Uitgeverij HUM! tot juni 2023

3 februari 2023 Vooruitblikken

Hieronder stellen we je het programma van Uitgeverij HUM! voor het komende halfjaar aan je voor. Deze vind je ook met meer details terug in de rubriek Te verschijnen. Daar kan je ook de pdf van de aankondigingsbrochure vinden. Enkele albums hadden we al eerder voorgesteld. Ze krijgen nu een concretere verschijningsdatum.

Charley's Oorlog 8 (februari)

"Het is een feit dat Adolf Hitler in de Eerste Wereldoorlog aan het front bij Ieper gelegerd was. Voor schrijver Pat Mills was het een interessante gedachte dat Charley Bourne hem daar tegen had kunnen komen. Laat het maar aan Mills over om dan grondig uit te zoeken hoe dat in zijn werk had kunnen gaan.

Charley’s Oorlog is een nauwkeurig gedocumenteerde reeks die wordt beschouwd als ‘the greatest British war comic strip ever created’. Scherp geobserveerd en verteld door Pat Mills, minutieus in beeld gebracht door Joe Colquhoun."

Eden 2 (maart)

Vervolg van de avonturentrilogie van André Taymans, bekend van Caroline Baldwin.

"Kathy en haar vrienden bereiken de Verloren wereld, maar ze zijn er niet alleen. Ze treff en er verrassende planten en prehistorische dieren aan... maar ook mensen. In die wereld waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan blijken die mensen een akelig aktuele agenda te hebben."

Tex Willer 13 (maart)

Uitgeverij HUM! heeft twee Tex Willer-reeksen naast elkaar lopen. Tex Willer Classics bevat stevige verhalen van 220 tot 240 pagina's in zwart-wit, terwijl de kleurenalbums van Tex Willer eveneens complete verhalen bevatten van 48 pagina's of een beetje meer. Giampiero Casertano en Pasquale Ruju zijn de auteurs van het dertiende kleurenalbum.

"Water is goud waard als het land heet en droog is. Helemaal bij de boeren van Aguas Negras, die voor de oogst volledig afhankelijk zijn van irrigatie. De machtige landeigenaar Don Vicente vindt dat er eigenlijk alleen genoeg is voor hem... en besluit dus een dam te bouwen. Dan zijn de rapen gaar."

De Raaf en De Vos (mei/juni)

Met dit album geeft Uitgeverij HUM! een laatste album uit van Fred van wie de uitgeverij al de complete reeks Philemon heeft (her)uitgegeven en zeven andere one-shots.

De Raaf en De Vos verscheen oorspronkelijk in 1988 bij Flammarion in het Frans. Uitgeverij HUM! geeft de heruitgave uit 2013 uit. Het is een volstrekt eigen, cynische interpretatie van de dierenfabel De Raaf en de Vos waarin Fred als striptekenaar in een winterlandschap in dialoog gaat met de raaf, een dier dat wel vaker voorkomt in zijn œuvre.

"De Raaf en De Vos is — zelfs in het bijzondere œuvre van Fred — een merkwaardig album waarin hij een wandeling over het platteland gebruikt voor een bizarre dialoog tussen schrijver De Vos en een raaf. Bespiegelingen over het leven, fraaie taal, spelletjes met woord en betekenis. Met als basis natuurlijk de combinatie van zonderlinge humor en een zekere melancholische poëzie die Fred eigen is. Een waardige afsluiting."

De Dames van de Pillar To Post (juni)

Voor wie van het dikke one-shot De Verboden Haven hield, is er goed nieuws. Het auteursduo Stefano Turconi en Teresa Radice pikte enkele nevenpersonages uit De Verboden Haven om over elk van hen nieuwe complete verhalen te vertellen waarin ze de hoofdrol spelen, in kleur bovendien. 

In Italië verschenen al twee albums van elk 128 pagina's met telkens twee verhalen. Uitgeverij HUM! geeft deze uit in vier losse albums. Aan een derde album met opnieuw twee verhalen wordt in Italië al gewerkt. De Dames van de Pillar To Post is een eerste album in vertaling.

