Terug naar overzicht

Silvester in juli en augustus

4 juni 2021 Vooruitblik

Welja, daar zijn ze, eind juli volgen meteen drie nieuwe Kobijn-albums, weliswaar zónder Kobijn. En dat wordt meteen een heus Kobijn-offensief van Silvester, die in juli en augustus ook nog andere strips uitgeeft. Een overzicht.

In De Ongelofelijke Avonturen van Kobijn speelt elk album zich af in een ander genre, van een western en een detective tot een parodie op Robbedoes en Kwabbernoot. Andere verhalen zijn in het heden gesitueerd, met het konijn Kobijn die humoristische avonturen beleeft met zijn vrienden. Na tien albums (de delen 0 tot 9) moest de reeks het stellen zonder het hoofdpersonage, maar zijn vrienden beleven verder avonturen, vandaar de aangepaste reeksnaam De Ongelofelijke Avonturen zonder Kobijn. Negen jaar na het laatste album mét Kobijn geeft Silvester eindelijk de resterende albums uit zónder Kobijn die (in de versie met een andere rug) in de Kobijn-verzamelbox moeten passen. Helaas slaat Silvester er eentje in vertaling over (Les Aventures de l'Univers). Bovendien ging Lewis Trondheim intussen verder met Kobijn onder de reeksnaam Les Nouvelles Aventures de Lapinot (De Nieuwe Avonturen van Kobijn) waarvan tussen 2017 en 2021 alweer zes albums zijn verschenen. Hij creëerde in 2021 ook een spin-off rond Richard, een van Kobijns vrienden, waarvan vier albums zijn verschenen.

De delen 10, 11 en 12 zijn los te koop of tegen 49,95 euro als voordeelpakket met aangepaste rug en een polaroidset. Die ruggen vormen een tekening als je ze naast de overige delen in de verzamelbox opbergt. De complete reeks (deel 0 tot 13) wordt ook nog eens als geheel aangeboden met de verzamelbox tegen een gunstprijs van 175 euro in plaats van 258,35 euro inclusief de polaroidset.

Donjon Avondschemer 111

Lewis Trondheim? Da's toch ook die auteur van Donjon? Precies, en ook in die fantasywereld verschijnen twee nieuwe vertalingen. Donjon Avondschemer is de sequelspin-off van Donjon. Het hele Donjon-universum werd weer opgepikt door de twee bedenkers Lewis Trondheim en Joann Sfar. Behalve nieuwe delen in lopende reeksen, zijn er ook een paar nieuwe reeksen gecreëerd. Van Donjon Avondschemer is sinds mei een nieuw album in het Frans verschenen, getekend door Obion. Deel 111 is het werk van Mazan.

"In Donjon Avondschemer gaat Marvin, nu oud en blind, op pad met de onbezonnen Marvin de Rode. Hoe hoger de eilandjes van Terra Amata komen, hoe minder zuurstof er is. Terwijl Marvin de Rode en Zakûtu de objecten van het Lot proberen te beschermen, worden Herbert en koning Stof gedwongen om een deal te sluiten met de Zwarte Entiteit. Alleen dan kunnen ze zuurstof krijgen. Het einde van de Donjon was nog nooit zo dichtbij..."

Donjon Monsters 11

Stanislas is een adept van de Klare Lijn en als tekenaar maakt hij met dit album een bijdrage aan de komische spin-off in het Donjon-wereldje. Van Donjon Monsters zijn inmiddels dertien albums verschenen.

"Julius Kwansuis leidt een rustig leven in Eendstad. Daar maakt hij automaten en zorgt voor de mechanische verdediging van de vesting. Dat gaat allemaal prima tot de dag waarop een leger van 20.000 Orks naar de stad optrekt. Hij gaat naar zijn occulte broer om de levensvlam te vinden die nodig is om de automaten te activeren. Maar zijn broer zegt dat hij zal sterven bij het redden van de stad..."

Moordenaar op Maat 3

De twee slotdelen van deze amusante en goed vertelde reeks verschijnen samen. Het scenario is van de hand van Wilfrid Lupano (Krasse KnarrenDe Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt, Alim de Leerlooier). Het begon allemaal toen twee cynische rijkaards omwille van een weddenschap een onschuldige jongen onder hun hoede namen met maar één doel: van hem een volksvijand maken.

