Saverio Tenuta (54) overleden

3 augustus 2023 Overlijdens

Vandaag raakte bekend dat de Italiaanse tekenaar Saverio Tenuta onverwachts is overleden. Hij werd 54 jaar. Zijn geweldig geschilderde fantasyreeksen raakten vertaald bij Silvester.

In 1992 behaalde Saverio Tenuta zijn diploma in schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Rome, evenals een diploma in strips aan de internationale stripschool in Rome. Het jaar daarop begon de auteur te werken als grafisch ontwerper in de reclamewereld. Zijn eerste strips waren korte verhalen en covers voor verschillende Italiaanse uitgevers.

Vanaf 1996 begon hij een samenwerking met verschillende Amerikaanse uitgevers: hij schilderde een cover voor Event on Ash, een andere voor SQP Conan the Cruel... Hij publiceerde ook voor de Amerikaanse Sirius-edities en de Comic Art-edities in Italië, een one-shot, Bambole geschreven door Lorenzo Bartoli. Na te hebben samengewerkt met Phoenix, een Italiaanse uitgeverij, aan verschillende albums, zoals Gli Incubi Tecnologici di Saverio Tenuta, publiceerde hij daar zijn eerste graphic novel Cold Graze - Risvegli di Ghiaccio, geschreven door Otto Gabos.

In 2001 leverde hij een bijdrage aan Justice League of America met Riddle of the Beast, gepubliceerd bij DC Comics, met schilderwerken voor het Batman-gedeelte, op een tekst van Alan Grant. Dankzij een reeks geschilderde korte verhalen is Saverio een regelmatige gast op de pagina's van Heavy Metal, die hem eerde met de publicatie van een 80 pagina's tellende special gewijd aan Morrigan, uitgegeven door Sirius in de Verenigde Staten en door Magic Press in Italië. Hij publiceerde ook een kunstboek getiteld Elegia, uitgegeven door Heavy Metal.

In 2006 publiceerde Les Humanoïde Associés het eerste deel van een vierdelig Japans middeleeuws avontuur, Legende van de Scharlaken Wolken, vertaald door Silvester in vier delen. Met betoverende tekeningen nam Tenuta de lezer mee naar de droomwereld van het Land van de Rijzende Zon. Het universum van Legende van de Scharlaken Wolken breidde zich uit vanaf 2014 uit met het tweeluik Izuna, waarvoor Tenuta het scenario verzorgde terwijl Carita Lupatelli het tekenwerk voor haar rekening nam. De auteur ontwikkelde het universum verder met de vierdelige reeks Het Masker van Fudo vanaf 2016. Deze drie reeksen zijn compleet uitgegeven.