Terug naar overzicht

Standaard Uitgeverij en Matsuoka in kwartaal 2 2022

23 februari 2022 Vooruitblik

Zoals steeds is een kwartaal van Standaard Uitgeverij goed gevuld met Vlaamse en Nederlandse producties, aangevuld met vertalingen van albums die in het Frans bij onder meer Dargaud verschijnen. Het overzicht met per album details over de uitvoeringen en de verkoopprijzen kan je terugvinden in Te verschijnen. Hieronder overlopen we dat programma ook eens. We groeperen sommige titels per stripfiguren. In juni is er een dubbele levering op 1 en 22 juni.

Suske en Wiske

Suske en Wiske 362: De Kale Kroon (april): "Suzko en Wizka zijn de aangenomen kinderen van tsarina Annah. Nadat deze tot hun grote verdriet komt te overlijden blijkt dat ze allebei evenveel recht op de troon hebben. Volgens Raadsheer Gorputin moet er dan een tsarenproef gehouden worden. Een wedstrijd waaruit moet blijken wie het meest geschikt is om tsaar te worden. Prins en prinses gaan meteen op stap onder begeleiding van hofbediende Lambikov. Deze draagt de kale kroon die als scheidsrechter zal toezien op de zes proeven. Maar al snel blijkt dat deze levensgevaarlijk zijn. De koningskinderen hebben er dan ook hun handen vol mee. Zeker als iemand die liever zélf op de troon wil zitten hen langs alle kanten stokken in de wielen steekt. Voeg er ten slotte nog de jaloerse koning van een buurland met veroveringsplannen aan toe en de poppen gaan aan het dansen."

Suske en Wiske 363: De Maffe Markies (juni): "Vader Van Zwollem heeft een speelcomplex en wil de hele dag ravotten. Omdat dit alle tijd van zijn dochter Anne-Marie opeist, is deze depressief. Ze is op zoek naar de liefde. Daarom willen onze vrienden haar opbeuren met een romantisch bal op het kasteel van Hingene. Hiervoor moeten ze naar het verleden. Maar tijdens de reis gaat de teletijdmachine stuk en zitten Suske en Wiske met hun aanhang vast in het verleden. Wanneer blijkt dat de hertog van Hingene op reis is, geeft vader Van Zwollem zich uit voor diens vervanger. Zo bezorgt hij onze vrienden onderdak in het kasteel en kunnen ze een bal organiseren. Maar dan duikt een genodigde op die niet is wie hij beweert. Algauw dreigt de droom van Anne-Marie uit elkaar te spatten en zijn onze vrienden in groot gevaar. "

Suske en Wiske hommage 7: Geduvel op de Heide (mei): Na hun gezamenlijke stripreeks Sam werkte het duo Jan Bosschaert en Marc Legendre weer samen aan een hommagealbum van Suske en Wiske met de titel Geduvel op de Heide. Er zijn ook weer diverse luxe-uitvoeringen: een luxe met linnen rug en ex libris + 4 schetspagina's (65 euro), met velours kaft en dezelfde ex libris en schetspagina's (100 euro) en een luxe op groot formaat met de strip in zwart-wit, een andere cover en twee ex librissen, zonder de 4 schetspagina's (150 euro). Volgens de aankondiging van Standaard Uitgeverij combineren de auteurs elementen uit het Jerom-avontuur De Verborgen Kroon en de Suske en Wiske-klassieker De Duistere Diamant. "Het resultaat is een luchtig, vrolijk en spannend avontuur in de geest van de vierkante Jerom-albums, overgoten met het onmiskenbare Suske en Wiske-sausje. Lambik kocht een caravan en organiseert een uitstap met Jerom en tante Sidonia naar de Kalmthoutse heide. Suske en Wiske verblijven er op het landgoed van een oude bekende, maar wanneer Lambik & co. ter plaatse komen, blijkt hun kampplaats overhoop gehaald en zijn de kinderen verdwenen..." Voor Jan Bosschaert is het zijn tweede hommagealbum na het in 2015 verschenen avontuur De Verwoede Verzamelaar naar een verhaal van Jan Verheyen voor het goede doel SOS Kinderdorpen. Marc Legendre is uiteraard al door en door vertrouwd met de wereld van Suske en Wiske als scenarist van de spin-offs Amoras en De Kronieken van Amoras.

