de Kiekeboes: Vier door Derden

Tekenaar(s)
Charel Cambré
Jan Bosschaert
Laura Janssens
Luc Morjaeu
Scenarist(en)
Marc Legendre
Steve Van Bael
Laura Janssens
Luc Morjaeu
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Baas in eigen strip

Als cadeau voor Merho's zeventigste verjaardag mochten Kim Duchateau, Nix, Gerben Valkema en Frodo De Decker in 2018 in Hoor Je het Ook Eens van een Ander, een kort verhaal met de Kiekeboes maken. Vier jaar later verschijnt opnieuw zo'n album met de titel Vier door Derden.

"In dit heel bijzondere hommage-album brengen zes Vlaamse stripmakers een eerbetoon aan de strip van geestelijke vader Merho. Ze doen dat door de Kiekeboes avonturen te laten beleven in hun eigen teken- en vertelstijl," staat in de tekst die het album promoot. Als je bovendien op de cover ziet dat Standaard Uitgeverij alweer een keur van talent wist te strikken, zijn de verwachtingen hooggespannen. Laura Janssens, Luc Morjaeu, Charel Cambré, Marc Legendre, Jan Bosschaert en Steve Van Bael kregen de kans om aan de slag te gaan met de personages uit deze reeks die in 1977 het levenslicht zag en volgens Wikipedia is uitgegroeid tot de populairste en best verkochte strip in Vlaanderen.

In 2018 deden de auteurs nog keurig wat van hen gevraagd was: de Kiekeboes huldigen. Het leverde luchtige niemendalletjes waarin Marcel, Fanny, Charlotte, Konstantinopel, Moemoe en co een hoofdrol speelden. Dat doet de bende van 2022 niet dunnetjes over. Janssens, Morjaeu, Cambré en Legendre vegen ogenschijnlijk hun voeten aan wat van hen verwacht wordt. Ze spelen hun eigen spel en gaan danig loos. Enkel Van Bael schreef een story waarin Marcel onmiskenbaar de hoofdrol speelt, maar hij maakte het Bosschaert gemakkelijk door er niet te veel de andere personages bij te betrekken.

Vier door Derden toont expliciet een andere manier van aanpak dan z'n voorganger. Wie op vier avonturen van de Kiekeboes in de karakteristieke stijl van de deelnemende auteurs rekent, wacht een teleurstelling. Deze ploeg brengt veeleer een hulde aan Merho's vrijgevochten, authentieke en creatieve geest dan aan z'n personages. Want wij vermoeden dat Merho het op juist dezelfde manier aanpakt als men hem voor een hommage zou vragen. Baas in eigen strip, in het geval van Merho is ook dát een eerbetoon.

FLO VAN DIJCK

Reeks
de Kiekeboes
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
Extra
korte verhalen
Prijs
€ 7,50