Voor Blake en Mortimer 1 en 2 in april 2023

7 maart 2023 Vooruitblikken

Hier is-ie dan, de concrete aankondiging van de opnieuw ingekleurde herdruk van Edgar P. Jacobs' album De 'U' Straal (uit 1943) en het vervolg, De Vuurpijl, dat tachtig jaar later is gemaakt door Christian Cailleaux, Étienne Schréder en Jean Van Hamme. Beide albums van 48 pagina's verschijnen op 5 april in softcover voor 11,99 euro per album. De albums verschijnen onder de overkoepelende titel Voor Blake en Mortimer deel 1 en 2.

Enkel van De Vuurpijl verschijnt ook een luxe-editie met linnen kaft voor 59,95 euro. Die editie verschijnt eind mei. En enkel in het Frans pakt uitgeverij Blake en Mortimer ook nog eens uit met een bibliofiele editie met een veertigtal extra pagina's vol met schetsen, tekeningen en reproducties van Jacobs' werk. Deze hardcover van 96 pagina's verschijnt in zwart-wit, kost 29,99 euro en is gelimiteerd tot 8.000 exemplaren. Naar Franse normen nog niet overdreven veel als je weet dat van de albums van Blake en Mortimer per album honderdduizenden exemplaren verkocht raken. Deze bibliofiele editie verschijnt op 24 maart.

Jean Van Hamme is niet alleen een van de scenaristen van Blake en Mortimer, hij schreef ook een vervolg op een andere strip van Edgar P. Jacobs: De 'U' Straal, de rechtstreekse voorloper van Blake en Mortimer en Jacobs' eerste volwaardige stripverhaal. Het album is getekend door Étienne Schréder, die bij zowat alle albums na Jacobs heeft meegeholpen als inkter of decortekenaar. Voor dit vervolgalbum werkte hij samen met Christian Cailleaux, de tekenaar van het Blake en Mortimer-avontuur De Schreeuw van de Moloch

De 'U' Straal verscheen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Belgische stripweekblad Bravo! toen Jacobs de vraag kreeg om een nieuwe sf-reeks te bedenken nadat de Duitse censuur strips uit de VS in de ban sloeg. Daardoor verdween Flash Gordon van Alex Raymond uit Bravo! en kwam De 'U' Straal in de plaats. Een bijzondere, trouwe lezer lijfde Jacobs daarna in om aan zijn eigen reeks mee te helpen. En zo kwam een samenwerking tot stand tussen die lezer, Hergé, en Jacobs voor de reeks Kuifje.

Van Hamme werkte met dezelfde personages uit De 'U' Straal een volledig nieuw verhaal uit dat als vervolg te lezen is. Daarin geeft hij een verklaring voor de titel, want dat heeft Jacobs zelf nagelaten te doen in zijn verhaal. Bruno Tatti kleurde niet alleen dit verhaal in, hij voorzag ook de herdruk van De 'U' Straal van nieuwe kleurtjes. Hij werkte mee aan reeksen als XIII, Michel Vaillant, Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht, Iznogoedh en In de Schaduwen.

Over De 'U' Straal: "De beruchte kapitein Dagon, lid van de Austradische geheime dienst, infiltreert in een door Norlandië geleide missie naar de Zwarte Eilanden, die tot doel heeft uradium, een mineraal met wonderbaarlijke eigenschappen, in handen te krijgen. De expeditie zal buitengewone avonturen beleven..."

Over De Vuurpijl: "e wrede Babylos III, keizer van Austradië, beveelt generaal Robioff, de hoogste leider van zijn leger, de Zwarte Eilanden en de kostbare uradiumvoorraad in beslag te nemen. Met dit zeldzame metaal, in combinatie met de 'U' straal, zou het mogelijk moeten zijn een apocalyptisch wapen te maken. Professor Marduk onthult het geheim van dit wapen aan de Grote Raad van Norlandië, de gezworen vijand van Austradië. Maar terwijl de oorlog uitbreekt en de tegenstander probeert om het geheim in handen te krijgen, wordt het gebruik van uradium, de ‘steen van leven en dood’, verboden door Puncha Taloc, de god van het vuur en beschermer van de Zwarte Eilanden. Onze Norlandische helden zullen heel wat moeten doen om voor dit angstaanjagende dilemma een oplossing te vinden..."