Terug naar overzicht

Verstripping De Naam van de Roos door Milo Manara

4 januari 2022 Vooruitblik

Het nieuwste stripproject van de Italiaanse tekenaar Milo Manara is er een van formaat: de verstripping van de roman De Naam van de Roos van zijn landgenoot Umberto Eco. Manara werkt er intussen al enkele maanden aan. De voorpublicatie zal in een van de komende maanden starten in het Italiaanse stripblad Linus. Het album verschijnt later dit jaar.

De roman dateert van 1980. Het speelt zich af in de middeleeuwen en het leest als een misdaadverhaal waarbij de franciscaner monnik William van Baskerville en zijn leerling-secretaris Adson van Melk naar een benedictijner abdij in Noord-Italië gestuurd om een congres voor te bereiden waaraan beide monnikenordes zullen deelnemen. Kort voor hun aankomst werd de abdij opgeschrikt door een vreemd sterfgeval. De dagen erop vallen nog meer doden. William en Adson proberen het mysterie op te lossen.

Van het boek gingen wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren over de toonbank waardoor het een van de best verkochte boeken ooit is. De Naam van de Roos gaf aanleiding tot toneelstukken, hoorspelen, een verfilming in 1986 door Jean-Jacques Annaud met Sean Connery en Christian Slater in de hoofdrollen, games en allerlei liedjes (zelfs van Iron Maiden, check Sign of the Cross met een verwijzing naar de roman). In 2018 startte een achtdelige tv-reeks naar de roman met John Torturro en Rupert Everett in de hoofdrollen. Milo Manara's bewerking wordt de eerste noemenswaardige stripbewerking.

De in 2016 gestorven Umberto Eco was zelf een stripliefhebber en schreef in 1969 al een liefdesbetuiging aan strips in een verzameling essays over populaire cultuur. Hij las ook Manara's stripverhalen.

Terug naar overzicht