Stopzetting De Jeugd van Alex in vertaling

14 maart 2023 Vooruitblikken

In 2019 startten Laurent Libessart en Marc Bourgne de reeks De Jeugd van Alex, een spin-off bij uitgeverij Casterman over de jeugdige Alex van Jacques Martin toen hij nog een Gallisch jongetje was. De stripreeks mikt nadrukkelijk op een jeugdiger publiek met manga-achtige tekeningen die ver verwijderd zijn van het klassieke realisme van Jacques Martin en zijn opvolgers. Na twee delen loste tekenaar Olivier Weinberg Libessart af. Weinberg is ook de tekenaar van het in mei te verschijnen deel 4 (de coverillustratie opent dit artikel) waarna Libessart opnieuw deel 5 zal tekenen.

Dat zal allemaal niet aangeboden worden aan het Nederlandstalig publiek, want de groep Standaard Uitgeverij besliste om De Jeugd van Alex niet langer te vertalen. In het Nederlands zal de reeks bij drie delen blijven. Het grootste aantal stopzettingen van de uitgeversgroep blijft bij nieuwe, vertaalde jeugdreeksen gebeuren.

La Reine en Péril (De Koningin in Gevaar) is de titel van het te verschijnen deel 4. Vanuit Sardinië, waar hij door de gouverneur Calenus onder zijn hoede is genomen, heeft Alex maar één idee voor ogen: het spoor van zijn vader vinden. Deze is slaaf geworden in Egypte. Tijdens een bezoek aan koningin Berenice proberen enkele arbeiders op een bouwterrein haar van het leven te beroven, Astorix redt haar. Alex vertrekt ondertussen naar het land van de farao's om zijn vader te vinden. Bij zijn aankomst in Alexandrië ontmoet hij Tahoser, de dochter van de hogepriester. In deze stad ontdekt hij een samenzwering tegen de vorst. Zal hij erin slagen haar te redden en Astorix te vinden?