Saga Uitgaven in januari en februari 2024

16 december 2023 Vooruitblikken

Saga Uitgaven viert in 2024 haar twintigste verjaardag. De productie wordt wat opgeschroefd met meer titels dan de voorbije jaren. Er staan bovendien zeventien integrales gepland waarbij enkele complete reeksen in opeenvolgende maanden volledig gebundeld zullen raken. Er zijn ook maandelijks (behalve in juli en augustus) tijdelijk twee pakketten met oudere titels uit het fonds te koop tegen 20 euro. De website www.sagauitgaven.be is vernieuwd. En de digitale aankondigingsbrochures zijn voor de gelegenheid grondig herzien en uitgebreid. Je kan deze als pdf downloaden via de rubriek Te verschijnen of hier voor de maand januari en hier voor de maand februari. In elke pdf staat info over de te verschijnen titels, previewpagina's en een achtergrondartikel over een van de nieuwe uitgaven. Hieronder stellen we de maanden januari en februari ook aan je voor.

De Andere Kant van de Muur (januari)

One-shot gebaseerd op historische gebeurtenissen door de auteurs van het tweeluik Vijanden, eveneens uitgegeven door Saga Uitgaven.

"1961. Conrad verdient zijn brood met het smokkelen van goederen door Europa, ondanks het IJzeren Gordijn. Julius is een smokkelaar die vaak heen en weer reist tussen Oost- en West-Berlijn. Ludwig verliet het Oosten op de eerste dag nadat de muur was gebouwd... daarna kwam hij terug... en vertrok hij weer. Ook Hanna reist naar believen van Oost naar West, met steeds gewaagdere vermommingen en valse papieren. Terwijl de autoriteiten de verdediging van de muur opvoeren, worden de vier eenzame 'muuroverlopers' samengebracht voor een zeer specifieke missie: het organiseren van een grootschalige ontsnapping voor de inwoners van Oost-Berlijn."

Bravados (januari)

Gloednieuw westernverhaal door Claus D. Scholz, de vorige tekenaar van De Rode Ridder. Het album verschijnt in zowel softcover als hardcover met telkens een andere inkleuring van de cover. Het verhaal zelf is in zwart-wit. Bij de hardcover hoort een gesigneerde prent. Na het verhaal zijn enkele gags van een ouder westernproject van Claus gebundeld.

"In de jaren 1970 vormde de in Duitsland geboren Claus D. Scholz een team met de Vlaamse striptekenaar Frank Sels voor de western Zilverpijl. Voor de Duitse markt maakten ze samen in zeven jaar tijd 194 verhalen. Voor het weekblad Kuifje tekende Claus in 1979 enkele korte verhalen en illustraties voor stripreeksen als Vlammende Speer, Lasso en Chick Bill. Begin jaren 1980 was hij voor Studio Vandersteen actief om een dertigtal Bessy-verhalen te schetsen en te inkten en zeven verhalen van Karl May te bewerken. Voor het weekblad Robbedoes creëerde hij de kortstondige actiereeks James Leigh. Van 1986 tot 2006 was Claus de assistent van Hec Leemans voor de historische reeks Bakelandt over de Vlaamse vrijheidsstrijder. Hij volgde Karel Biddeloo in 2005 op als tekenaar van De Rode Ridder die hij tot 2016 tekende en waarvoor hij ook meerdere verhalen schreef. Met Bravados keert hij terug naar zijn grootste liefde: het westerngenre."

De Macht der Onschuldigen cyclus III: De Kinderen van Jessica deel 2 (januari)

Vervolg van de thriller. De inhoud blijft verrassend actueel op het Amerikaanse en internationale politieke toneel.

"De sociale hervorming van Jessica Ruppert werd niet unaniem goedgekeurd in internationale financiële kringen en de grote banken dwongen president MacArthur om het beleid van zijn staatssecretaris niet langer te steunen. In de straten van New York en in het hele land is het sociale klimaat gespannen en de situatie wordt meer dan explosief."

