40 of 1718
Uitgeverij HUM! in 2025
Altijd handig als we van een uitgeverij een compleet jaarprogramma krijgen, zelfs netjes in een brochure gepresenteerd, check maar eens deze pdf. De concrete maanden van verschijning staan daarom nog niet vast bij Uitgeverij HUM! Die volgen later nog. Desalniettemin vind je hieronder alle in 2025 te verschijnen titels. De albums die dit jaar al zijn verschenen, vind je terug in de pdf. Alle titels zijn ook te raadplegen in Te verschijnen. Van de albums in maart krijg je er al previewpagina's bij.
Tex Willer 17: Premiejagers! (maart)
Van tekenaar Massimo Rotundo is dit het eerste vertaalde album in de kleurenreeks van Tex Willer. In de Classics-reeks in zwart-wit tekende hij al deel 8, eveneens geschreven door Pasquale Ruju. Rotundo is ook de tekenaar van De Detective zonder Naam.
"Levend of dood! Dat staat bij de prijs op het hoofd van Brad Bonner. Tex Willer ving hem in Mexico, maar... vier meedogenloze premiejagers zijn tot alles bereid om Bonner te stelen en zelf die vette premie van duizend dollar op te strijken."
Tex Willer 18: Dynamiet (najaar)
Opnieuw een verhaal van oudgediende Mauro Boselli, die we in februari in Milaan hebben ontmoet (lees deze reportage).
"Dynamiet is het legendarische paard van Tex Willer. Maar ook trouwe paarden worden oud. Daarom zocht Tex een mooi stuk wildernis waar zijn trouwe viervoeter haar laatste dagen mag slijten. Een rustige oude dag zit er echter niet in: paarden zijn een gewild doelwit voor gespuis met minder edele bedoelingen."
Tex Willer Classics 21: Texas (najaar)
Maurizio Dotti en Mauro Boselli zijn ook de auteurs van het hierboven vermelde deel 18 in de gekleurde reeks Tex Willer.
"Wanneer Texas besluit om zich bij het opstandige zuiden aan te sluiten, dreigen Duitse kolonisten die trouw bleven aan het noorden, omsingeld te worden. Wie kan zo’n klus aan?"
Tramp 12: Valstrik op Zee (maart)
Tramp 13: De Gevangenen van Saint-Paul (zomer)
Tot deel 11 in 2017 vertaalde Dargaud alle albums van de spannende maritieme avonturenreeks Tramp over de Franse zeekapitein Yann Calec in de jaren 1950. Daarna sputterde de motor en ging de stripreeks in het Nederlands kopje onder. Teruglopende verkoopaantallen zijn altijd de oorzaak voor dergelijke beslissingen. Daar kwam nog bij dat tekenaar Patrick Jusseaume in 2017 overleed. Tekenaar Roberto Zaghi verving hem evenwel zodat Jean-Charles Kraehn (tegenwoordig ook bekend van De Nieuwe Avonturen van Roodbaard) de reeks verder kon schrijven.
Dat nieuw samengestelde duo heeft de voorbije jaren drie nieuwe albums uitgebracht, die de uitgeversgroep Standaard Uitgeverij dus niet heeft vertaald. De vertalingen van Dargaud worden namelijk onder de paraplu van Standaard Uitgeverij uitgegeven. Kleinere uitgeverijen kunnen daar garen uit spinnen, want zij kunnen nog wel scoren met lagere oplages. Dat heeft Uitgeverij HUM! alweer goed gesnopen. Zij nemen Tramp over.
De uitgever van onder meer Tex Willer haalt met de Italiaanse Zaghi meteen ook een tekenaar binnen die zelf nog Tex Willer heeft getekend. Je kent 'm misschien ook van de thrillerreeks Thomas Silane (bij Daedalus) of het historische tweeluik Een Wind van Vrijheid (bij Silvester).
Tramp deel 12 en 13 vormen samen een compleet avontuur dat Uitgeverij HUM! in het eerste semester van 2025 zal uitbrengen. Deel 14 is er ook al in het Frans. Dat geeft aan de einder uitzicht op drie Nederlandstalige Tramp-albums in 2025 waardoor de complete achterstand is ingehaald.