De Kronieken van Amoras 10: De Zaak Antigoon #2 (juni): "Professor Barabas doet een onverklaarbare ontdekking en stuurt Suske, Wiske en Lambik naar het eiland Amoras om het logboek van de Antverpia te halen. Maar de aanwezigheid van onze vrienden op het eiland zorgt voor spanningen en uiteindelijk moeten Suske en Wiske onderduiken. Waar kan dat beter dan in het wrak van de Antverpia? Daar durven Antigoon en zijn kompanen immers niet te komen want de geest van de Spanjaard waart er rond..."

Suske en Wiske Junior 8 (juni): "Tekenaar Charel Cambré en scenarist Kim Duchateau duiken de kindertijd van Suske en Wiske in, en laten hen doldwaze grappen en grollen beleven. Vol verbazing kijken Suske en Wiske Junior samen de wereld in, en beleven ze korte maar krachtige komische avonturen. Wiske bekijkt de dingen op haar manier, Suske op de zijne. De ideale strip voor jonge lezers, van twee ervaren striprotten met een geweldig gevoel voor humor."

F.C. De Kampioenen

F.C. De Kampioenen 118: De Strijd der Titanen (april): "Na een hoogoplopende ruzie met Boma neemt Pol ontslag als trainer van F.C. De Kampioenen. De spelers reageren ontzet, maar Boma beweert dat hij snel voor vervanging zal zorgen. In de Pussycat ontmoet hij Isabel, een sportieve jongedame, die van aanpakken weet. Zij wordt door Boma aangesteld als nieuwe trainer. Al gauw blijkt dat ze geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Pol biedt ondertussen zijn diensten als trainer aan bij de Schellekens van Grootjans..."

F.C. De Kampioenen 119: De Duckfacekampioenen (juni): "Carmen zit in de knoop met haar uiterlijk en besluit om zich aan plastische chirurgie te wagen. Ze raadpleegt een zekere dokter Rugu, die bij haar botox en fillers inspuit. De dramatische gevolgen laten niet op zich wachten. Ook Boma wil zijn rimpels bestrijden en komt bij dezelfde dokter terecht. Daarna durft hij niet meer buiten te komen… Als ook Doortje aan een schoonheidsoperatie denkt, loopt het heel verkeerd af..."

F.C. De Kampioenen: De Kampioentjes Presenteren: Omnibus 15 (juni): "Ontdek in deze vijftiende omnibus de favoriete verhalen van de Kampioentjes: De Verdwenen Kampioenen (deel 71), Xaverius De Grote (deel 72), Komen Vreten (deel 73), Dolle Door (deel 74) en Hello Poepa (deel 75)."

F.C. De Kampioenen: De Dubbelgangersspecial (mei): "Nee, je ziet niet dubbel! Dit is de Dubbelgangersspecial van F.C. De Kampioenen met tal van spelletjes en de volgende verhalen: Dokter Jekyll en Mister Vertongen (F.C. De Kampioenen deel 78), Porei tegen Porei (Vertongen & Co deel 23) en Kampioenen op Verplaatsing (F.C. De Kampioenen deel 8).

F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 37: De Laatste Detective (juni): "Mark Vertongen, die nu detective is, en zijn collega, inspecteur Porei, krijgen een vreemde uitnodiging om naar een van de kanaaleilanden te reizen. Daar zullen zij, samen met andere detectives, verblijven in een kasteel. De gastheer heeft duistere plannen en organiseert een vreemde wedstrijd... Het loopt verkeerd en het is maar de vraag of Oma Boma, Bieke en Paulien op tijd zullen komen om onze helden te redden van een gruwelijk lot."

de Kiekeboes

de Kiekeboes 161: Dood Wakker Worden (april): "Fanny en haar nieuwe vriend gaan op vakantie in Lapland. De rest van de familie verzeilt, na de diefstal van hun nieuwe keuken, in Roemenië. Daar ontmoeten ze een stel oude bekenden: de vampiers Mona, Benny, Vladje en opa Vladimir. Eindelijk komen ze te weten hoe deze laatste ooit in een rolstoel belandde. Een gebeurtenis die tot op vandaag de dag nazindert en nog een staartje krijgt in Lapland. En wel tijdens de honderdjarige ‘International Vampire Convention’ die plaatsvindt in een spectaculair ijshotel."

