Terug naar overzicht

Tweemaal Rik Ringers in mei

28 april 2021 Vooruitblik

Op 12 mei publiceert Le Lombard twee verschillende albums van Rik Ringers: de start van de integrale reeks en een nieuw album van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers. In deel 5 van deze laatste gaat commissaris Baardemakers voor een internationale uitwisseling in Senegal werken en neemt commissaris Dior zijn plaats in Parijs in. Dior is een zwarte man en dat schudt de gewoonten op het bureau aan de Quai des Orfèvres door elkaar. Hij wordt met brutaal racisme geconfronteerd. Intussen zwerft Cupido, een beruchte seriemoordenaar, door de straten van Parijs.

Tegelijk start ook de integrale reeks van de klassieke detectiveverhalen onder de noemer Rik Ringers: De Beginjaren. Deel 1 bundelt de lange verhalen De Ontvoering, Het Raadsel van Porquerolles en Rik Ringers in een Doolhof. In september komt de tweede integrale uit. Tibet en André-Paul Duchâteau, de auteurs van Rik Ringers zijn inmiddels overleden. De integrale reeks wordt een massieve collectie van twintig delen met drie tot vier reguliere albums per bundel met korte achtergronddossiertjes. De reeks was ook vooruit te bestellen als luxe (150 exemplaren met linnen rug en ex libris, 75 euro per deel), maar die zijn inmiddels uitverkocht. De ex librissen (zie onderaan dit artikel) zijn exclusief voor de Nederlandstalige luxes getekend en gesigneerd door Simon Van Liemt, de tekenaar van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers. 

Rik Ringers was een van de grootste successen uit het weekblad Kuifje. Samen met Chick Bill vertegenwoordigden de albums van Tibet een verzekerde verkoop van 20% voor uitgeverij Le Lombard. De reeks werd in 1955 gestart met enkele korte verhalen. In 1961 was de tijd rijp voor een eerste lang verhaal, De Ontvoering. Met de hulp van heel wat decortekenaars en assistenten (onder meer MittéïDanyChristian DenayerDidier Desmit) lukte het Tibet om in praktisch zijn hele professionele leven achtenzeventig albums te tekenen. Zijn laatste, onvoltooide verhaal werd in 2010 postuum uitgegeven in de toestand zoals hij het had nagelaten.

De Franse integrale reeks verscheen tussen 2004 en 2012. De achtergronddossiers van uitgeverij Le Lombard zijn doorgaans minder uitgebreid dan bijvoorbeeld deze van Dupuis. Voor Rik Ringers gaat het telkens om ongeveer zes bonuspagina's met interviews, artikelen, covers voor Kuifje en ander beeldmateriaal uit het weekblad. In deel 20 staat ook Tibets onvoltooide laatste verhaal, aangevuld met heel wat hommages van bevriende tekenaars aan de in 2010 overleden tekenaar.

In de jaren na Tibets overlijden was er sprake van overnames en nevenreeksen. Olivier Wozniak zou de tekenaar worden van deel 79, geschreven door Jean-Christophe Derrien. Daarnaast zou een nevenreeks komen door Simon Van Liemt en Zidrou. Le Lombard verkoos de snelheid van Van Liemt en gaf hem uiteindelijk de kans om de enige tekenaar van Rik Ringers te worden.

Hieronder zie je de ex librissen voor de luxes die Simon Van Liemt tekende voor de eerste twee integralen. Links naar het verhaal Het Raadsel van Porquerolles en rechts naar Valstrik voor Rik Ringers, die in september in de tweede integrale wordt gebundeld.

Terug naar overzicht