Het verhaal van deel 12: "Nadat hij midden in een storm een zinkend schip heeft gered, ontdekt Yann Calec dat niemand van de bemanning het heeft overleefd. Sommigen zijn omgekomen in erbarmelijke omstandigheden... Terug aan land moet Calec een scheiding van Rosanna onder ogen zien: alles gaat verkeerd! Hij stemde ermee in om zijn schip, de Pierrick, een schijnbaar onschuldige zending technische apparatuur naar de Kerguelen-eilanden te laten vervoeren voor een wetenschappelijke basis. Maar dan beseft hij dat er een verband kan zijn tussen het schip dat op zee is achtergelaten en het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het charteren van de lading... Een val lijkt Calec te achtervolgen."
De Vrouw met de Zilveren Ster 1 (voorjaar)
De Vrouw met de Zilveren Ster 2 (zomer)
Dit tweeluik van de Duitse tekenaar Martin Frei was oorspronkelijk een Blueberry-spin-off zonder Blueberry, tot de erfgenamen van Jean Giraud en Jean-Michel Charlier, de auteurs van de reeks Blueberry, daar een stokje voor staken.
In 2021 liep in het Duitse stripblad Zack het verhaal Die Frau mit dem Silberstern: Leutnant Blueskull, geschreven en getekend door Martin Frei, die hiermee in het westerngenre debuteerde. Het opmerkelijke is dat het zich een jaar na het Blueberry-verhaal De Man met de Zilveren Ster afspeelt in hetzelfde stadje Silver Creek dat toen geterroriseerd werd door de gebroeders Bass en zijn bende killers. Blueberry speelt helemaal niet mee in dit verhaal, maar hij wordt wel bij naam genoemd. Het hoofdpersonage in de strip heet Kate Marsh, net zoals de lerares in Blueberry.
De vooruitstrevende Kate, die op het eind van het Blueberry-verhaal diens sheriffster kreeg, mist de held en wil hem terug, maar die is al lang naar andere horizonten vertrokken. Ze bevindt zich in een moeilijke positie. Ze waagt het bijvoorbeeld om de evolutieleer van Darwin te onderwijzen, wat niet naar de zin is van de reactionaire priester in de stad. De inmiddels volwassen geworden Dusty, die ook al in het Blueberry-verhaal meespeelde, is de nieuwe wetshandhaver en hij hanteert nog enkele van de oude regels, zoals een wapenverbod. De spanning is echter te snijden in Silver Creek, want conservatieve burgers willen terug naar hoe het was. En dan zijn er nog de dromen van de heldin, de vrouw met de zilveren ster...
Na de voorpublicatie in Zack moest Frei zijn bedoelde tweeluik on hold zetten. Het vervolg liet op zich wachten. Ondertussen herwerkte hij zijn eerste deel door het verhaal lichtjes aan te passen, alle verwijzingen naar De Man met de Zilveren Ster weg te moffelen en namen te veranderen. Zo heet Kate Marsh nu Carol Welsh en spelen haar avonturen zich af in Snowflake in plaats van Silver Creek. En de Noordelijke luitenant aan wie ze voortdurend denkt, is voortaan een andere luitenant. Daardoor krijgt ook Uitgeverij HUM! geen last bij het vertalen van de albums die allebei in 2025 verschijnen.
Collectie Henri Vernes 2: Singleton: Rendez-vous in De Groene Pelikaan (najaar)
Singleton is na Don een nieuwe verstripping naar het minder bekende werk van Bob Morane-schepper Henri Vernes. Het album is getekend door de Italiaanse Elisabetta Barletta (intussen ook de tekenaar van Miss Tattoo, de vervolgreeks op Caroline Baldwin) op scenario van de in januari 2024 overleden Alain De Kuyssche. Singleton is een spionagereeks die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en die Vernes in 1946 als feuilleton voor de Waalse krant La Dernière Heure schreef.
De Britse agent Singleton krijgt de taak om een waar nazinetwerk te ontmantelen, vastbesloten om Hitlers dictatuur over de hele wereld op te leggen. Deze spionagenetwerken van de nazi's haalden hun middelen uit de drugshandel. Van Shanghai naar Hollywood, via Caïro, Marseille en New York, spoort Singleton het hoofd van de spionnen op, een zekere von Low, die net zo verslaafd is aan moord als aan opium. Maar zit deze sinistere figuur echt achter de aanslagen? Een adembenemende race rond de wereld, geleid door Singleton in topvorm.