Messalina 1 (januari)

Jean-Yves Mittons erotische stripreeks Messalina, over de historische keizerin-hoer uit het oude Rome, verscheen tussen 2011 en 2016 in zes delen in het Frans in zwart-wit. Saga Uitgaven geeft de complete reeks in 2024 uit in een beperkte oplage van 500 exemplaren per deel. Saga Uitgaven gaf tevoren al heel wat strips van Mitton (opnieuw) uit. De recentste reeks is de trilogie Alwilda. Ook Ben Hur, Kroniek der Barbaren, Quetzalcoatl, Vae Victis!, Ontmoeting en een album van The Phantom volgden de voorbije jaren bij Saga Uitgaven. In het verjaardagsjaar 2024 van de uitgeverij zal nog meer van Mitton heruitgegeven worden.

“Messalina is een uitzondering, geen intermezzo in de geschiedenis van Rome. Ze is niet minder dan een hoogtepunt. Tussen andere tirannen die de mensheid lieten bloeden, zoals Nero, Napoleon, Hitler en zovele anderen, was zij de mooiste en incarneerde ze duivelse erotiek. In dit opzicht was deze bijzonderheid een XXX-strip waardig, omdat Messalina zichzelf in deze categorie plaatste. Haar billen wegmoffelen, zou hetzelfde zijn als de snor van de Führer verwijderen! En tussen jou en mij, als artiest roep ik liever de zwoele rondingen van de eerste op dan de duisternis van de tweede. Maar uiteindelijk zijn deze zes albums geen geschiedenisles. Ik ben achter de schermen en in de nooit eerder door haar biografen beschreven orgieën binnengeslopen om samen met jou de beweegredenen te ontdekken van deze jonge Romeinse vrouw die door de kracht van haar kont keizerin van Rome werd en de grootste hoer in de geschiedenis van de mensheid.” — Jean-Yves Mitton

Sammy integraal 7 (januari)

Vier komische avonturen met meer dan 70 bonuspagina’s! Ook te koop als luxe met ex libris.

"Berck en Raoul Cauvin plaatsen Sammy en Jack weer in uiteenlopende situaties. Ze krijgen een tegenstander van formaat voor de kiezen: een gele kolos waarvoor ze de onvrijwillige hulp van Al Capone inroepen. Het regent geruïneerde investeerders na de befaamde beurscrash van 1929. Hun nieuwe klant verliest ook al zijn centen. Het baasje van een bijtgraag hondje is gevaarlijker dan het mormel. En als ze betaald willen krijgen van een Kennedy-erfgenaam moeten ze hem eerst van zijn hardnekkige verslavingen afhelpen.

Het achtergronddossier biedt een rijk geïllustreerd overzicht van Bercks andere reeksen Lombok, De Donderpadjes en Lowietje. In het hoofdstuk over Raoul Cauvin komt met Cédric een van zijn grootste successen aan bod.

Saga Uitgaven bundelt alle verhalen van Sammy in een reeks van tien integralen met heel wat bonuspagina’s. Deze integraal bundelt in chronologische volgorde de avonturen De Mandarijn, Crash in Wall Street, Een Hondenbaantje en Sigaretten en Whisky."

In de Huid van de Ander 1 (januari)

Misdaadthriller in het oude Hollywood. Het slot van het tweeluik verschijnt in februari. Geschreven door Serge Le Tendre, de scenarist van Op Zoek naar de Tijdvogel. Gaël Séjourné is dan weer de tekenaar van Lance Crow Dog, De Lokroep van de Roots, Tatanka en albums in de conceptreeksen Man van het Jaar en Uur U.

