Terug naar overzicht

Phobos 1: Eendagsvliegen

Tekenaar(s)
Eduardo Francisco
Scenarist(en)
Victor Dixen
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Blind Date in space

De toekomst, niet eens zo ver weg. Atlas Capital is nu de eigenaar van de NASA, die diep in de schulden zat, en versnelde de verovering van de ruimte. Met het Genesis-programma is de volgende stap de kolonisatie van Mars dat tegelijk de grootste tv-show in de geschiedenis is. Twaalf jonge aardbewoners, zes meisjes en zes jongens die van elkaar gescheiden blijven, krijgen op weg naar Mars de mogelijkheid om een partner te vinden met wie ze op de rode planeet een gezin kunnen stichten. Dat gebeurt telkens via geregelde ontmoetingen van welgeteld zes minuten. Het hele proces, vanaf de speeddates tot elk moment van hun leven op Mars, zal op de aarde uitgezonden worden. Hoe populairder de kandidaten op de kijkers overkomen, hoe meer centen ze voor hun uitzet krijgen. Van overal ter wereld melden kandidaten zich aan, zo ook het Franse buitenbeentje Léonor, die haar troosteloze bestaan als arbeidster in een fabriek van dierenvoer kotsbeu is. Aan boord van het ruimteschip hebben ze elk hun specifieke taak en ze worden prima begeleid vanuit het commandocentrum op de aarde. Alleen hebben ze de jongeren niet meegedeeld dat ze volgens een vernietigd rapport over een maand zullen sterven. The show must go on... maar ook Léonor draagt een geheim met zich mee.

Phobos, vernoemd naar de grootste maan rond Mars, leest als een boeiende mix van Blind Date, een realityshow en een sf-thriller. De tegenstellingen tussen naïeve onschuld en de zoektocht naar liefde met grote L enerzijds en meedogenloos grootkapitaal anderzijds zijn extreem aangezet, tot het clichématige toe. Van die gemene tegenpartij valt soms moeilijk te geloven dat mensen zó radicaal nietsontziend kunnen zijn, al kan je dat ongeloof ook wijten aan onze eigen naïviteit. 

Eduardo Francisco is een begenadigd tekenaar die net zo onderlegd is om mooie en/of karaktervolle mensen te tekenen als hoe ze zich kleden in romantische jurken, hippe kleren en ruimtepakken. Ook met het ruimteschip, de decors binnenin en op aarde zet hij een realistische omgeving neer. Het zou allemaal weleens waar kunnen zijn.

Dit eerste album van meteen 80 pagina's is gebaseerd op de boekenreeks Phobos van de Franse schrijver Victor Dixen die ook voor het scenario van deze stripbewerking instaat. De romans voor een jeugdiger publiek zijn ook in het Nederlands vertaald. In het Frans bestaan er vijf delen. 

Wat ons betreft hoeft Eendagsvliegen de titel niet waar te maken. Phobos heeft alles in zich om uit te monden in een sf-klassieker die we in een niet eens zo verre toekomst graag opnieuw zullen lezen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Phobos
Deel
1
Gebaseerd op
de roman van Victor Dixen
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Prijs
€ 27,95
Terug naar overzicht