Batman / Spawn + Batman & The Joker: The Deadly Duo 1-2

Tekenaar(s)
Greg Capullo
Todd McFarlane
Marc Silvestri
Scenarist(en)
Todd McFarlane
Marc Silvestri
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Batman / Spawn + Batman & The Joker: The Deadly Duo 1-2

Een hoog Batman-gehalte in maart bij Dark Dragon Books met de eerste twee delen van het drieluik Batman & The Joker: The Deadly Duo en een compleet verhaal van Batman en Spawn.

Laat ik deze laatste uitgave bespreken. Na vele jaren verschijnt er weer werk van Todd McFarlane in het Nederlands. Hij maakte in de jaren 1990 furore bij Marvels vlaggenschip, de reeks The Amazing Spider-Man. Hij creëerde onder andere het personage Venom en vertrok enkele jaren later om samen met enkele andere bekende artiesten hun eigen uitgeverij te beginnen. Dit resulteerde in het oprichten van Image Comics. Bijna dertig jaar later hebben ze nog steeds hun verdiende plek in de Amerikaanse comicsector. De huidige CEO is Marc Silvestri. Hij was samen met onder andere Jim Lee, Erik Laren, Rob Liefeld en Todd McFarlane een van de zeven oprichters van Image. Al vrij snel vertrok Jim Lee richting DC en Deadpool-bedenker Rob Liefeld begon aan een artistieke reis langs verschillende uitgeverijen. Met zijn eigen serie Spawn behaalde McFarlane het meest succes en enkele jaren later haalde hij Greg Capullo aan boord als nieuwe tekenaar, terwijl hij zelf voor de scenario’s instaat. Dit duo laat Spawn nu zijn pad kruisen met een andere iconische superheld. Batman en Spawn hebben ieder een donkere herinnering aan dezelfde dag en ze gaan er anders mee om. Hun gezamenlijke tegenstander is het Hof der Uilen.

De verteltechniek van McFarlane leunt vooral op het omschrijven van gedachten en gevoelens in afzonderlijke prenten. Grafisch behoort het duo tot de absolute top van de comicindustrie. Alleen al de tekeningen van Capullo zijn een reden om deze uitgave aan te schaffen.

Een hele andere tekenstijl is die van Marc Silvestri voor Batman & The Joker: The Deadly Duo. Hij werkt veel meer met schaduwen en rechte lijnen. Zijn Batman oogt een stuk houteriger, maar zijn gevoel voor het wisselen van camerastandpunten is van zeer hoog niveau. In ons taalgebied kennen we hem vooral van zijn periode voor The X-Men van begin jaren 1990.

Gotham heeft te maken met enkele bloederige moorden die door zombies worden gepleegd. Al snel verschijnt de Joker in het vizier van de Dark Knight. Wanneer blijkt dat hij de moordenaar alleen kan vinden met hulp van de Joker, zijn ze gedwongen om samen te werken. Dat commissaris Jim Gordon voor de verandering wordt vastgehouden door de echte dader is niet de eerste keer, maar fans van Batman zullen deze driedelige serie zeker waarderen. Oorspronkelijk zijn het vijf delen en deze worden in het Nederlands in twee delen met een coverdossier gebundeld.

Voor Batman voelt Dark Dragon Books goed aan welke uitgaven de moeite waard zijn.

DAI HEINEN

Reeks
Batman
Pagina's
56 (Batman / Spawn) • 72 (Batman & The Joker)
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
comic
superheld
Extra
compleet verhaal en deel 1 en 2 van trilogie
Prijs
per covervariant (Batman / Spawn)
€ 10,95
per album Batman & The Joker
€ 12,95