Stripdistributeur MDS overweegt stopzetting activiteiten in België

17 januari 2024 Algemeen

Het maken van strips en ze uitgeven zijn twee belangrijke factoren in het hele proces om van stripmakers naar lezers te raken. Distributie en verkooppunten zijn net zo goed van belang, want een gedrukte strip moet nog wel in magazijnen opgeslagen worden en naar honderden winkels vervoerd worden waar ze verkocht kunnen worden. Net bij het onderdeel distributie zijn er de laatste jaren wat verschuivingen met gevolgen voor uitgevers. Een paar distributeurs hielden ermee op of hebben enkel de distributie van strips in Vlaanderen en Nederland afgestoten wegens niet meer rendabel. Recent raakte bekend dat ook MDS België in het Waalse Fleurus ernstig overweegt om de activiteiten stop te zetten. MDS is de tweede grootste distributeur van strips, kinderboeken en andere papieren uitgaven in België. Het is al meer dan dertig jaar actief op Belgische bodem. De belangrijkste aandeelhouders zijn Dupuis en het Franse moederbedrijf MDS.

MDS distribueert onder meer de Franse strips van Dupuis, Dargaud, Le Lombard en een aanzienlijk gedeelte van de groep Standaard Uitgeverij. MDS verliest dit jaar echter het contract met Standaard Uitgeverij, de grootste uitgeefgroep van kinderboeken en strips in Vlaanderen. Het vertegenwoordigde meer dan een derde van de omzet van MDS. In 2022 bedroeg de volledige omzet 34,3 miljoen euro. Dit zware verlies noopt de directie van MDS naar een herziening van de activiteiten in België, want sinds 2023 draait het bedrijf met verlies: 575.000 euro in het rood en de verwachtingen voor 2024 en 2025 gaan naar een miljoen euro verlies.

Ook vertalingen van Dupuis, Dargaud en Le Lombard werden via MDS gedistribueerd. In maart beslist MDS definitief of het als distributeur verdergaat in België of dat de distributie vanuit Frankrijk wordt verzorgd. De baan van eenendertig mensen staat hierbij op het spel. Mocht MDS Begië verdwijnen, is dat ook een ramp voor tientallen kleinere uitgeverijen die andere oplossingen zullen moeten zoeken: het vinden van een andere distributeur en bijkomend ook het vertrouwen van boekhandelaars herwinnen. Ook voor de Franstalige kinderboeken van de groep Standaard Uitgeverij, die bij MDS Haden moeten blijven, is er nog onzekerheid. Als de directie de knoop doorhakt om te stoppen, zal het in januari 2025 afgelopen zijn.

We vroegen Koen Clement, voorzitter van de raad van bestuur bij Standaard Uitgeverij, wat de gevolgen zijn voor de distributie naar stripspeciaalzaken in Vlaanderen en Nederland en of dat nu volledig gecentraliseerd wordt bij Centraal Boekhuis, een andere distributiepartner met wie nu al zaken wordt gedaan. "Geen commentaar", luidde het voorlopige antwoord. Maar ook dat de prioriteit nu naar het waarborgen van de distributie naar stripspeciaalzaken en boekhandels gaat.

Een kleine rondvraag onder een paar eigenaars van stripspeciaalzaken doet de harten vasthouden. De service bij Centraal Boekhuis is prima, maar de verpakkingen zijn ondermaats in vergelijking met de leveringen van MDS. Er zijn regelmatig beschadigingen van geleverde strips die daardoor vernietigd moeten worden. Ook het retourneren van onverkochte strips is duurder. Een bijkomende kwestie is dat de kredietlimieten bij Centraal Boekhuis lager liggen. Boekhandels die eerst zelf nog inkomsten moeten genereren uit hun eigen verkopen, kunnen op krediet bestellingen plaatsen bij distributeurs. Daar zit een limiet op. Eenmaal die limiet is overschreden, kunnen winkeliers niet meer (bij)bestellen tot ze hun facturen betaald hebben. Die timing komt hen niet altijd goed uit.

Bron: Le Soir / RTBf