75 jaar Blake en Mortimer

25 mei 2021 Vooruitblikken

Peter van Dongen deelde deze tekening die als een nog af te werken en in te kleuren versie de cover zal sieren van de bibliofiele uitgave van De Laatste Zwaardvis, het eind dit jaar te verwachten Blake en Mortimer-album dat van Dongen opnieuw samen met Teun Berserik tekent, voor het eerst op scenario van Jean Van Hamme. Het moet een bekroning zijn in een feestjaar waarin de bekende stripreeks van Edgar P. Jacobs zijn vijfenzeventigste verjaardag viert. Over dat album lees je verder in dit artikel dat een overzicht biedt van volgende albums en initiatieven.

Allereerst is van alle albums van Blake en Mortimer die na de dood van bedenker Jacobs zijn verschenen, De Vallei der Onsterfelijken deel 1 het best verkochte album, getekend door Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van Yves Sente. De grootschalige aandacht daarvoor in de Nederlandse pers heeft wellicht voor een boost gezorgd. In vrijgegeven verkoopcijfers van uitgeverij Blake en Mortimer, een imprint van Dargaud, staat de teller op 482.693 verkochte exemplaren (telling volgens cijfers uit 2020). Hieronder vind je de verkoopcijfers van de delen 18 tot 26 in volgorde van verkoop.

  1. deel 25: De Vallei van de Onsterfelijken deel 1: 482.693
  2. deel 19: De Vervloeking van de Dertig Zilverlingen deel 1: 451.031
  3. deel 24: Het Testament van William S.: 433.437
  4. deel 23: De Staf van Plutarchus: 441.366
  5. deel 26: De Vallei van de Onsterfelijken deel 2: 420.511
  6. deel 20: De Vervloeking van de Dertig Zilverlingen deel 2: 416.162
  7. deel 22: De Septimus-golf: 403.423
  8. deel 21: De Eed van de Vijf Lords: 398.296
  9. deel 18: Het Heiligdom van Gondwana: 333.694

Muntstuk en stripmuur

De Koninklijke Nederlandse Munt, die voor Nederland én België munten slaat, slaat dit jaar verschillende herdenkingsmunten van Blake en Mortimer om de vijfenzeventigste verjaardag van de stripreeks te vieren. Een ervan is een gouden muntstuk die je 419,95 euro kost. Daarbovenop zijn er twee verschillende 5-muntstukken in een coincard die 17,50 (met de personages in kleur) en 12,50 euro (uniforme kleur) kosten.

Ook komt er een nieuwe stripmuur in Brussel. In feite gaat het om een terugkeer van een verdwenen muur met het covertafereel van Het Gele Teken. Deze stond op een gebouw in de Brusselse Hopstraat, maar moest in 2019 verdwijnen door een nieuw studentenhuis, en dat was al een verhuis nadat het in 2005 verdween in de Fabrieksstraat. In het eerste halfjaar komt een nieuwe muur in de Tempelstraat in de Marollen, waar Jacobs nog een tijd heeft gewoond. Kostprijs: zo'n 41.000 euro. Het stripmuurparcours wordt trouwens verder uitgebreid, want de hoofdstad wil jaarlijks vijf tot zes nieuwe stripmuren inhuldigen.

Toekomst

Op 26 september 1946 was de eerste pagina van Het Geheim van de Zwaardvis te lezen in het allereerste nummer van het weekblad KuifjeDe Laatste Zwaardvis, een verhaal over overgebleven Zwaardvissen die Olrik wil verpatsen, staat daarom dit jaar op het programma. Jean Van Hamme schreef het voor de graag geziene — mooi tempo, hoge kwaliteit, goede verkoop, wat wil een uitgever nog meer? — tekenaars Peter van Dongen en Teun Berserik.

Uitgever Yves Schlirf heeft twee mogelijkheden voor welk album in 2022 zal verschijnen. Ofwel een album door André Juillard en Yves Sente, met archeologische elementen over koning Arthur en het zwaard Excalibur, ofwel het verhaal van Antoine Aubin (De Septimus-golf) op scenario van nieuwkomers Jean-Luc Fromental en José-Louis Boquet. Dat speelt zich af in de jaren 1960 in het tijdperk van de Kennedy’s. Aubin is weliswaar een heel onzekere tekenaar die volgens Étienne Schréder (die bij zowat alle albums na Jacobs heeft meegeholpen als inkter of decortekenaar) van de eerste tot de laatste pagina gezegd moet worden dat hij goed bezig is. Het kostte Aubin vier jaar om alle pagina’s in potlood te tekenen. Schlirf wil er geen verschijningsdatum op plakken, maar het album van Aubin zou normaal gezien toch dat van 2022 moeten worden.

Aubin krijgt ook al een volgende kans, want na het verhaal Huit Heures à Berlin (Acht Uur in Berlijn) mag hij een volgend verhaal tekenen, opnieuw op scenario van Fromental en Bocquet. Het eerste verhaal van het schrijversduo was trouwens aanvankelijk bedoeld voor Christian Cailleaux. Aubin wou na zijn ervaring met Jean Dufaux niet langer met hem samenwerken, noch met Van Hamme of Sente. Hij stelde een eigen scenario voor, maar dat kon de uitgever niet overtuigen. Hij gaf de tekenaar daarom het scenario dat klaar was van Fromental en Bocquet en koppelde Cailleaux aan Dufaux om het lang uitgestelde vervolg op De Septimus-golf te tekenen.

En na hun huidige samenwerking met Van Hamme blijft het de bedoeling dat van Dongen en Berserik opnieuw een verhaal maken op scenario van Yves Sente, terwijl Fromental en Bocquet ook nog steeds met hun maatje Cailleaux willen werken. Die samenwerking is contractueel nog niet vastgelegd (volgens onze info uit november 2020), maar het is op de goede weg.

Hoofdrolspeler Olrik

Schlirf geeft trouwens toe dat Olrik meer en meer het hoofdpersonage van de reeks wordt. Hij is daar zelf de aangever voor. Olriks rol zal in de komende jaren nog meer versterkt worden. Schlirf benadrukt ook dat bij Blake en Mortimer alles mogelijk is, zelfs een hedendaagsere versie, zoals de BBC heeft voorgedaan met Sherlock Holmes. Alleen vindt hij geen scenarist die deze uitdaging wil aannemen. Hij stelde het idee voor aan een bekende scenarist — wiens naam hij niet wou vertellen — die bijna 50 wordt, maar die scenarist vond het "niet zijn ding".

Een ander ding is het grote succes van François SchuitenDe Laatste Farao, met 180.000 verkochte exemplaren een monstersucces voor een totaal afwijkende titel. Uitgever Schlirf wil nu niet bepaald een nevenreeks Blake en Mortimer door… lanceren, want één album per jaar in de hoofdreeks volstaat volgens hem. Maar hij staat open voor auteurs die met uitzonderlijke voorstellen komen. Een ervan lag in november 2020 al voor 90% vast, maar een contract was toen nog niet getekend.

Lees ook:

Biografie Edgar P. Jacobs in stripvorm

Jean Van Hamme schreef vervolg op Jacobs' allereerste strip De “U"-straal