Een Diepgaand Onderzoek door Inspecteur Bayard 1 (juni)

Toen Uitgeverij HUM! met de vertaling van deze amusante detectivereeks van Olivier Schwartz op scenario van Dieter en Jean-Claude Cabanau (later ook Jean-Louis Fonteneau) begon, startte het met latere albums uit de Franstalige reeks omdat die langere verhalen bevatten en dat slaat doorgaans meer aan dan het kortere werk. Geen Moment Rust voor de Inspecteur is het werkelijke deel 1 van de jeugdreeks en het zevende album dat Uitgeverij HUM! vertaald. Het bevat negen korte verhalen. Zoals steeds kan je zelf doorheen de verhalen op zoek gaan naar sporen, tips en aanwijzingen om op het eind de dader te kunnen ontmaskeren. Of anders vertrouw je gewoon op de inspecteur die het werk voor je doet.

"Rust? Rust?!! Een verdwenen berg, een gestolen panter, gedoe om de steek van Napoleon, om haaien en om een opera. En of dat alles nog niet genoeg is wordt ook de fraaie bolide van Bayard nog eens gestolen! Nee, een jonge talentvolle inspecteur moet aanpakken! Dit album bevat wederom negen mysterieuze misdaadzaakjes waarbij de lezer goed moet opletten wat er gebeurt voor het antwoord op de vraag in het laatste plaatje: wie pleegde de misdaad en hoe dan wel?"

Gentlemind: Episode 1 (juni)

Gentlemind verscheen als tweeluik in 2020 en 2022 bij Dargaud in het Frans. Het stijlvol getekende stripverhaal wordt gelukkig door Uitgeverij HUM! opgepikt voor een verdiende vertaling.

De in België wonenden Italiaan Antonio Lapone is een illustratieve klasbak die in de klare lijn tekent. Hij komt uit de reclamesector die vooral inspiratie vond bij Yves Chaland nadat hij diens albums van Freddy Lombard ontdekte. Na enkele portfolio's en andere onvertaalde albums is dit zijn eerste album in het Nederlands. Zijn Spaanse scenaristen zijn ook goed volk. Juan Díaz Canales is de scenarist van Blacksad en de nieuwe avonturen van Corto Maltese. Hij schreef voor Jose Luis Munuera ook het tweeluik Fraternity. Teresa Valero kennen we nog van het reeksje Tovenarij, getekend door Juanjo Guarnido (Blacksad, Het Goud van de Zwendelaar).

Een voorstelling van Gentlemind: New York, 1940. Navit, een jonge, berooide kunstenaar, erft een charmante, ietwat verouderd tijdschrift, Gentlemind. Als pittige, intelligente en gedurfde vrouw neemt zij de waanzinnige uitdaging aan om er een modern tijdschrift van te maken. Achtervolgd door de herinnering aan haar minnaar die aan het front in Europa verdween, moet zij de realiteit onder ogen zien van een Amerikaanse samenleving die zich midden in een gouden eeuw bevindt, maar resoluut macho is... Een diep ontroerend verslag, verteld over drie decennia, van de Amerikaanse droom voor vrouwen!"

MacGuffin & Alan Smithee 3 (juni)

Met Summer of Love haalt Uitgeverij HUM! de vertaalachterstand weer met een album in. In het Frans zijn al vier albums van de swingende spionagereeks beschikbaar.

"De hete zomer van 1967! In San Francisco protesteert de Amerikaanse jeugd tegen de oorlog in Vietnam en zoekt vrede en liefde in psychedelische drugs. In de getto’s breken rellen uit als de Afro-Amerikaanse bevolking gelijke rechten eist. Black Panthers, de Ku Klux Klan... plus een terroristische organisatie die de chaos gebruikt om een nieuwe burgeroorlog uit te lokken. Alleen de agenten MacGuffi n en Alan Smithee kunnen Amerika nog redden van een ongekende confrontatie."

Tex Willer Classics 18 (juni)

Dit complete verhaal van Massimo Carnevale en Mauro Boselli in zwart-wit telt 240 pagina's, het equivalent van zo'n vijf doorsnee albums. Aan de stevige verhalen in deze westernreeks heb je als lezer dan ook een aangename kluif.

"Vreemde fetisjen, schaduwen die in het donker aan het moorden slaan... Op het spoor van de ongrijpbare gebroeders Fortune, een moordende tweeling, stuiten Tex en zijn maten op een boodschap van een vermiste waarzegster aan een dode man. Iets over schaduwen en geesten... Het brengt onze wetshandhavers bij het mysterieuze Indian Carnival, een rondreizend circus met bizarre artiesten van Indiaanse afkomst. Wat verbergen ze? Wat gebeurt er die zondagmiddag in oktober met de onschuldige toeschouwers tijdens hun show aan de voet van Ghost Hill?"