Laatste, dubbeldikke deel Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht door Vincent Mallié

22 augustus 2022 Vooruitblikken

Onlangs verscheen deel 7 van Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht, getekend door David Etien. Niet hij, maar Vincent Mallié zal het achtste en daarmee laatste deel van de prequelreeks tekenen. Dat album zal honderd pagina's dik zijn en een finaal punt achter de cyclus zetten. Daarna krijgen we nog de sequelcyclus Na de Zoektocht, een verhaal in één of hoogstens twee albums dat Régis Loisel graag zelf nog zou tekenen.

Dat David Etien het volgende album niet wil tekenen, legt hij uitvoerig uit in dit Franstalige interview van ActuaBD.com. De tekenaar van onder meer De Vier van Baker Street en Rommelgem is namelijk kwaad en wil naar eigen zeggen niet meer samenwerken met Régis Loisel en Serge Le Tendre. Dat hij tien maanden lang tien uur per dag aan het album werkte, is niet de kwestie. Dat hij twee maanden lang met Loisel zijn tekeningen heeft bijgewerkt net zo min. Dat hij op het laatste moment ook werd gevraagd om het album zelf in te kleuren omdat het niet gepland raakte bij andere inkleurders was ook geen issue. Maar dat hij na een tiental ingekleurde pagina's achter zijn rug om werd vervangen door een andere inkleurder die zich kon vrijmaken, schoot bij Etien in het verkeerde keelgat. 

Intussen moest er voor deel 8 van Voor de Zoektocht dus een nieuwe tekenaar gevonden worden. De keuze viel op Vincent Mallié, niet alleen de tekenaar van De Grote Dode, op co-scenario van Loisel, maar ook de tekenaar van de delen 3 en 4 van Voor de Zoektocht. Deel 1 was getekend door Dominique Lidwine en dateert al van 1998. Mohamed Aouamri tekende deel 2 dat in 2008 gepubliceerd raakte. Vanaf Mallié's intrede in 2010 won de fantasyreeks aan regelmaat. En omdat Mallié zich kon vrijmaken, zal deel 8 vroeger dan gepland kunnen verschijnen omdat Etien sowieso eerst nog Rommelgem deel 3 wil afwerken. Dat is zijn huidige project. Een volgend project is een nieuw deel van De Vier van Baker Street die zal eindigen na deel 12.

Tekenaars voor Idefix gezocht

David Etien is tegenwoordig ook een van de tekenaars van Idefix, de spin-off van Asterix die gebaseerd is op de nieuwe animatiereeks met het hondje. Jean Bastide (Bollie & Billie) was een oorspronkelijke tekenaar, maar hij gaf er de brui aan. Etien werd gekozen uit een lange rij kandidaat-tekenaars die proeven aflegden om Idefix te mogen tekenen. De uitgeverij zou graag om het halfjaar een Idefix-album uitbrengen met telkens drie korte verhalen. Met voorlopig alleen Etien en Philippe Fenech als vaste tekenaars zal dat niet lukken. Volgens Etien zoekt de uitgeverij naar andere tekenaars die Idefix kunnen en willen tekenen. Misschien moeten ze ook eens buiten de Franse grenzen kijken?