Terug naar overzicht

Franse collectie weekbladversies van Blake en Mortimer breidt uit

7 juli 2021 Vooruitblik

75 jaar Blake en Mortimer dit jaar. Over het volgende album van Peter van Dongen, Teun Berserik en Jean Van Hamme hadden we het al ruimschoots. Dat album, De Laatste Zwaardvis, verschijnt eind dit jaar in diverse uitvoeringen. In het Frans grijpt men tegelijk terug naar het prille begin door Het Geheim van de Zwaardvis opnieuw uit te geven in twee delen met een linnen rug, maar dan in de versie zoals die in het weekblad Kuifje (of eigenlijk Tintin) verscheen. Dat is met de oorspronkelijke inkleuring en teksten. Deel 1 telt 80 pagina's en deel 2 96 pagina's. Ze kosten 22 euro per album.

Met deze twee nieuwe albums wordt de Franse reeks heruitgaven van de weekbladversies uitgebreid, want de voorbije jaren verschenen de meeste andere verhalen van Edgar P. Jacobs al in eenzelfde uitvoering die als zoete broodjes verkopen en waarvan de meeste al zijn uitverkocht. Reserveren of vooruitbestellen is dus aangewezen. Slechts eentje daarvan, Het Gele Teken, werd ook in het Nederlands uitgegeven in een oplage van slechts 100 exemplaren op groot formaat. Daarvoor werden de oorspronkelijke pagina's uit het weekblad Kuifje opnieuw ingescand, compleet met hoofdingen. Een heel karwei dat blijkbaar ontmoedigend is om net zoals in het Frans ook de overige delen uit te geven in het Nederlands.

Hieronder zie je de covers van de te verschijnen albums.

En dit zijn de albums die de voorbije jaren verschenen. Het Gele Teken kreeg een herdruk met een andere cover die ook ooit dienst deed als cover van het weekblad Kuifje. Opgepast, Het Halssnoer van de Koningin werd aangekondigd voor 2020, maar is uitgesteld. De twee delen van Het Geheim van de Zwaardvis verschijnen dus eerst.

Terug naar overzicht