"New York, 1940. Ross en Harvey zijn twee muzikanten die ervan dromen beroemd te worden op Broadway. Maar de oorlog breekt uit en Harvey gaat vechten in Europa. Wanneer hij terugkeert, totaal verminkt door zijn verwondingen, ontdekt hij de triomf van zijn vriend met hun musical, waarvan Ross het enige auteurschap heeft opgeëist. Een chirurg die gespecialiseerd is in huidtransplantaties en met wie Harvey heeft gevochten, vraagt Harvey zijn proefkonijn te zijn. Hij geeft Harvey een nieuw gezicht dat het instrument van zijn wraak zou kunnen worden..."

In de Huid van de Ander 2 (februari)

Verrassende ontknoping van de misdaadthriller.

"Plastische chirurgie zal zijn leven veranderen... en het gezicht van Hollywood. Wanneer de oorlog uitbreekt, wordt de New Yorkse componist Harvey piloot en ontmoet hij Jason, een plastisch chirurg die uit het medische register is geschrapt. Tijdens een missie wordt hun bommenwerper neergeschoten. Harvey redt Jason ternauwernood voordat het vliegtuig in vlammen opgaat, maar de explosie verminkt hem. Een jaar later, wanneer hij niet meer tegen de leren prothese kan die zijn halve gezicht afdekt, doet Jason hem een aanbod... In het naoorlogse Hollywood baart een nieuwe acteur opzien. In werkelijkheid zit achter de acteur Harvey die, dankzij Jasons werk, de filmwereld voor de gek kan houden. Maar onstabiel en aan de morfine, kan het bedrog verwoestend blijken voor de jonge acteur..."

Bakelandt integraal 13

"Deze integraal bundelt de oorspronkelijke albums De Wraak van de Grote Bende, Het Zwarte Goed, Mensenjacht, De Erfenis van Casanova en De Maskers van Venetië, oftewel de reguliere delen 61 tot 65.

Het dossier focust op allerlei merchandising en hebbedingen van Bakelandt, een tweede hoofdstuk over liefde, lijf en lust in de tijd van Bakelandt en heel wat achtergrondweetjes per gebundeld verhaal."

Hollywoodland 2 (februari)

Korte verhalen in de gloriedagen van het oude Hollywood. Laatste deel!

"Het duo Zidrou en Éric Maltaite laat zien wat er aan de andere kant van de camera gebeurt. Deze keer staan acht iconische locaties van de Stad der Engelen centraal. Ze vormen de thuisbasis van een reeks personages die elkaars pad kruisen terwijl het verhaal zich ontvouwt. Elk verhaal, met een andere toon, beschrijft een kort intermezzo, een vluchtig moment in het leven van deze mensen in de schaduw, ver van de glitter en glamour."

Shelton & Felter 2 (februari)

In 2017 lanceerde de Waalse uitgeverij Kennes de detectivereeks Shelton & Felter van Jacques Lamontagne, de auteur van de western Wild West en tevoren de tekenaar van de reeksen Aspis en De Druïden. Het eerste deel werd pas in 2021 vertaald. In het Frans liep de reeks tot deel 4. Kennes is intussen zo goed als opgehouden te bestaan. Saga Uitgaven had al de jeugdreeks Ninn overgenomen en zet nu ook Shelton & Felter voort, te beginnen met de vertaling van deel 2. Elk album is een compleet verhaal.

"Isaac Shelton, ooit bokser maar nu journalist, en Thomas Felter, een wat vreemde boekhandelaar, proberen samen een reeks geheimzinnige moorden op te lossen. In Het Spook van de Adriatic moet de arme Felter naar de begrafenis van zijn zus in Engeland, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Hij heeft geen andere keuze dan de boot te nemen. Hij heeft echter last van zeeziekte. Gelukkig biedt Shelton aan om met hem mee te gaan! Maar de reis zal verre van rustig verlopen, met een nieuw onderzoek in het verschiet voor het duo. In cabine B215 heeft een passagier zojuist zelfmoord gepleegd. Tenminste, dat is wat iedereen denkt totdat Felter, tussen de misselijkheid door, arriveert en enkele verontrustende details opmerkt."