Project voor Boerke-tekenfilm en Boerke 11 in mei

12 april 2024 Vooruitblikken

Na twee seizoenen van de tekenfilmserie Boerke is het personage van Pieter De Poortere klaar voor het langere werk. Het is een al lang gekoesterde droom van Pieter voor een lange animatiefilm en de eerste stappen daartoe zijn gezet. Het scenario is alvast geschreven in samenwerking met niemand minder dan Bill Morrison, bekend van The Simpons en Futurama. De volgende stappen zijn het rondkrijgen van de financiering en afspraken met verschillende buitenlandse tekenfilmstudio's. Het Vlaamse productiehuis De Hofleveranciers, waarvan Boerke-uitgever Nanuq een onderdeel is, hoopt de financiering en preproductie tegen de zomer van 2025 rond te krijgen.

De Boerke-tekenfilm wordt een komische documentaire — een mockumentary dus — waarin filmmaker Bill Kroeber de mysterieuze dood van humoricoon Boerke onderzoekt. Boerkes hele carrière tot het cancelen van de held wordt in detail besproken. "Interviews met sleutelfiguren onthullen Boerkes tumultueuze jeugd, zijn talent voor chaos en zijn opkomst als gevierd komiek. Een Emmy-ramp gecombineerd met een incident tijdens een liefdadigheidsoptreden en ruzie met verschillende insiders zorgen voor een onverwacht einde van zijn carrière. Deze docu reconstrueert Boerkes carrière en wil een antwoord geven aan iedereen die zich vragen stelt bij Boerkes dood."

Boerke 11

Een grotere zekerheid op een release is Boerke deel 11, Natuurlijk!, waarin zelfs Boerke wakker ligt van het klimaat. "Net als de meeste mensen heeft hij het moeilijk om schadelijke of ongezonde gewoontes los te laten. Deze kortzichtigheid is triest, maar voor de Boerkefan is het natuurlijk een vruchtbare bron van humor!" Dit album verschijnt in hardcover begin mei bij Nanuq.

Boerke-kledij

En het Boerke-merk breidt ook op andere fronten uit. Brava fabriceerde een zomercollectie met Boerke-prints die te verkrijgen zijn bij Brava zelf, alle Brooklyn-winkels in België en binnenkort ook in de webshop van Dickie (de internationale naam van Boerke).

Het promopraatje: "Als ruimdenkend en nieuwsgierig merk wil Brava onze kostbare planeet met de grootste verantwoordelijkheid behandelen en ervoor zorgen dat niet elk ontwerp enkel mooi en kwaliteitsvol is maar dat elk product ook duurzaam is gemaakt. Hiervoor gebruiken ze alleen duurzame vezels zoals biologisch katoen of ECOVERO™ viscose en werken ze nauw samen met hun fabrieken om eerlijke arbeidsomstandigheden te garanderen voor de mensen die de Brava-ideeën tot leven brengen. Bij Brava hebben ze naar eigen zeggen altijd een plekje in hun hart — en in hun collecties — voor kunstenaars in wie ze geloven. Als enorme designliefhebbers is samenwerken met makers die ze bewonderen een essentieel onderdeel van wie ze zijn. Voor hun collecties werken ze vaak samen met buitengewone illustratoren zoals Juan Diaz Faes, Coco Dávez, The Yeye Weller, Asis Percales en dus Dickie (Boerke)."

Expo's

Tot slot zijn er diverse expo's rond Boerke gepland:

  • Van 5 mei tot 7 juni loopt er een retrospectieve in het CC Maasmechelen (gratis toegang). Klik hier voor meer info.
  • Van 31 mei tot 2 juni is er een thematentoonstelling in open lucht op de Stripdagen Haarlem voor het nieuwe album Natuurlijk!.
  • Van 1 juli tot 28 september is de albumexpo van Natuurlijk! te zien in De Krook in Gent.
  • Van 6 juli tot 1 september treedt Pieter De Poortere  op als gastcurator voor de expo Choose Life op het Cartoonfestival Knokke-Heist. Klik hier voor meer info.