XXe Ciel.com 1-2

1. Mémoires 98 - 2. Mémoires 99

Tekenaar(s)
Yslaire
Scenarist(en)
Yslaire
Uitgeverij
Talent
Verschijningsdatum
december 2004

Bilals natte droom

Eindelijk is hij ervan af. Een brede, opgeluchte glimlach verschijnt op het gezicht van onze stripboer. Na drie jaar gemekker van “Komt-ie-of-komt-ie-nu-niet?”, overhandigt hij ons trots het langverwachte tweede deel van XXeCiel.com, Yslaires beklijvende kijk op de twintigste eeuw. Parbleu, is die wikkel nu wel niet te groot, zekerst! Sussend wist hij ons te zeggen dat de nieuwe wikkels al in herdruk zijn en we die oude wikkel mogen houden. Een echt collector's item! Sympathieke vent.

Genoeg getob over het feit of de wikkel te breed of het boek te smal is*. Voor ons ligt eindelijk een nieuw album van Belgiës ontroerendste tekenaar Yslaire. De bijhorende (en inmiddels niet meer actieve) site www.ox2.be/xxeciel kenden we al uit het hoofd. Daar kan je alle mails zien die de 98-jarige psychoanaliste Eva Stern elke 31ste van de maand ontving. Mails boordevol geretoucheerde foto's en mpegs over de meest markante gebeurtenissen van de vorige eeuw: Vietnam, Freud, de dood van haar broer Frank, de maanlanding,... Het mysterie over de afzender @nonymous werd er alleen maar groter door. Is hij werkelijk een engel of dan toch een flauwe plezante?

Met het tweede deel valt Yslaire meteen met de deur in huis. Het surreële, vage van het eerste deel is verdwenen. In de plaats krijg je een stevig verhaal over een onmogelijke liefde tussen socialistische idealen en lichamelijke passie. Stilaan raken de nevels rond de opportune desertie van Frank Stern opgeklaard, maar vijftig jaar later worden de hasjdampen rond de hippieavonturen van Frank Jr. en zijn vrienden van Cloud99 dikker en ondoorzichtiger. Keer op keer legt XXeCiel.com een bom onder de codes van het klassieke stripverhaal. De beeldsnit is functioneel chaotisch, de randteksten zijn voortdurend verbanden met andere intense verhalen en de tekeningen zijn vaak niet meer dan ingezoomde schetsen. XXeCiel.com is de strip die Enki Bilal al zo lang wil maken. Eeuwig herleesbaar, simpel en duidelijk, maar tegelijk zo ondoorzichtig en verrijkend als het wereldwijde web.

Onder de Franse kerstbomen vind je vandaag het einde van deze must have-reeks. XXeCiel.com eindigt in twee albums waarbij het einde van het ene boek het begin is van het tweede album en vice versa. Een oneindige lus die twee interpretaties geeft aan de revolutionaire twintigste eeuw. Geen idee wanneer de vertaling er komt... We zouden het eens moeten vragen in onze stripspeciaalzaak.

WOUTER PORTEMAN * “Size does matter”, wist een weltevreden Evi Hanssen ons onlangs nog toe te fluisteren. En wie zijn wij, om daaraan te twijfelen?

Reeks
XXe Ciel.com
Deel
1-2
Collectie
Millennium
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 2 van vierluik