Terug naar de nineties voor Rubine

17 augustus 2023 Vooruitblikken

Op 8 december 2023 staat een nieuw album van Rubine gepland in het Frans. Met nieuwe tekenaar Nicolas Van De Walle en back-up van François Walthéry (die de cover tekende) schreef Mythic een prequelverhaal over Rubine voordat ze een flik in Chicago werd. Het avontuur Le Prophète Blanc (De Witte Profeet) brengt ons terug naar de jaren 1990 voor een album dat nu onder de reeksnaam Rubine The 90's verschijnt bij Éditions du Tiroir

Het verhaal: "Montana, een van de Amerikaanse staten die het meest allergisch is voor de centrale macht van Washington, beleeft plotseling een golf van geweld. Uit het obscurantisme van de tweede helft van de negentiende eeuw duiken opnieuw beelden op van mannen met witte puntmutsen."

Luikenaar Nicolas Van De Walle tekent onder het pseudoniem Nico de fantasyreeks Adelin & Irina, die enkel in het Frans verschijnt bij Éditions du Tiroir nadat hij de eerste twee albums in eigen beheer had gepubliceerd. Daarvan is een deel 4 op komst. Hij heeft ook enkele niet-vertaalde albums in de reeks De Reizen van Tristan geïllustreerd. Een ander project was zijn samenwerking met André Taymans voor ook al een prequelverhaal, in dit geval van Caroline Baldwin. Daarin zien we haar als zestienjarig meisje. Nico is de tekenaar van dat eenmalige verhaal, Le Voyageur (De Reiziger), op scenario van Taymans. Dat album verscheen in januari 2023.

INdruk is de huidige uitgever van zowel Rubine als Caroline Balwin. Over nieuwe vertalingen — of andere albums die het uitgeeft — is al een tijd niet meer gecommuniceerd.

In 2021 verscheen er na tien jaar afwezigheid een nieuw album van de politiereeks Rubine uit, deel 14 in de reeks. Daarvoor nam Bruno Di Sano, in samenwerking met François Walthéry, weer het penseel op nadat hij de delen 11 tot 13 had getekend. Dragan de Lazare was de oorspronkelijke co-tekenaar van de reeks. Hij hield het vol tot deel 8. De delen 9 en 10 werden vervolgens getekend door Bojan Kovacevic

In oktober 2022 verscheen ook weer voorlopig enkel in het Frans bij Éditions du Tiroir een 48 pagina's tellend geïllustreerd verhaal annex artbook van Rubine, geschreven door Mythic en ook weer getekend met de hulp van François Walthéry. Het werd uitgegeven op een vierkant formaat en er zitten ook stripgedeeltes in.

Rubine onderzoekt in dit verhaal een moord op de bekende actrice Pamela Sue die vijf jaar geleden plaatsvond. Toen werd Pamela in het Blue Flame Hotel aan het Lake Michigan het slachtoffer van een sniper. De schuldige werd nooit gevonden. Het hotel groeide uit tot een pleisterplek voor haar fans. Elk jaar op de verjaardag van haar overlijden komt er ook een onvoorwaardelijke fan naar het hotel, gekleed en opgemaakt als de actrice, om in de kamer waarin ze verbleef te logeren. De fan beleeft alle details uit Pamela's laatste uren tot haar dood. Dit jaar wordt het de laatste keer, want het hotel wordt verkocht aan een groep die het wil verwoesten om een moderner hotel in de plaats te bouwen.