onder andere Michel Blanc-Dumont, François Boucq, Ralph Meyer, Christian Rossi, Michel Rouge en Paul Gastine leverden een bijdrage van enkele bladzijden. Een vervolg kon niet uitblijven en met Indians! probeert Oger zijn kunststukje te herhalen.

Zoals met zoveel successen op het witte doek of in de muziek geldt ook in de stripwereld het mantra dat een vervolg zelden net zo goed is als het origineel. Waar het aan ligt, is lastig te duiden maar bij Indians! doen we toch een poging. Wat Go West Young Man zo sterk maakte, was de onderlinge verbondenheid tussen de verhalen. Het zakhorloge zagen we steeds terug bij diverse personages gedurende de vele jaren dat het verhaal besloeg. En juist dat element missen we bij dit losstaande vervolg. In het begin lijkt het er op dat de Amerikaanse zeearend een overvliegende rol speelt. Maar na enkele verhalen is zijn lot het tooien van het hoofd van een indiaanse krijger. Soms keert een personage terug in het volgende verhaal, maar het grote overkoepelde geheel missen we nu toch en dat is gewoon jammer.

Het uitgangspunt is origineel, hoewel het verhaal van de native Amerikanen helaas ook behoort tot de donkere bladzijdes uit de roemrijke Amerikaanse geschiedenis. Indians! verhaalt over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de verschillende indianenstammen. Een uitgangspunt waar in de hedendaagse westernstrips te weinig aandacht voor is. Vaak zijn het blanke helden die het opnemen tegen een combinatie van outlaws, Zuidelijke soldaten, Mexicanen en opgefokte indianen. Dat er ook een ander verhaal is, bewijst deze Indians! Maar wat de onderlinge samenhang is tussen de verschillende verhalen en personages ontgaat ons met enige regelmaat. De gekozen periodes verwijzen soms naar voor de indianen historische data en gebeurtenissen.

Ook nu weer is het verzamelde gezelschap aan westerntekenaars van hoog niveau, met bekende namen als onder andere Laurent Astier, Dimitri Armand, Michel Blanc-Dumont, Derib, Hugues Labiano, Matthieu Lauffray, Christian Rossi en Félix Meynet. Allen leveren ze op hoog niveau, maar het sterrenensemble van dienst blinkt net iets minder dan de vorige keer.

Als Indians! niet in de schaduw zou staan van Go West Young Man was het een van de beste westernstrips van het jaar. Dat is het nog steeds, maar als je voorganger zo’n sterke indruk heeft gemaakt, is het lastig om het origineel te overtreffen.

Inmiddels is in het Frans al het derde deel in dit westernepos verschenen, Gunmen of the West.

DAI HEINEN

Reeks
Indians!
Pagina's
120 (softcover en hardcover) • 128 (luxe)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
western
Extra
complete verhalen
Prijs
softcover met cover van Mathieu Lauffray
€ 12,95
hardcover met cover van Michael Blanc-Dumont
€ 27,95
luxe op groot formaat en bonuspagina's met prent en cover van Paul Gastine
€ 49,95