Theaterproductie en biografie over Maurice Tillieux

9 juni 2023 Evenementen

Op 2 februari 2023 was het vijfenveertig jaar geleden dat Maurice Tillieux omkwam in een auto-ongeluk. De man was een van de meest productieve scenaristen en tekende zelf ook de reeksen Felix, Caesar en Josientje en Guus Slim. Op 22 september verschijnt de biografie Maurice Tillieux: Van de Zee over het Papier naar de Glorie. Een dag later start de theaterproductie Tillieux: Tekenaar met Zeemanshart die in zowel het Nederlands als het Frans zal opgevoerd worden in België.

Marc Hendrickx is de schrijver van de biografie die door 't Vlaams Stripcentrum wordt uitgegeven. Uit het persbericht: "Hoewel onze Belgische stripiconen wereldwijd faam genieten is tot nu aan bitter weinigen onder hen een biografie gewijd in meerdere talen. Hergé en André Franquin zijn de uitzonderingen. Tot nu dus! Met Tillieux: Van de Zee over het Papier naar de Glorie zal Maurice Tillieux dit duo tot een trio maken. Toepasselijk eigenlijk, want laat het omvormen van een duo tot een trio nu net essentieel zijn in zijn belangrijkste strips! Maar laten we niet op de feiten voorop lopen... Voor die strips was er immers de zee. De jonge Maurice Tillieux droomde van een avontuurlijk leven bij de marine. Het bleef niet bij dromen. Als afgestudeerd aspirant-officier was hij er helemaal klaar voor, tot... Het levensverhaal van Maurice Tillieux is een mooie illustratie van het feit dat je als mens nog zoveel kan willen en plannen, onze eigen weg écht beheersen en naar wens aansturen, neen, dat kunnen we in feite nooit. Onvoorziene gebeurtenissen bepalen maar al te vaak de uitkomst. Auteur Marc Hendrickx opent de biografie met de woorden: ‘Wat je raakt tijdens je adolescentie bepaalt wie je zal worden’. Waar de zee Tillieux nooit zal loslaten en veelvuldig weerkeert in zijn strips, maakt het werk van Tillieux en van twee andere jeugdinvloeden dat Hendrickx kiest voor een leven als auteur. Uitgaven in zes talen en negen landen en twintig jaar theater later levert hij met deze biografie een derde en ultiem ‘dank u’ af, waar lezers en toeschouwers hun hartje aan kunnen ophalen."

Tillieux op de planken

En daarnaast is er dus de theaterproductie van producent Moody Blue Productions. Marc Weiss vertolkt Tillieux. Hij speelde mee in de film Close van Lukas Dhondt. Yoeri Lewijze speelt Depierre en andere rollen, terwijl Sam Brosens in de huid kruipt van Tillieux's echtgenote. Het bijzondere is dat het toneelstuk tweetalig is. Het publiek kan dus gemengd Nederlands- en Franstalig zijn om ervan te genieten.

Hieronder kan je de trailer bekijken van het toneelstuk. Op 23 september wordt de aftrap gegeven in CC De Meent (Beersel).

Download hier het complete persbericht als pdf met een beknopte biografie van Maurice Tillieux en extra info over de theaterproductie.