Marathon

Tekenaar(s)
Nicolas Debon
Scenarist(en)
Nicolas Debon
Uitgeverij
Scratch Books
Verschijningsdatum

Blijven doorzetten

Je wordt aangezogen door de prachtige cover van dit album, erg benieuwd naar wat je mag verwachten van een strip met deze titel. Is het een verdoken thriller, gaat het hier echt om het verhaal van een marathonloop of zit er meer achter?

Het is effectief de weergave van de olympische marathon in Amsterdam 1928, ongeveer een eeuw geleden. Tien jaar na de Eerste Wereldoorlog willen de verschillende naties die elkaar bevochten in een enorm bloedbad, opnieuw harmonie brengen tussen de volkeren en streven naar een betere wereld zonder oorlog. Het olympisch gedachtengoed is niet alleen “citius, altius, fortius” — sneller, hoger, sterker —, het vierjaarlijks wereldevenement wil ook verzoening bewerkstelligen en scheidingsmuren slopen tussen verschillende culturen, naties, standen en huidskleuren door een sportief streven naar fysieke schoonheid en kracht. Na het schetsen van dit tijdsbeeld toont tekenaar en scenarist Nicolas Debon hoe zo’n wedstrijd toen organisatorisch werd voorbereid en hoe het publiek vol spanning wachtte op de voorstelling van de landenploegen en het startsein. De verschillende teams met telkens vier à vijf lopers komen aan bod, sommigen al heel bekend. En dan wordt eindelijk het startschot gegeven. Afwisselend komen de lopers in beeld die allen vechten tegen de vermoeidheid, de weerselementen en de concurrentie. Daarnaast zien we enkele verslaggevers, die in een speciale autobus voor de pers de wedstrijd volgen en commentaar geven op het tempo, de positie van de atleten en een inschatting van hun kansen. Eenmaal buiten het stadion passeert het traject een deel van de stad om daarna een heel eind de rivier Amstel te volgen en dan terug te keren. Onderweg zijn er controleposten en bevoorradingsstandjes. Het gaat er hard aan toe, met veel tegenwind op het vlakke land. Eén voor één raken de favorieten achterop. Een tot nu toe onbekende atleet blijft de kop aanklampen en tempo houden. Hij zal als eerste finishen.

Het verhaal, een waargebeurd relaas, is getekend en geschreven door Nicolas Debon van wie eerder Het Experiment verscheen. Marathon werd eerst in het Frans uitgegeven (2021). Het ganse album is overwegend roodbruin gekleurd met soms een vuilblauwe inkleuring van een personage of een flashback. De warme roodbruine tinten zijn een origineel idee, ze doen denken aan verkleurde oude foto’s of films, het gaat hier immers ook om een gebeurtenis van haast honderd jaar geleden. De bijzondere techniek met ogenschijnlijk grove omlijningen en rudimentaire inkleuring met kleurpotlood geven karakter. Elke tekening kan afzonderlijk als een expressieve prent staan.

Debon heeft treffend weergegeven hoe atleten 42 kilometer lang een gevecht moeten leveren tegen zichzelf, de tegenstrevers, de tijd en de wind. In fine zijn er nog enkele pagina’s met foto’s en informatie over de winnende underdog, andere atleten en de Olympische Spelen van 1928. Een mooi album over een ogenschijnlijk saaie wedstrijd als een marathon.

JAN GOFFIN

Reeks
Marathon
Pagina's
124
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,95