De projecten van Jose Luis Munuera

9 juni 2022 Vooruitblikken

Onlangs kondigden we nog een nieuw album van Jose Luis Munuera en BeKa aan. De Spaanse tekenaar zit niet stil, want zijn bewerking van Charles Dickens' A Christmas Carol heeft hij recent afgewerkt. Het album verschijnt toepasselijk tegen de kerstdagen van dit jaar bij Dargaud.

In Dickens' novelle krijgt de zure vrek Ebenezer Scrooge het bezoek van de drie geesten van zijn verleden, heden en toekomst. Sinds december 1843 is de novelle al ontelbare keren verfilmd, verstript en herverteld in andere vormen van media, onder andere ook door Dick Matena.

In tegenstelling tot het oorspronkelijke verhaal is Scrooge in Munuera's versie niet het archetype van een hebzuchtige, mensenhatende, intens slechte, oude man, maar een vastberaden, jonge zakenvrouw. Je kan al met haar kennismaken op de hierbij afgebeelde cover en een fragment.

Na De Klerk Bartleby is dit Munuera's tweede adaptatie van een novelle. Momenteel werkt hij samen met scenarist Kid Toussaint aan een burleske komedie over de marathon van de Olympische Zomerspelen van 1904 in het Amerikaanse Saint Louis. Naar eigen zeggen wordt het een "soort hommage aan de stille cinema van Buster Keaton, Max Linder en Harold Lloyd". Dit album zal in 2023 verschijnen bij Le Lombard. Hieronder een fragment.

Ook nog in 2023 wordt deel 1 van Alliance (Franse titel) bij Dupuis verwacht. Dat is een post-apocalyptische versie van het beroemde The Jungle Book van Rudyard Kipling. Hieronder vind je enkele voorsmaakjes van de strip die voor alle leeftijden is bedoeld.

En na het onlangs in het Frans verschenen eerste deel van Les Cœurs de Ferraille (cover en fragment hieronder) volgt er nog een tweede album dat zich zal afspelen in hetzelfde alternatieve retro-futuristische wereldje. Samen met BeKa heeft Munuera trouwens nog een tweede verhaal van De Blauwbloezen geschreven na hun gesmaakte De Oorlogscorrespondent (deel 65 in de reeks), maar de bal ligt in het kamp van Dupuis die eigenaar is van de stripreeks. Willy Lambil gaf alvast te kennen dat hij nog niet aan stoppen denkt. Lambil tekent inmiddels een tweede verhaal van zijn nieuwe scenarist Kris.

Bron: Jose Luis Munuera en Casemate