Over deel 3: "Hoewel de manipulaties van Alec hun levens hebben verwoest, blijven Victor en Klement afhankelijk van hun mecenas. Ze besluiten hem te volgen naar Parijs, waar op dat moment net de Wereldtentoonstelling plaatsvindt. Een plaats die Victor, als levend kunstwerk, op het lijf geschreven lijkt... Onweerstaanbaar aangetrokken door zijn vroegere mentor, ontpopt Victor zich tot een spion die gaandeweg ontdekt dat Alec niet zomaar in Parijs is om de bezienswaardigheden van de Expositie te bewonderen. De Weense dandy blijkt er vreemde contacten op na te houden, en lijkt boosaardige plannen te koesteren."

Moordenaar op Maat 4

Over deel 4: "Parijs, 1900. Victor heeft uiteindelijk Lena gered, die hij eerst wilde vermoorden als wraak op Alec. Maar hoe moet hij nu zijn vroegere mentor straffen? Het antwoord is misschien te vinden in een brief die hij heeft achterovergedrukt bij zijn nieuwe kennissen: een stel revolutionairen dat het beroemde Elektriciteitspaleis in de lucht wil laten vliegen. En dat net terwijl, naar aanleiding van de Expositie, de debatten over de moderniteit hoog oplaaien in de Lichtstad."

Messara 3

Ook van de trilogie Messara verschijnt het laatste deel.

"Of ze nu een dochter van de godin-moeder is of een huursoldaat, Messara staat midden in het conflict tussen Minos en de rebellen van prins Arkhana. Ze ontvlucht de wraak van de machtige vorst wanneer de goden boos worden en het koninkrijk bedekken onder een tapijt van as. Ondertussen komt Theseus ergens in het heilige labyrint oog in oog te staan met de Minotaurus... Dit derde deel is het slot van de Kretenzische cyclus van de avonturen van Messara. Met dit wapengekletter wordt dit mooie gebied in de legenden opgenomen."

Anne, Eerstejaars

Erotische, komische strip van de Italiaanse tekenaar Vincenzo Cucca (KolonisatieHot CharlottePandamonia) en de Vlaamse scenarist LeON (Doomsday voor Mario BoonErgerlijk EliootjeIris en Marc Coucke voor Steve Van Bael). Achterin het album staat een dossier met schetsen en pin-ups.

"De brave Anne is eerstejaarsstudente en trekt voor het eerst in haar leven naar de grote stad, met grote bedenkingen van vaderlief Louis. Die heeft er alle spaarcentjes voor over zodat zijn dochter de kansen krijgt, die hij nooit heeft gekregen of genomen. Terwijl Anne zich vergaapt aan deze nieuwe, jonge en losbandige wereld sukkelt ze ietwat onhandig in het ene na het andere onthullende avontuurtje. Ondertussen probeert haar vader een oogje in het zeil te houden. Maar uiteindelijk zien we Anne niet veel studieboeken open doen, andere zaken daarentegen gaan redelijk vlot... euh... open of uit, zo je wil, in deze licht-erotische parodie die bestaat uit tweeëntwintig kort verhaaltjes die uiteindelijk één verhaal vormen."

Het Verval 1 - collector's edition

In juni verschijnt deel 1 van de post-apocalyptische reeks Het Verval. Eind juli komt er een collector's edition van uit met een andere coverillustratie, linnen rug, schetsdossier met achtergrondinformatie en een door Jared Muralt gesigneerde ex libris. De oplage bedraagt 100 exemplaren. Klik hier voor meer info.

Softcoveruitvoeringen

Van de volgende albums verschijnen in juli of augustus softcoveruitvoeringen na de eerdere hardcovers. Sommige titels moeten volgende week of later in juni/juli nog in hardcover uitkomen. Klik op de titels voor meer informatie.

Saint-Exupéry

Tot slot blikt Silvester nog vooruit naar de eindejaarsfeesten. Dan plant het de uitgave van een soort prentenboek van Romain Hugault over de Franse piloot en schrijver (De Kleine PrinsAntoine de Saint-Exupéry. Zijn leven is al meermaals verstript. In vertaling verschenen de laatste jaren albums bij Silvester en Dark Dragon Books. Met Hugaults versie komt daar nog eentje bij, maar dan wel getekend door de tekenaar van onder meer Angel Wings en De Nachtuil op scenario van journalist Bernard Chabbert, zelf ook een piloot. Het gaat niet om een stripverhaal, maar om een geïllustreerd boek. Chabbert is trouwens de zoon van een luchtvaartpionier die voor Aéropostale werkte.

Terug naar overzicht