Nieuw avontuur Kathleen in Volkshuis 65

23 mei 2024 Vooruitblikken

In het najaar beleeft de voormalige stewardess Kathleen Van Overstraeten een zesde avontuur in Volkshuis 65, opnieuw een aan Belgische historische feiten opgehangen detectivethriller. Tekenaar Baudouin Deville en scenarist Patrick Weber hebben haar al met enig succes in zowel het Frans als Nederlands in andere historische contexten neergezet in de albums Glimlach 58, Leopoldstad 60, Brussel 43, Inno 67 en Berlijn 61. Er is ook al een filmoptie op haar genomen.

Volkshuis 65 speelt zich opnieuw hoofdzakelijk af in Brussel, na een uitstapje in Venetië, om misdaden tegen de architectuur in België tijdens de jaren 1960 bloot te leggen. Uitgeverij Anspach belooft "een fascinerende speurtocht in de schaduw van de art-nouveaupareltjes waar de Belgische hoofdstad beroemd om is. 

Het verhaal: "Venetië, 1964. Kathleen, nu journaliste, doet voor de RTB verslag van het Internationaal Congres van Architecten en Technici van Historische Monumenten. Ze ontmoet een zekere Serge Durand, een felle tegenstander van de afbraak van het Volkshuis, een meesterwerk van de briljante architect Victor Horta. De locatie wordt begeerd door projectontwikkelaars die op dat moment de Belgische hoofdstad willen plunderen. Durand had haar een aantal opzienbarende onthullingen beloofd, maar zijn plotselinge en verdachte dood legt hem voor altijd het zwijgen op. Terug in Brussel wordt Kathleen gecontacteerd door zijn weduwe, die haar vertelt dat haar man het testament van Victor Horta in handen heeft gekregen. Het speelse genie had echter een rebus toegevoegd, gebaseerd op enkele van zijn meest bewonderenswaardige creaties. Met de hulp van Antoinette Legein, een universiteitsprofessor gespecialiseerd in de art nouveau, begint Kathleen aan een spannend achtervolgingsspel door Brussel. Zullen ze het prachtige Volkshuis kunnen redden?"

Wie de geschiedenis kent, weet het antwoord op die laatste vraag al. En dat is een vrij bizar verhaal op z'n Belgisch... En anders leer je dat wel allemaal dankzij het uitgebreide en rijkelijk geïllustreerde achtergronddossier dat in elk album van Kathleen is te lezen. Het vakkundige en herkenbare inkleurwerk van Béréngère Marquebreucq vermelden we trouwens ook erg graag. Ze verzorgde eerder de inkleuring van diverse trilogieën en de reeks Dallas Barr van Marvano, I.R.$, De Janitor, albums van XIII Mystery, enzovoort.

Hieronder kan je de eerste, Franstalige pagina's van Volkshuis 65 bekijken.