De Wereld rond met de Kiekeboes 5 (juni): "Naar ondertussen goede jaarlijkse gewoonte verschijnt een dubbelalbum van de Kiekeboes. Deel 5 is volledig gewijd aan Italië. Het gerestaureerde en opnieuw ingekleurde De Hoofdzaak(deel 66) brengt ons naar Sicilië met het lugubere Capucijnenklooster in Palermo. In Gebroken Zwart (deel 147) trouwt Fanny in het wondermooie Toscane. Maar is alles wel wat het lijkt? Zoals steeds bevat ook dit deel een reisdossier met een heleboel werkfoto’s, nooit eerder gepubliceerde schetsen en achtergrondverhalen."

Urbanus

Urbanus Omnibus 11 (april): "Vijf Urbanus-albums gebundeld in één band — als dat maar goed komt! In deze omnibus lees je volgende verhalen: Vaarwel, Eufrazie! (deel 51), De Stiefmoeder van Urbanus (deel 52), Game Over! (deel 53), De Laatste Dagen van Urbanus (deel 54) en De Geest in de Koffiepot (deel 55)."

De Avonturen van Urbanus 199: De Krimptoeter (juni): "Het gelukskatje blijft aftellen: nog twee avonturen. Urbanus moet snel iets verzinnen. Wat als het woord ‘avontuur’ uit het hemelse woordenboek verdwijnt? Of zal het katje blijven aftellen als Urbanus helemaal geen avonturen meer beleeft? Maar in Tollembeek is een avontuur nooit ver weg. Schrikmerg heeft een krimptoeter uitgevonden en krimpt de inwoners van Tollembeek. Urbanus, Amedee, Nabuko en Annatol gaan op onderzoek, maar dat loopt al snel fout. Urbanus en zijn huisdieren worden door de krimptoeter net groter gemaakt. De rollen worden omgedraaid: Urbanus is vanaf nu de volwassene. Maar het volwassen leven bevalt hem allerminst."

Jommeke

Jommeke 309: De Schat van Niemand (april): Een verhaal met powerlady's. "Marie heeft er genoeg van dat haar zoon altijd maar op avontuur trekt met zijn vrienden. Nu is het een keer haar beurt! Ze wil samen met haar vriendinnen eropuit trekken, maar vindt nergens een goede aanleiding voor een avontuur. Tot ze bij Jan Haring op zolder een SOS-boodschap in een fles vindt... Genoeg aanleiding tot avontuur voor drie stoere mama’s!"

Jommeke 310: Project Pegasus (juni): "Wanneer Gravin van Stiepelteen op een dag een uitgeput paardje op haar landgoed vindt, kan ze niet vermoeden hoe speciaal het veulen wel is. Ze vraagt aan de Miekes om zich te ontfermen over de arme stakker. Wanneer het diertje weer op krachten is gekomen, ontdekken onze vrienden dat het bijzonder goed kan springen. Wat is toch het geheim van dit mysterieuze paard?"

De Buurtpolitie

De Buurtpolitie - Echte Verhalen Omnibus 2 (mei): "Alle hens aan dek voor de Buurtpolitie! In deze omnibus lees je volgende verhalen Het GangsterparadijsEen Slag in het Water en Brand! Brand!."

