Terug naar overzicht

Tim Sale (66) overleden

17 juni 2022 Overlijdens

Op donderdag 16 juni is de Amerikaanse striptekenaar Tim Sale overleden. Hij was de tekenaar van onder meer de klassiekers Batman: The Long Halloween en Superman for All Seasons, in 2015 allebei vertaald door RW Uitgeverij. Sale werd afgelopen maandag in het ziekenhuis opgenomen wegens gezondheidsproblemen. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekendgemaakt.

Net zoals veel getalenteerde tekenaars werkte Tim Sale doorheen zijn carrière voor de twee grootste comicuitgeverijen DC en Marvel. Hij begon zijn stripcarrière in de jaren 1980 met reeksen als MythAdventures, Thieves' World, Billi 9 en het door de pers goed onthaalde Grendel van Matt Wagner.

In 1991 maakten Sale en Jeph Loeb een minireeks rond Jack Kirby's sf-team Challengers of the Unknown, waarop een lange reeks samenwerkingen met Loeb als scenarist startte voor heel wat bekende superhelden, waaronder Superman, Batman, Spider-Man en Captain America.

In de jaren 1990 amuseerde het duo Sale en Loeb zich met een reeks Halloween-specials voor de Batman-reeks Legends of the Dark Knight. Dat resulteerde in de latere dertiendelige comicreeks Batman: The Long Halloween (1996-1997). Daarin volgen we Batman tijdens de eerste jaren van zijn bestaan als misdaadbestrijder, terwijl hij een onderzoek voert naar de seriemoordenaar Holiday. In elk nummer bestrijdt Batman een andere slechterik, telkens tijdens feestdagen zoals Kerstmis of Valentijn. De minireeks groeide uit tot een van de populairste en meest geroemde Batman-verhalen aller tijden. Regisseur Matt Reeves noemde de titel als de hoofdinvloed voor zijn rebootfilm The Batman (2022). Na The Long Halloween keerde het duo Sale en Loeb terug met de sequels Batman: Dark Victory (1999) en Catwoman: When in Rome (2004).

Voor die andere grote superheldenreeks, Superman, werkte het duo een ander concept uit. Het vierdelige Superman for All Seasons (1998) focust doorheen vier opeenvolgende seizoenen op gewone mensen uit de entourage van Superman en hoe ze tegenover de bekende supermens staan. Voor zijn artwork wisselde Sale de sombere sfeer uit The Long Halloween in voor een meer gemoedelijke, kleurrijke, Norman Rockwell-achtige uitstraling. Sale kreeg er een Eisner Award voor. Met Darwyn Cooke lanceerde hij in 2007 ook nog de Superman-minireeks Superman Confidential, een origineverhaal.

In de jaren 2000 legden Sale en Loeb zich toe op enkele minireeksen voor Marvel waarin belangrijke gebeurtenissen voor klassieke superhelden opnieuw werden verteld. In de titels van deze reeksen werden kleuren vermeld: Daredevil: Yellow (2001), Spider-Man: Blue (2002) en Hulk: Gray (2003). Een vierde titel, Captain America: White, liep in 2008 vertraging op nadat Loeb de directeur van Marvel Television werd. Het duo maakte de minireeks pas af in 2015.

Naast zijn comicwerk leverde Sale ook artwork voor de tv-reeks Heroes, met de bekende slogan "Save the cheerleader, save the world". In deze reeks krijgt een uiteenlopend aantal personages specifieke superkrachten. Sale maakte de tekeningen van het drugsverslaafde personage Isaac Mendez die onder invloed de toekomst kan schilderen. Tim Sale was tevens een producer en schrijver van de tv-reeks.

Bron: Variety

Terug naar overzicht