Terug naar overzicht

Vlaamse en Nederlandse producties voor integrales vinden hun weg naar het buitenland

30 maart 2022 Vooruitblik

Uitgeverijen als Arboris, Saga Uitgaven en Standaard Uitgeverij produceren intussen al vele jaren vertalingen van Franstalige integrales van klassieke reeksen. En elk van hen verzorgt ook eigen producties met dossiers als het gaat om Vlaamse of Nederlandse stripreeksen. Net zo goed maken voornamelijk Arboris en Saga Uitgaven geheel eigen integrales van reeksen waarvan nog geen buitenlands voorbeeld bestaat. En die vinden stilaan hun weg naar het buitenland.

Zo verschenen dezer dagen de eerste integrale van de komische actiereeks Sammy (Saga Uitgaven) in het Duits bij Kult Comics en in het Spaans bij Dolmen Editorial. De Duitsers namen de gehele inhoud over en voegden er nog acht pagina's aan toe over specifieke Duitse publicaties in albums en weekbladen. In het Spaans gaat het om een sterk gereduceerde uitvoering waarbij de uitgebreide hoofdstukken over de auteurs Berck en Raoul Cauvin zijn weggelaten. Beide uitgeverijen zullen ook de integrale reeks Centauren uitgeven die in mei bij Saga Uitgaven start. Saga Uitgaven geeft al De Minimensjes in het Nederlands uit (het laatste deel is op komst) en die integrale reeks bestaat eveneens in het Spaans en Duits. Centauren zal ook in het Frans verschijnen bij Le Chat qui Fume in Parijs. Het bedrijf brengt eigenlijk enkel dvd's en Blu-ray's uit. Via het grote Franse stripdistributienetwerk Canal-BD wil het zich aan een eerste stripproductie wagen, puur omdat de uitgever zo'n grote, nostalgische fan is van de stripreeks van Pierre Seron.

Van het werk van Arboris verschijnt in april de eerste integrale van Brammetje Bram in het Duits bij Riedl Verlag. Ook Hans G. Kresses Indianenreeks volgt dezelfde weg naar het oosten. Carlsen Verlag wil dit jaar nog meerdere integrales in het Duits uitgeven van Kresses realistische meesterwerk.

Uitgeverij L heeft momenteel geen integrale reeksen lopen die ook door het buitenland worden opgepikt. Wel maakt het Britse Rebellion gebruik van de scans die indertijd zijn gemaakt van Don Lawrence' originelen voor de sf-reeks Trigië. Don Lawrence Collection kon voor de luxereeks die tussen 2004 en 2009 in het Nederlands én Engels verscheen 70 tot 80% van de originelen recupereren om ze opnieuw te scannen voor de allerbeste reproductiekwaliteit. Rebellion geeft sinds 2020 een eigen integrale reeks uit van Trigië zonder de magnifieke dossiers die in het Nederlands zijn toegevoegd, maar dus wel met de in Nederland voorbereide strippagina's. In mei 2022 staat het vierde volume van de Britse integrale reeks gepland. In januari 2022 gaf 2000 AD trouwens ook een eerste integrale van Don Lawrence' Karl the Viking uit. 

Terug naar overzicht