Scratch Books in mei 2023

28 maart 2023 Vooruitblikken

De rubriek Te verschijnen is bij Scratch Books uitgebreid met albums die in mei worden verwacht. Je kan er ook de pdf van het programma van dit voorjaar en deze zomer downloaden met al een vooruitblik op later te verschijnen albums. Al die titels stellen we hieronder aan je voor. De Kuil en Marathon hebben we al eerder gepresenteerd.

Bardo 2 (mei)

"Rita is het tweede deel van de futuristische dystopie van de serie in vier delen, Bardo. In dit deel dompelen we ons opnieuw onder in de realiteit van de stad ‘zonder einde’, waar de vegetatie is uitgestorven, de laatste diersoorten sterven en het voedsel is vervangen door chemische pillen. Is er een kans om een wereld te redden die besmet is door de vloek van onvruchtbaarheid? Heeft de despotische heerschappij van de Chief een bestaansreden, en zijn de experimenten van Dr. Majnda gericht op levengevende resultaten? Zal Stolp ten slotte het mysterie verklaren dat hem plaagt? Antwoorden op deze en andere vragen, lees je in Rita, een vervolg op Stolp."

Ik Blijf Hier (mei)

Met de hulp van een toegankelijk tekenende Hubert Chevillard vertelt Lewis Trondheim — zowel de man achter Kobijn en Donjon als ernstiger werk — een aangrijpend verhaal over onverwacht verlies en medeleven.

"Roland heeft een perfecte vakantie gepland voor Fabienne — alles is al georganiseerd, vooruitbetaald en nauwkeurig in een schrift genoteerd. Een heerlijke week aan de kust om hun toekomst samen te bespreken. Ze staan op het punt om hun koffers naar hun appartement te brengen. Maar plots is ze alleen. Verbijstering, ontkenning... Tegen alle verwachting in besluit ze te blijven.

Een ontroerende kijk op leven en dood en de vele verschillende manieren waarop wij daar als mens mee omgaan."

Knipperen & Ademen (mei)

Debuut van de Nederlandse Micky Dirkzwager met een openhartig, maar bovenal grappig opgevat album over een eetstoornis en bij uitbreiding over hoe je je angsten en fobieën kunt overwinnen.

"Micky Dirkzwager (geboren in Haarlem, 1998) maakte dit boek als afstudeeropdracht aan de HKU in Utrecht en presenteerde het aan Scratch tijdens een Strippitch in Brussel. We vielen uit onze stoel van het lachen bij het lezen van haar boek en dat gebeurt ons niet vaak! Zo kun je via een omweg door België toch terecht komen waar je hoort.

In Knipperen & Ademen volgen we Micky kriskras door haar opleiding heen, waar ze op de rand van een zenuwinzinking erachter komt dat het niet een burn-out is waaraan ze lijdt, maar een eetstoornis ('Die krijg je er gratis bij'). Met een fikse dosis humor tekent ze de wereld en zichzelf. Spontaniteit en beweging zijn heel belangrijk in haar tekeningen. Anders slaan ze dood, net als bier. Hoe ga je om met de beren die je op de weg ziet, maar die je ook troosten als je het allemaal niet meer ziet zitten? Maar misschien belangrijker nog: hoe kom je van die beren af?

Het is indrukwekkend hoe Micky nu al zoveel verschillende stijlen beheerst en in een enkel verhaal kan laten samenspelen. Daarnaast heeft ze een volstrekt eigen, originele stem. Een mooie orkestratie van fraai beeld met sterke teksten en rake dialogen: dat is een goed beeldverhaal. En dan valt er nog veel te lachen ook."

Paardengod (later dit jaar)

Vertaling van een spannende thriller van de Finse stripmaker Sami Makkonen.

"Een snoeiharde winter. Een hete zomer vol libellen. Een oud landgoed omringd door een ondoordringbaar bos — allemaal met elkaar verbonden door een duister verleden.

'H.P. Lovecraft meets Midsommar', werd er in Finland gekopt toen deze fabelachtig getekende folklore horror graphic novel uitkwam. Als enkele jonge mannen op een skitrip door de snelvallende avond worden verrast, vinden ze onderdak bij een afgelegen huis in het bos. De familie die ze ontvangt, blijkt er vreemde gewoonten op na te houden en al gauw vragen de mannen zich af of ze het naar huis redden voor de Kerst..."

De Wereld van Sofie 2: De Filosofie, van Descartes tot Nu (later dit jaar)

Vervolg en slot van het tweeluik naar de wereldberoemde roman van Jostein Gaarder.

Chad in Amsterdam

En ook nog later dit jaar is een Engelstalige bundeling te verwachten van Chad in Amsterdam.

"Chad Bilyeu groeide op in Cleveland, Ohio, USA. Als jongvolwassene verhuisde hij naar Washington DC waar hij kennismaakte met de drugsscene. In 2009 verkaste hij naar Amsterdam. Sinds een aantal jaren schrijft hij verhalen over zijn nieuwe thuis, die hij laat illustreren door ‘fellow artists’. De eerste zes delen werden door hemzelf los verkocht. Maar nu worde, ze, met extra materiaal, samen als hardcover gebundeld bij Scratch (Engelstalig)."