De Buurtpolitie - Echte Verhalen 17 (juni)

Nachtwacht

Nachtwacht 10: De Boekenkobold (mei): Nummer 10 van deze nog steeds lopende stripreeks naar de tv-reeks van Studio 100. "Op een dag blijken de inwoners van Schemermeer plots allemaal in sprookjesfiguren veranderd te zijn. Ook de Nachtwacht ontsnapt niet aan die vreemde magie. Al snel blijkt dat de sprookjesfiguren die zij vertegenwoordigen niet zomaar gekozen zijn. Ze staan elkaar naar het leven. Onderzoek wijst uit dat dit het werk is van een boosaardige kobold die zich in een sprookjesboek genesteld heeft en op die manier tracht de Nachtwacht uit te schakelen. Zo wil hij ervoor zorgen dat de andere kobolden de aarde kunnen veroveren. Er zit maar één ding op. Iemand moet de kobold uit dat sprookjesboek jagen, maar die persoon loopt daarbij kans er zelf voor eeuwig in vast te zitten..."

Nachtwacht Omnibus 2 (juni): "Telkens als er gevaar dreigt in Schemermeer staat de Nachtwacht paraat! In deze omnibus lees je volgende verhalen: De HellehondHet Monsternest en Vuuroog."

De Rode Ridder

De Rode Ridder 274: De Hundeprest (mei): Het contract met Fabio Bono is opnieuw verlengd voor twaalf delen. Er komen alvast belangrijke wendingen aan in de twee albums na dit deel 274 die de reeks een nieuwe richting uitsturen. "Johan redt de herbergier Birre en diens dochter Asha uit de handen van een bende struikrovers. Birre biedt Johan een slaapplaats aan in de herberg, maar 's nachts gebeuren er vreemde dingen. Asha wordt aangerand en een meisje uit de buurt wordt vermoord. De dorpelingen zijn ervan overtuigd dat de schuldige de Hundeprest is, een zelfzuchtige pastoor die jaren geleden gestorven is en op wraak zint."

De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren - Monsters en Aliens integraal 9 (juni): Onder de subtitel Monsters en Aliens loopt dit gedeelte van de integrale reeks van het reguliere deel 81 tot 130. Deze cyclus zal uit zeven integrales bestaan met telkens zes of zeven verhalen. Deze integrales verschijnen in 2022 en 2023. De nummering loopt gewoon door.

Ook nog...

De Avonturen van Robert en Bertrand integraal 5 (mei): "Geïnspireerd op de hoofdpersonages uit een negentiende-eeuws toneelstuk start Willy Vandersteen in 1972 een nieuwe reeks op over twee lustige vagebonden, Robert en Bertrand. Aanvankelijk zijn de twee hoofdpersonages nog schelmen, maar al snel evolueren ze steeds meer tot voorvechters van recht, gelijkheid en vrijheid. Standaard Uitgeverij bundelt de eerste 65 verhalen nu in lijvige integrales in kleur mét een achtergronddossier. Deze integraal bevat volgende verhalen: De WolvenhoeveDe Verdwenen FotografeDe Schat van de TempeliersDe ElfenjagerDe Geheime SekteHet Wrekende Vuur en De Hel van Solferino, oftewel de delen 29 tot 35."

Piet Pienter en Bert Bibber integraal 10 (juni): Voorlaatste deel. In deze reeks worden de vijfenveertig bij Standaard Uitgeverij (her)uitgegeven verhalen gebundeld. In deze bundel staan de verhalen Zangkwintet "De Lange Asem", Marie Huana, Hypnose-stralen en Systeem Kleerkast, oftewel de delen 38 tot 41.

Heden Verse Vis (juni)

Dit album verschijnt enkel als hardcover en telt 72 pagina's.

"In november 2018 hadden Charel Cambré en Marc Legendre mekaar weer 'ns zitten opjutten over een niemendal en vonden ze dat ze daar een cartoon over moesten maken. Zoals het bij hen gaat, lag er twee minuten later een scenario van Marc, had Charel de mop uitgetekend, hadden ze een naam, een logo, een Facebookpagina en veel goesting om enkel nog dát te doen. Heden Verse Vis, naar de beroemde Lambik-grap, was geboren. Thans verschijnt het eerste lange verhaal waarin Cambré en Legendre beslissen om onder de Spaanse zon te gaan brainstormen over een strip die hen roem en geld moet opleveren. Het knotsgekke verhaal liep in Eppo waar Heden Verse Vis al snel een publiekslieveling werd. Want het zal niemand verbazen dat beide heren in hun relaas in de eerste plaats heel hard met zichzelf lachen. En wij kunnen u verzekeren, dát werkt zéér aanstekelijk."