Collectie Henri Vernes 3: Don 2: De Madonna van het Atol (najaar)
Het derde album in Collectie Henri Vernes is een tweede album van Don, naar een minder bekende romanreeks van de Belgische schrijver Henri Vernes, wiens bekendste creatie Bob Morane is. André Taymans is er opnieuw de auteur van. Zijn detectivereeks Caroline Baldwin verschijnt sinds dit jaar als een integrale reeks bij Tzooz, een nieuw label van Lauwert Uitgeverij, die ook de vervolgreeks Miss Tattoo uitgeeft, getekend door de tekenares van Singleton, een andere stripreeks naar het werk van Henri Vernes.
"Don is de kleinzoon van een mafiabaas en wordt om die reden door vele misdaadsydicaten opgejaagd. In dit tweede album belandt hij op de paradijselijke eilanden van de Malediven. Hoewel, paradijs..."
De Dames van de Pillar To Post 3: Tess (voorjaar)
"De auteurs van De Verboden Haven volgen in elk album het spoor van een van de bewoonsters van de Pillar to Post, een huis van plezier.
Ineens was ze daar, in die Engelse haven: de vriendelijke, behulpzame Tess. Maar Tess is niet Engels en ze heeft een eigen agenda. In opdracht van een buitenlandse mogendheid."
MacGuffin & Alan Smithee 5: Swinging London (zomer)
"Begin 1968. Terwijl Londen wervelt op het ritme van de Swinging Sixties, wordt de Britse regering opgeschrikt door een reeks schandalen waarbij hoge ambtenaren betrokken zijn. Er broeit een complot dat het Verenigd Koninkrijk in chaos kan storten. The perfect job voor S6 Special Agents MacGuffin en Alan Smithee!"
De Bloem in het Atelier van Mondriaan (najaar)
Met Mondriaan: Een Betere Wereld zette Nederlander Erik de Graaf in 2024 een boeiend portret neer van zijn landgenoot Piet Mondriaan (lees hier de making-of van het album). Antonio Lapone (Gentlemind) en Jean-Philippe Payraud putten in 2017 al inspiratie uit het leven en werk van dezelfde kunstschilder zodner er een biografie van te maken. Het Franstalige album van toen was 88 pagina's dik. 40 pagina's waren samengesteld met voorstudies, potlood- en storyboardtekeningen. Uitgeverij HUM! houdt het bij enkel het stripverhaal.
"Als Piet Mondriaan niet schildert, danst hij. Vooral voor zijn plezier, een beetje om de honger te vergeten. Voor zijn broodwinning schildert hij bloemen, zoals de bloem die hij geeft aan Francine, zijn Charleston danspartner. Maar tijdens het schilderen heeft Mondriaan geen ruimte voor sentimenten. Laat staan voor de liefde."
Dracula (najaar)
"Een grafisch overweldigend meesterwerk in zwart-wit. Good old Georges Bess waagt zich aan deze klassieker van Bram Stoker. In Frankrijk verschenen van dezelfde auteur ook al albums over Frankenstein en De Klokkenluider van de Notre Dame. Bij Uitgeverij HUM! verschijnt het album in dezelfde uitvoering als Muertos van Pierre Place, dus als hardcover op groot formaat met zwarte linnen rug."
Een Diepgaand Onderzoek door Inspecteur Bayard 9: Barre Tijden voor de Inspecteur (najaar)
"Heerlijk speurplezier in de strakke atoomstijl van Olivier Schwartz, de tekenaar van Atom Agency en Robbedoes en Kwabbernoot.
Door aandachtig te lezen (en vooral: kijken!) kan de lezer zelf ontdekken hoe de mysterieuze zaakjes in dit album in elkaar zitten... eerder nog dan de inspecteur!"
Torpedo 1972 3: Tuig van de Richel (najaar)
Na Eduardo Risso (deel 1 en 2) neemt de Argentijn Leandro Fernández de fakkel als tekenaar over van deze sequelreeks op de gangsterreeks Torpedo 1936. Fernández werkte aan bijzonder veel superheldenreeksen mee, zoals Daredevil, Deadpool, Fantastic Four, Hit-Girl, The Incredible Hulk, The Punisher, Spider-Man, Wolverine, X-Men, maar ook aan Conan, Northlanders en The Old Guard.
"Luca ‘Torpedo’ Torelli schrikt niet terug voor geweld, maar kiest inmiddels wel liever voor wat eenvoudiger klussen, zoals de beroving van een stel gokkers. Zijn opdrachtgever is echter nog niet zo mild, zodat de zaak al snel enorm uit de bocht giert. "
40 of 1718