Terug naar overzicht

Walli (69) overleden

24 juni 2021 Overlijdens

Woensdag 23 juni overleed de Brusselse tekenaar André Van der Elst, beter gekend onder zijn pseudoniem Walli. Hij werd 69 jaar. Zijn twee belangrijkste reeksen tekende hij als opvolger van roemrijke namen. Hij was namelijk de laatste tekenaar van het door André Franquin gecreëerde Ton en Tineke en eveneens in het weekblad Kuifje publiceerde hij Chlorophyl, ooit een creatie van Raymond Macherot. De hoofdafbeelding van dit bericht is een collage die zijn zoon Johann eerder dit jaar maakte voor Walli's verjaardag op 6 april.

Bijna zijn hele stripcarrière lang was Walli actief voor Kuifje. Hij debuteerde in 1977 met de gagreeks Het Ei voordat hij de komische avonturenreeks Toeki de Toekan (twee albums in 1978) schiep in samenwerking met tekenaar Bertrand Dupont en op scenario van Bob de Groot. In deze periode werkte hij ook voor Eppo waarvoor hij de gagreeks Kommerkat maakte.

In 1980 nam hij van Bertrand Dupont de gagreeks Ton en Tinneke over die hij met scenarist Michel de Bom voortzette tot 1987. Dit duo liet de personages voor het eerst sinds het ontstaan van de reeks in 1955 ook opdraven in korte en lange verhalen waarin avontuur en spanning ook een plaats kregen. Dat leverde vier albums en het voor het pretpark Walibi gemaakte Het Tamme Geheugen op, en een heleboel nooit in album verschenen gags.

Walli en Bom breidden in 1980 hun samenwerking uit met de gagreeks Cosmic Connection en datzelfde jaar hielp Walli tekenaar Turk een handje voor het Clifton-verhaal Een Panter voor de Kolonel. Dat leidde in 1982 naar de kans om Macherots Chlorophyl te tekenen op scenario van Bob de Groot. Na één aflevering (De Stuwdam) ging de reeks verder met scenarist Bom. Twaalf korte en lange verhalen van zijn hand verschenen tot 1989 in Kuifje, het laatste lange avontuur, De Helse Reis, verscheen niet in album. Omdat Macherot de rechten op de schurk Anthraciet niet afstond nadat hij Kuifje inruilde voor Robbedoes en de rechten op de reeks Chlorophyl verkocht, verdween het personage uit de reeks. Walli verkreeg de toestemming om Anthraciet opnieuw in de reeks te introduceren, wat in Het Testament van Anthraciet gebeurde.

Na het laatste avontuur van Chlorophyl gingen Walli en Bom een meer realistische toer op met de avonturen- en luchtvaartreeks Gil Sinclair, over een piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1990 en 1994 publiceerden ze vier albums bij Le Lombard. Sindsdien legde Walli zich voornamelijk toe op het illustreren van kinderboeken. In 2016 publiceerde hij samen met Jean Lammertyn ook nog Fietsboek Brussel waarin dertien gezinsvriendelijke fietstochten door de hoofdstad en de randgemeentes staan uitgestippeld. Een van die fietstochten is gewijd aan strips. Het verscheen in vertaling bij Lannoo.

Terug naar overzicht