Het Goud van de Belgen

Tekenaar(s)
Stéphane Brangier
Scenarist(en)
Pierre Boisserie
Philippe Guillaume
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Belgenmop

Ken je die van die Belg die zijn goud aan een Fransman toevertrouwde? Die gaf het aan de Duitser en de Amerikaan bemachtigt het uiteindelijk. Dat is heel in het kort de jarenlange odyssee van bijna 200 ton goud van de Nationale Bank van België, bij de inval van de nazi’s in mei 1940 op transport gezet naar Frankrijk, verscheept naar Senegal, via Soedan en de Sahara naar Berlijn vervoerd via trein, vliegtuig, schip en truck om (deels) aangetroffen te worden in een zoutmijn. Geen zorgen, de Fransen hebben ons destijds vergoed voor het door hen aan de nazi’s overgedragen (en deels gebruikte) goud. Spijtig, Alexia Bertrand, daar valt niks meer te rapen.

De Franse auteurs Pierre Boisserie en Philippe Guillaume, die eerder de — ook al historisch zeer geresearchte — reeks De Bank schreven (waarvoor ook Stéphane Brangier tekende), nemen dat historische uitgangspunt en storten er een flinke zak uit die zoutmijn over uit. Een held — Frans natuurlijk — probeert het door de Duitsers ingepikte goud voor de Vrije Fransen te recupereren, met de hulp van een Engelse militair, want net als Charles de Gaulle had ook Winston Churchill zijn zinnen op het Belgische goud gezet. Uiteindelijk loopt een derde hond ermee weg, althans in deze versie. En de Belgen? Die komen er beteuterd vanaf: de Belgische agenten, door een hier heldhaftig neergezette Leopold III op de zaak gezet, overleven het niet of zijn lachwekkend, en een Belgische avonturier blijkt een racistische sul te zijn.

Verwacht geen Indiana Jones (daar is onze nobele held te veel vriendjes met de moffen voor), maar avontuur is er plenty, met een chaotische en bloedige finale. Veel gepraat echter ook (onvermijdelijk in een Franse strip) en veel gehol achter de feiten. Er worden zelfs dames in het verhaal gesmokkeld, maar zonder grote rollen. Ergerlijker is wel het Jean-Marie Pfaff-Duits van de nazi’s ("Sied doch vorsichtig" of "Helft mir!"). Schitterend dan weer zijn de stijlvolle tekeningen van Brangier, die iets van superheldencomics hebben, maar toch heel authentiek en geloofwaardig overkomen. Vooral zijn karakterkoppen en voertuigen zijn, nou ja, goud waard.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Het Goud van de Belgen
Pagina's
128
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 34,95