Stéphane Louis nieuwe tekenaar van Aquablue, Thierry Cailleteau terug scenarist

8 februari 2022 Vooruitblikken

De Franse stripmaker Stéphane Louis maakte gisteren bekend dat hij de nieuwe tekenaar wordt van de ecologische sf-reeks Aquablue vanaf deel 18. Deel 17 moet nog vertaald worden door Daedalus. Dat was het laatste album van het duo Reno en Régis Hautière, want ook deze laatste ruimt baan voor een andere scenarist. En dat is Thierry Cailleteau, de oorspronkelijke schrijver en bedenker van de stripreeks die al sinds 1988 loopt. De eerste vertalingen verschenen bij Blitz. Vanaf 2003 gaf Daedalus de complete reeks opnieuw uit met nieuwe covers om aan te sluiten met verdere vertalingen van de reeks.

Cailleteau schreef de eerste vier Aquablue-albums voor tekenaar Olivier Vatine, die werd opgevolgd door Ciro Tota. Deze laatste tekende de daaropvolgende albums tot deel 9. Siro nam het over voor deel 10 en 11, nog steeds op scenario van Cailleteau, ook bekend van Wayne Shelton. Vanaf deel 12 verzorgde het duo Reno en Hautière de reeks. Reno heeft het te druk met andere projecten en eind 2021 werd Louis gevraagd om Aquablue over te nemen. Daar begint hij pas over elf maanden aan, na het afwerken van de delen 19 en 20 van Carmen McCallum, een andere reeks die hij had overgenomen. 

Stéphane Louis is een tekenaar én scenarist. Omdat dit laatste niet meer rendabel bleek, legde hij zich de laatste paar jaar weer meer toe op het tekenen van strips. Als scenarist zou je hem kunnen kennen van reeksen en one-shots als Khaal, Liefde en Haat, Road Therapy. Als tekenaar nam hij deel aan (concept)reeksen als Androïden, Conquests, Escobar, I.S.S. Snipers, Miss Deeplane en Tessa. Hieronder vind je een proefplaat, waarvan nog niet zeker is of hij in zijn eerste Aquablue-album zal voorkomen. De andere tekeningen zijn snelle schetsen.