Marc Legendre stopt met De Rode Ridder, Peter Van Gucht neemt over

25 oktober 2022 Vooruitblikken

Een dik jaar geleden liet Marc Legendre Standaard Uitgeverij weten dat hij wou stoppen met het schrijven van De Rode Ridder. De door de uitgeverij gewenste koers om weer meer fantasy te presenteren, lag Legendre niet. Meer vrije tijd was daarnaast een ander hoofdmotief voor de scenarist die sinds deel 250 in 2016 de vaste scenarist was van de stripreeks. Fabio Bono is sindsdien de vaste tekenaar en blijft dat ook. Standaard Uitgeverij zag het liever anders en probeerde Legendre nog te overhalen om aan boord te blijven. De beslissing van Legendre stond echter vast.

De komst van Bono en Legendre haalde de stripreeks weer uit het slop na jaren waarin een daling van de verkoop was ingezet. Feit: de verkoopcijfers stegen na de overname weer en bleven vervolgens stabiel. Sterker zelfs: terwijl in een overwegend dalende markt waarin álle klassieke stripreeksen aan verkoop moeten inboeten, is De Rode Ridder bij Standaard Uitgeverij tot op heden de uitzondering die een stabiele verkoop kan voorleggen.

De vaak door lezers én auteurs te kort bevonden albums van 32 pagina's (inclusief titel- en colofonpagina), waarbij de aanpak van Bono ook nog eens weinig plaatjes per pagina inhield, bleken weliswaar een euvel voor het opbouwen van een stevig verhaal per album. Het uitwerken van een langer verhaal in cyclussen compenseerde dat enigszins, zolang die cyclussen niet te lang bleven duren voor een ongeduldig geworden publiek.

Na jarenlang vragen, kregen Legendre en Bono eindelijk meer pagina's voor hun albums. Vanaf volgend jaar zijn de albums 40 pagina's dik. Van dat verworven recht zal Legendre zelf geen gebruik meer maken. Voor zijn opvolger Peter Van Gucht maakt hij schoon schip zodat deze laatste geen "ballast" uit Legendres verhalen moet meeslepen of oplossen. In het album dat morgen in de winkels ligt, Het Einde van Alles, rekent Legendre alvast af met een belangrijk nevenpersonage.

Legendres laatste en Van Guchts eerste

Legendres laatste album, Tuan de Barbaar, deel 277 in de reeks, verschijnt op 1 februari 2023. Deel 278, met de titel Het Bloedmoeras, wordt het eerste verhaal van Peter Van Gucht voor Fabio Bono. Dat album is vanaf 3 mei 2023 te koop. Van Gucht was al eventjes actief voor De Rode Ridder toen Claus D. Scholz nog de reeks tekende. Met De Drakar des Doods en De Satansvrucht (deel 248 en 249) leverde hij nog twee van de boeiendste albums met heel wat verrassende wendingen. Intussen is hij ook de scenarist van de spin-off Galaxa die wordt getekend door Romano Molenaar. Voor Standaard Uitgeverij lag het voor de hand om Peter Van Gucht als nieuwe scenarist te vragen.

Uit het persbericht over Marc Legendres beslissing: "Sinds 2016 is De Rode Ridder in handen van Fabio Bono (tekenaar) en Marc Legendre (scenarist). Nu, na meer dan veertig albums, zegt Marc Legendre de reeks vaarwel. Standaard Uitgeverij wilde opnieuw meer fantasy in de reeks aan bod laten komen, en heeft dit uitgebreid met Marc Legendre besproken: 'Begin 2021 liet ik Standaard Uitgeverij weten dat ik wellicht niet de juiste persoon was om de volgende verhalen te schrijven. De uitgeverij drong aan om het toch te proberen, maar het nieuwe keurslijf knelde aan alle kanten. Dus uiteindelijk heb ik met spijt in het hart de knoop doorgehakt.'"

Over de opvolging van Peter Van Gucht: "Na de beslissing van Marc Legendre heeft de uitgeverij Peter Van Gucht als nieuwe scenarist gevraagd en aangesteld. Van Gucht heeft de spin-off van De Rode Ridder (Galaxa) opgestart en zag dit helemaal zitten: 'Ik ben een geweldige Rode Ridder-fan, net als zovelen van mijn generatie. En dan vooral van de Biddeloo-versie. Karel was een genie! De strip stond vroeger dagelijks in de krant en ik miste geen enkele aflevering. Een perfecte mix van actie, horror en ja, erotiek.' Vanaf 2023 zullen de albums van De Rode Ridder 40 pagina’s tellen, een beslissing waar Legendre, Bono en vele fans al lang op aandringen. Het feit dat Van Gucht de scenarist wordt van zowel De Rode Ridder als Galaxa opent natuurlijk vele perspectieven om die verhaallijnen op een gegeven moment met elkaar in contact te brengen."

Marc Legendre blijft nog wel zijn andere reeksen schrijven, zoals De Kronieken van Amoras. Peter Van Gucht is zelf ook voor meerdere stripreeksen actief, waaronder Suske en Wiske, de voornoemde Galaxa en intussen dus ook De Rode Ridder. Hij stopt nu wel als scenarist van de door Steve Van Bael getekende Nachtwacht die door scenarist Nico De Braeckeleer (GameKeepers en werkzaam bij Studio 100) wordt overgenomen. En de door Legendre verlangde extra vrije tijd is intussen alweer ingepalmd door nieuwe, naar eigen eggen "plezante" projecten.

De korte inhoud van Tuan de Barbaar (te verschijnen op 1 februari 2023): "Na de dood van Koning Arthur krijgt de Rode Ridder van Merlijn de opdracht om zich naar de afgelegen zuidelijke eilanden te begeven om zich ter plaatse van de toestand te vergewissen. Bij aankomst wordt Johan geconfronteerd met de gruweldaden van een groep nomaden die moordend en plunderend door het land trekt. Tijdens een zware storm zoekt Johan onderdak in een donjon waar hij gastvrij wordt onthaald door Zigliora (zie album 24, De Zwarte Banier). Wanneer ze de volgende dag een rit maken en even uitrusten bij een meer, vallen ze beiden in een diepe slaap waaruit Zigliora niet ontwaakt. Johan wil weten wat er aan de hand is, maar botst tijdens z'n zoektocht op levende doden, monsterlijke aaseters en uiteindelijk, Tuan de Barbaar..."