Lotta 4 (april)

"Lotta doet alles op haar eigen manier. Soms een beetje onhandig, maar altijd met goede bedoelingen. Samen met haar vader, oma Toeps, zusje Elfie en haar beste vriendin Bien beleeft ze elke dag kleine en grote avonturen. Van schoenen-trends zetten tot enorme koeken bakken!"

De Man die de Wereld Bedacht (april)

Bertrand Marchal en Rodolphe, die samen met Leo ook al werken aan de avonturen van Kathy Austin uit Kenya,Namibia, Amazonia en Scotland, maakten dit dubbeldikke one-shot.

"De aarde staat voor een vreselijke buitenaardse dreiging en de oorlog in de ruimte lijkt verloren. Kapitein John Bowman, een uitzonderlijk navigator, is betrokken bij een incident waardoor hij in contact komt met een mysterieuze donkere materie. Gerepatrieerd en in quarantaine geplaatst, staat hij onder voortdurende bewaking. Hij wordt geplaagd door steeds terugkerende nachtmerries. Uitgeput besluit hij te ontsnappen en hij ontdekt dat de entiteit waarmee hij in contact is geweest, hem vreemde krachten heeft gegeven. Zijn krachten kunnen misschien zelfs de loop van de oorlog veranderen en... de mensheid redden!"

Een Zoo Vol Verdwenen Dieren 2 (mei)

"De enige plek waar je unieke dieren kan ontdekken, en dieren die we jammer genoeg nooit meer zullen zien. In deze zeer bijzondere dierentuin krijgen bezoekers alleen dieren te zien die al eeuwen, decennia of zelfs nog maar enkele maanden uitgestorven zijn. Deborah, een dierenarts-stagiaire, heeft de handen vol met alle buitengewone geboortes van deze uitgestorven diersoorten. En ze verwondert zich erover dat ze de dodo, de ster van de dierentuin, tegen het lijf kan lopen! Er komen steeds meer nieuwe dieren in de verblijven, maar de verzorgers zorgen net zo goed voor de dieren als voor de bezoekers van deze dierentuin, die beslist anders is dan alle andere."

De Janitor integraal (mei)

De complete vijfdelige reeks in één integrale.

"Vince heeft de opdracht gekregen ‘oude’ documenten te kopen en verslag uit te brengen aan zijn werkgevers over deze gevaarlijke deal. De jongeman was aanvankelijk ingehuurd om kunstkopers die voor het Vaticaan werken te beschermen, maar zal nu deel gaan uitmaken van het korps van de janitors, een speciale eenheid van de geheime dienst van de kerk. Zijn nieuwe missie: waken over twee kardinalen die het World Economic Forum in Davos bijwonen."

De Smurfen en het Verloren Dorp 4 (mei)

Laurent Cagniat is een nieuwe tekenaar voor deze reeks. Die kennen we nog van de in vertaling onvoltooide fantasytrilogie Doerakken.

"Na de vernietiging van hun dorp worden de meisjessmurfen gedwongen een nieuwe plek te zoeken om te wonen. Na een lange zwerftocht ontdekken ze een idyllisch plekje waar ze hun koffers kunnen neerzetten. Maar deze schijnbaar veilige plek verbergt een onvermoed gevaar..."

Vreemde Vogels 3 (juni)

"Alles, maar dan ook alles over vogeltjes! Ze zitten overal om ons heen, in de lucht, in de bomen, in de tuin. Ze zijn zelfs onze taal al binnengedrongen: zingen als een nachtegaal, een kip zonder kop,... Maar kan jij een alk van een pinguïn onderscheiden, een uil van een oehoe of een meeuw van een zeemeeuw? Wist jij dat de zuidereilandkiwi al miljoenen jaren bestaat, en dat de gaai een fabelachtig geheugen heeft? Of het nu trekvogels zijn, vissers of jagers, met dit album vol weetjes en humor kom je eindelijk alles te weten over onze gevederde vrienden."

Terug naar overzicht