Robbedoes door Dany en Yann in september 2023

5 juli 2023 Vooruitblikken

In eerdere berichtgevingen over Robbedoes-projecten hebben we de voorbije jaren meermaals de Robbedoes door Dany en Yann voorgesteld. Na heel wat obstakels, met onder meer onenigheid tussen de auteurs over het einde van het verhaal en veranderingen bij de uitgeverij, is er een nieuwe, concretere update over de verschijning van het album. Het album is inmiddels aangekondigd in het Frans, op 8 september 2023 te verschijnen bij Dupuis. Het draagt de Franse titel La Gorgone Bleue. Het is 88 pagina's dik.

De voorstelling van het verhaal: "Tijdens een reportage over een ecoterroristische groep ontdekt IJzerlijm dat de activiteiten ervan worden gefinancierd door de graaf van Rommelgem, de oude vriend van Robbedoes en Kwabbernoot! Het beroemde duo neemt het onderzoek over en raakt op een vliegdekschip onbewust verwikkeld in een felle strijd tussen een miljardair die extreem vervuilende chemische meststoffen produceert en een volledig vrouwelijke organisatie die met originele middelen strijdt tegen junkfood en oceaanvervuiling. Met La Gorgone Bleue leveren Yann en Dany een geweldig humoristisch Robbedoes-avontuur af dat niet aarzelt om enkele hete hangijzers aan te snijden: ecoterrorisme, oceaanvervuiling, greenwashing, ethiek van de media, enzovoort."

Dany was er al mee klaar in november 2022, maar daarna kregen hij en Yann van Dupuis het verzoek om enkele aanpassingen uit te voeren. "Geen grote dingen, maar tegenwoordig moeten we oppassen dat we niemand beledigen. Het hoofdthema van ons album is de strijd tegen vervuiling en het is erg feministisch omdat het vooral vrouwen zijn die de actie leiden. Je zal wel zien, en het is ook erg grappig..." gaf de tekenaar nog mee als uitleg in Casemate nummer 167. Behalve Robbedoes en Kwabbernoot is ook IJzerlijm van de partij.

Hieronder vind je een Franstalige preview.

Stéphane Beaujean, uitgeefdirecteur bij Dupuis, gaf al eerder te kennen dat de nevenreeks Robbedoes door... blijft bestaan, maar dat nieuwe albums door telkens andere auteurs minder regelmatig zullen verschijnen. Hij beschouwt de te grote verscheidenheid aan albums als een verstoring van het imago en de verbeelding van het personage. Er staat er alleszins nog een op stapel van Marc Hardy en Zidrou.

Beaujean gaf daarentegen groen licht voor een gloednieuwe collectie met What if?-verhalen zoals Robbedoes bij de Sovjets door Fabrice Tarrin en Yann die specifiek voor nostalgische lezers zijn bedoeld. Over een eerste album in die vintagecollectie, door Elric Dufaux, Clément Lemoine en MichaËl Baril, kon je hier al lezen. Deze collectie wordt in 2024 boven de doopvont gehouden. De uitgeefdirecteur liet daarbij weten dat deze collectie geleidelijk aan de reeks Robbedoes door... zou vervangen.

Intussen is ook bekend dat de spin-off Rommelgem doorgaat na deel 3. David Etien en BeKa zullen nieuwe verhalen blijven presenteren met avonturen van de graaf wanneer hij geen bezoek van Robbedoes en Kwabbernoot krijgt. Van Dupuis krijgt het team de zegen om nieuwe albums uit te brengen zonder zich deadlines te laten opleggen, te meer omdat Etien nog andere stripreeksen tekent, zoals De Vier van Baker Street en Idefix.