Posy Simmonds wint Grote Prijs van Angoulême

24 januari 2024 Awards en prijzen

Aan de vooravond van de eenenvijftigste editie van het grootste stripfestival van Frankrijk in Angoulême is de winnaar van de Grote Prijs bekendgemaakt. De Britse Posy Simmonds geniet deze keer de hoogste eer. Zij haalde het van Daniel Clowes en Catherine Meurisse. De 78-jarige Rosy Simmonds is na Claire Bretécher in 1982 (een speciale prijs voor de tiende editie), Florence Cestac in 2010 en Julie Doucet in 2022 de vierde vrouw die de prijs wint en de eerste met de Britse nationaliteit.

Haar eerste reactie luidde als volgt, aangevuld met een standpunt:

"Ik was stomverbaasd - époustouflée, zoals je in het Frans zou zeggen... Het is speciaal, want als je schrijft of tekent, werk je in je eentje in een kamer, en het is dan heel speciaal als het album, of je werk, of jijzelf veel aandacht krijgt. (...) Ik denk altijd dat in een perfecte wereld het geslacht van een prijswinnaar niet opmerkelijk zou moeten zijn, maar het is een onvolmaakte wereld en de stripwereld is altijd een mannelijk milieu geweest, een beetje een jongensclub. Maar beetje bij beetje, vooral de laatste tien jaar, zijn er vrouwen in geïnfiltreerd, dus ik ben natuurlijk blij dat ik een van hen ben."

Bij het bekendmaken van de drie genomineerden verspreidde het stripfestival onderstaand biografietje van Simmonds.

"Posy Simmonds, geboren in 1945 in Berkshire, studeerde af aan de Central School of Art & Design in Londen na een jaar aan de Sorbonne te hebben gestudeerd. In 1972 trad ze in dienst bij The Guardian als illustrator. Daar bracht ze het eerste deel van haar carrière door met het ontwikkelen van haar grafische en verhalende kunst. In 1999 bezorgde Gemma Bovery, haar eerste magnum opus, haar internationale erkenning. Haar album Tamara Drewe werd in 2010 verfilmd door Stephen Frears.

Als lid van de Orde van het Britse Rijk en bekroond met de Grand Prix Rodolphe-Töpffer in 2022, wijdt de Bibliothèque publique d'information du Centre Pompidou tot 1 april 2024 een grote overzichtstentoonstelling aan haar getiteld Dessiner la littérature (Drawing Literature), in navolging van die van Claire Bretécher, Catherine Meurisse, André Franquin, Riad Sattouf en Chris Ware. Ze woont en werkt in Londen."

© foto's: Hervé Véronèse