Op Zoek naar de Eenhoorn

Tekenaar(s)
Ana Mirallès
Scenarist(en)
Emilio Ruiz
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
december 2018

Bij de neushoorn genomen

In 1987 publiceerde de Spaanse historicus Juan Eslava Galan — ongetwijfeld een oom van de Vlaamse charmezanger Frank — de roman En Busca del Unicornio, die in Spanje meteen literaire prijzen won. Het koppel Emilio Ruiz Zavala en Ana Mirallès was meteen gefascineerd door het ongelofelijke verhaal van een Castilliaanse expeditie aan het eind van de vijftiende eeuw, dwars over het Afrikaanse continent tot in Zimbabwe, op zoek naar de hoorn van een eenhoorn, naar verluidt hét middel tegen de impotentie van koning Enrique IV. De verstripping van de roman dreigde lange tijd, net zoals de mythische eenhoorn zelf, onontdekt te blijven voor het publiek. Op Zoek naar de Eenhoorn verscheen aanvankelijk in drie delen en bleef zo goed als onopgemerkt: dit was nog voordat Mirallès bekendheid verwierf met haar Djinn-strips en hun samenwerking in Mano en Mano en de voortijdig gestopte reeks Muraqqa'. Tien jaar geleden kreeg de trilogie van een nieuwe uitgever gelukkig een nieuwe kans met een (met enkele grote platen uitgebreide) integrale die nu vertaald is.

Tot zover de historische situering van de strip én van de (fictieve) expeditie. Hoofdpersonage Juan de Olid laat op zijn speurtocht een spoor van gebroken botten, harten en levens achter. Uiteraard komt hij niet geweldloos tot in het zuiden van Afrika, maar ook de liefde is niet bestand tegen zijn plichtsgevoel. De adellijke maagd die de koning meestuurt — omdat naar verluidt enkel een maagd een eenhoorn kan temmen — blijft dat onder Juans charmes natuurlijk niet lang. En we hebben het dus niet over dat adellijke aspect! Zelfs een plaatselijke schone laat onze held achter voor zijn door bijgeloof aangestuurde queeste terwijl zijn expeditie verder uitdunt. Ook nadat ze hun eenhoorn gevonden denken te hebben.

Vanaf de eerste pagina geeft Op Zoek naar de Eenhoorn kijkplezier: Ruiz en Mirallès hebben zich, met advies van Galan, uitgeput in historische correctheid in gebouwen, kleding, wapens en atmosfeer, zowel in de Spaanse paleizen als in Afrikaanse dorpen. Kostuums, fauna en flora, alles is even weldadig in beeld gebracht. Zonder het verhaal te volgen, is dit boek al een lust om in te bladeren. En uiteraard is het hallucinante avontuur zelf ook blijvend boeiend. Meer dan een tot mislukken gedoemde jacht op luchtkastelen is dit boek het verhaal van trouw en volharding, maar ook van waanzin en verlies. Niets menselijks is de personages vreemd. De auteurs hebben zich niet verloren in het relaas van een onwaarschijnlijke historie, maar hebben met geloofwaardige personages een trefzeker werkstuk afgeleverd dat grafisch niet moet onderdoen voor de latere Djinn-boeken. Mirallès' kwaliteiten lijken, na haar minder realistische Eva Medusa-albums, hier hun eenhoorn gevonden te hebben.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Op Zoek naar de Eenhoorn
Pagina's
160
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
geschiedenis
Extra
compleet verhaal