Stripschapprijzen 2023

17 maart 2024 Awards en prijzen

Gisteren werden in een heuse show in Storyworld, Groningen, de winnaars bekendgemaakt van de Nederlandse Stripschapprijzen, de beste albums van 2023. De eerder bekend gemaakte winnares van de Stripschapprijs, Wilma van Den Bosch, en het Utrechtste stripcollectief De Inktpot, die de P. Hans Frankfurtherprijs in de wacht sleepte, werden eveneens in de bloemetjes gezet.

De volledige show kan je hier herbekijken. 

 

De volgende albums wisten hun nominatie te verzilveren in winst:

  • Album van het jaar: De Adem van de Duivel (Ken Broeders, Uitgeverij L)
  • Jeugdalbum van het Jaar 2023: Jules Verne 2: Mijn Neef Bram & het Geheim van Nell (Robbert Damen en Daniel van den Broek, Menlu)
  • Info & Integraal van het Jaar 2023: De Generaal Gaat Integraal 8: 1991-1997 (Peter de Smet, samenstelling en dossier: Erwin Lammerts en Mariella Sormani, Uitgeverij Personalia)

Klik hier voor een oudere voorstelling van alle genomineerde albums.

 

Er waren ook nog twee bijkomende prijzen. Maarten van der Meer won de Debutanten Award van Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal. De Storyworld Publieksprijs ging naar het duo Luc Morjaeu en Peter Van Gucht voor hun Suske en Wiske-album De Drankeprinter. Die prijs kregen ze na een stemronde van de tien meest uitgeleende stripboeken van Nederlandstalige auteurs in Nederlandse bibliotheken.

Foto: bobbistiek.nl