Bloedkoninginnen: Roxelana - De Vreugdevolle 1

Tekenaar(s)
Olivier Roman
Scenarist(en)
Virginie Greiner
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Ad rem in de harem

Elke keer zijn we weer benieuwd welke nieuwe royal de samenstellers van de conceptreeks Bloedkoninginnen uit hun mouw zullen schudden. Door de nogal patriarchale inslag van de geschiedschrijving zijn in de loop van de eeuwen de sterke vrouwen vaak ondergesneeuwd geraakt en durft ons collectief geheugen ons volgens het adagio "onbekend is onbemind" wel eens op het verkeerde been te zetten. Vandaar dat we de impact van een reeks als deze ook niet mogen onderschatten.

In deze Roxelana - De Vreugdevolle bevinden we ons in het Turkije van de zestiende eeuw en kijken we vol verwachting achter de schermen van het haremverblijf in het paleis van Süleyman de Magnifieke. Deze Roxelana is een Oekraïense slavin die niet op haar bevallig mondje gevallen is en samen met een rits andere dames alles in de strijd gooit om de aandacht van de sultan te trekken.

Hoewel het scenario van Virginie Greiner soms nogal drammerig is, wist ze toch onze westerse blik serieus te verruimen en voor eens en voor altijd komaf te maken met de stereotype voorstellingen die wij ons voor de geest haalden bij het hele haremgebeuren. De tekeningen van Olivier Roman zijn oké, maar lijken soms wat van hun kracht te verliezen door de niet al te fijnzinnige computerinkleuring.

Voor het tweede deel hopen we op nog wat meer van hetzelfde: Als al die dames moeten vechten om dat ene been, zijn we immers heel benieuwd wie er aan de flosj zal mogen trekken.

MARIO STABEL

Reeks
Bloedkoninginnen: Roxelana - De Vreugdevolle
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
geschiedenis
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 21,95