1026 of 1728
Guust: Flaters in de Aanbieding
Aanvullend totaalaanbod
Alles is nu wel uitgegeven van André Franquin, of meer bepaald zijn populaire antiheld Guust Flater... Toch niet, dat bewijzen diverse Frans- en Nederlandstalige Facebookgroepen waarin bijna dagelijks een verse lading minder gekende of zeldzame illustraties, cartoons, zorgvuldig uitgewerkte dédicaces en vergeten stripjes uit archieven en verzamelingen worden opgediept en gepresenteerd. Een deel ervan recupereren we af en toe voor onze weetjesrubriek. In deze Flaters in de Aanbieding zagen we ook een en ander dat we nog niet in andere albums of integrales zagen staan.
In eerste instantie verzamelt deze thematische selectie gags uit de reeks waarin Guust reclame moet voeren of die taak veeleer verknoeit. De grotere troef is dat hier ook werkelijke reclamegags in staan die Franquin voor diverse producten of diensten tekende. Denk maar aan de vroege reeks gags voor het tafelbier Orange Piedbœuf, de gags voor Philips-batterijen en voor een lot Franse transportbedrijven. Ook de befaamde gag voor Amnesty International en een minder bekende pagina voor het reisagentschap Airtour vind je in dit album terug, samen met nog wat andere losse gags en tekeningen voor diverse merken. Zelfs stickers voor een campagne rond veiligheid op de werf zijn hier netjes verzameld. Nog unieker zijn de vele advertenties voor de albums van Guust zelf. Die stonden doorheen de jaren in het weekblad Robbedoes. Soms werd daarvoor bestaand illustratiemateriaal uit de albums gebruikt, in andere gevallen tekende Franquin speciaal daarvoor een nieuwe tekening of stripje. Door dit aanvullend totaalaanbod verwerft dit abum zijn bestaansrecht.
Voor wie denkt alles al te hebben van Guust Flater is dit misschien toch nog een laatste aanvulling. Voor wie geen boodschap heeft aan dergelijke extraatjes en het liever gewoon bij de gekende gags houdt, zijn er ondertussen al diverse complete heruitgaven.
En zeggen dat er nog een aardig album gevuld kan worden met de vele illustraties die Franquin voor wenskaarten heeft getekend en die ook in het Nederlands te koop waren.
DAVID STEENHUYSE
1026 of 1728