Le Lombard in kwartaal 4 2023

29 september 2023 Vooruitblikken

Welgeteld vijf albums zijn er te noteren bij Le Lombard vanaf 25 oktober tot 6 december. Meer details, zie Te verschijnen. Een algemene kennismaking lees je hieronder.

Clifton: De Integrale 6

Deze laatste integrale bundelt de reguliere delen 19 tot 21. Om deze integrale ook in het Nederlands mogelijk te maken, werden de laatste twee verhalen alsnog vertaald om ze als losse albums uit te geven Deel 20 kwam uit in 2022, deel 21 volgde begin 2023. Ze omsluiten een periode waarin Clifton in 2003 een comeback maakte door Michel Rodrigue en Bob De Groot. Ze voegden een nieuw personage toe: Jade, de nieuwe collega van de kolonel-detective.

Voor deel 21, dat oorspronkelijk in 2008 verscheen in het Frans, nam Rodrigue zowel de tekeningen als het scenario voor zijn rekening. De reeks doofde daarna uit. In 2016 maakte Clifton alweer een comeback, deze keer met Turk opnieuw als tekenaar op scenario van Zidrou. Van hun hand verschijnt op 6 december een derde avontuur, voor Turk is het zijn laatste bijdrage aan de stripreeks. Hij heeft te veel werk met zijn andere komische stripreeks: Leonardo, intussen eveneens op scenario van Zidrou.

De Marathon van de Eeuw

In een eerdere update gaven we je nieuws over projecten van tekenaar Jose Luis Munuera. Voor een ervan werkte hij samen met scenarist Kid Toussaint. De Marathon van de Eeuw is een burleske komedie over de bizar verlopen marathon van de Olympische Zomerspelen van 1904 in het Amerikaanse Saint Louis. Munuera omschreef het als een "soort hommage aan de stille cinema van Buster Keaton, Max Linder en Harold Lloyd". Dit album telt 96 pagina's.

De inhoud: "1904. In de Verenigde Staten vinden voor de eerste keer de Olympische Spelen plaats en de Amerikanen zijn vastbesloten hun superioriteit te tonen. De marathon zal doorgaan in Saint Louis, Missouri en zal de geschiedenisboeken ingaan... als de dolste wedstrijd ooit in deze sportdiscipline. Aan de start verschijnen tweeëndertig lopers, maar aan de aankomst nog maar veertien. Van experimentele doping over valsspelen tot creatief afgebakende parcours, alles kan — en zal — gebeuren. Faites vos jeux, rien ne va plus... maar dan ook echt niet meer!"

Thorgal 41

Terwijl intussen heel wat aangekondigde samenwerkingen voor de spin-off Thorgal Saga bekend zijn geraakt, loopt de hoofdreeks gewoon verder met Fred Vignaux en Yann aan het roer.

"Thorgal heeft eindelijk de legendarische rots met de duizend ogen van de godin Skaedi gevonden. Wil hij Jolan en Borealis redden, dan moet hij een stuk van de mysterieuze steen uit Asgard bemachtigen en terugbrengen naar zijn wereld. Maar hij is gebeten door een rode adder en zit vast in een ondergronds doolhof. Het sterrenkind zal de hulp van een jonge slangenbezweerster goed kunnen gebruiken, als hij een kans wil hebben om de strijd tegen Odin te winnen."

Alfa 18

"Het nieuwe deel van de cultreeks over de grootste spion van de stripwereld. Eenentwintig drones die werden geleverd door de Amerikaanse firma Blade Inc. verdwijnen in Roemenië. De dader ligt voor de hand: alles wijst in de richting van James Leitton, CEO van Aerok, de grootste concurrent van Blade Inc. Dwight Tyler wordt dus naar Roemenië gestuurd om Leitton te ondervragen. Het lijkt een simpele missie... tot blijkt dat de zakenman werd vermoord! Alfa moet dus iets langer gebruikmaken van de Roemeense gastvrijheid dan gepland..."

De Nieuwe Avonturen van Clifton 3

Het nieuwste avontuur van Clifton door Turk en Zidrou speelt zich gedeeltelijk af in het fictieve Afrikaanse land Kerundi. In De Laatste Clifton zoekt Clifton naar zijn verdwenen vader, maar de titel slaat ook wel een beetje op Turks beslissing om met de reeks te stoppen. Dit te verschijnen album wordt namelijk het laatste van zijn hand. Of er daarna nog nieuwe avonturen van de Britse geheim agent zullen verschijnen door een andere tekenaar en eventueel opnieuw op scenario van Zidrou, is nog geen uitgemaakte zaak. Turk is ook nog de tekenaar van de vooral in Frankrijk populaire komische reeks Leonardo, waarvan met mondjesmaat korte verhalen in Eppo verschijnen, tegenwoordig ook geschreven door Zidrou.

De inhoud van hun laatste Clifton: "Kolonel Harold Wilberforce Clifton is trots op zijn onschatbare collectie sigarenbandjes, maar nóg trotser op zijn naam en zijn stamboom. Maar wie eeuwenoude dynastie zegt, zegt familiegeheimen. En, door een foutje van een van zijn voorouders, moet onze kolonel het opnemen tegen een mysterieuze bende Franse — dus onsympathieke — moordenaars die het gemunt hebben op de laatste der Cliftons! Holy cow!"