François Schuiten in 2023

5 januari 2023 Vooruitblikken

Hoewel de 66-jarige tekenaar François Schuiten naar eigen zeggen is gestopt met het tekenen van strips na zijn album van Blake en Mortimer rust de man allerminst op zijn lauweren. Met zijn De Duistere Steden-kompaan Benoît Peeters geeft hij af en toe cursussen op het onderzoeksinstituut Collège de France in Parijs. In februari opent de expo Animalia, over biodiversiteit en de rol van de spoorwegen bij dat thema, in Train World waarvoor Schuiten zich vanaf het begin heeft ingezet. Deze week ontving het in 2015 geopende treinmuseum de miljoenste bezoeker. En voor La Défense in Parijs ontwierp hij een scenografie voor het conventiecentrum CNIT (Centre des Nouvelles Industries et Technologies) dat eind 2023 te zien zal zijn.

Wij zijn natuurlijk geïnteresseerd in zijn stripachtige werk. Wel, De Duistere Steden krijgt alsnog een extra titel. Peeters liet weten dat eind dit jaar Le Retour de Captain Némo (De Terugkeer van Kapitein Nemo) gepland staat. Dat wordt geen traditionele strip, wel een collectie niet eerder gepubliceerde illustraties rond Jules Verne die Schuiten tekende voor de Franse stad Amiens, waar de Franse schrijver heeft gewoond.

Het boek is op te vatten als een geïllustreerd verhaal, zoals De Archivaris. Voor een deel van het verhaal helpt Laurent Durieux, de inkleurder van Schuitens Blake en Mortimer-verhaal De Laatste Farao, maar nog bekender als filmaffiche-illustrator. Het idee van het boek is dat kapitein Nemo in Amiens belandt. Behalve de zwart-witillustraties die Schuiten al had gemaakt, tekent hij ook nog extra illustraties zodat Peeters er een coherent verhaal rond kan schrijven.

Een paar jaar geleden ontwierp Schuiten een standbeeld van een octopus (uit 20.000 Mijlen onder Zee) dat voor het station van Amiens was bedoeld. Volgens het ontwerp moest daar een gigantische bronzen octopus verrijzen die met bewegende tentakels tot leven komt tussen nu al aangeplante bamboe. Er horen ook licht- en misteffecten bij, samen met speciaal hiervoor ontworpen muziek. Het standbeeld moest onderdeel uitmaken van een Jules Verne-route in Amiens. In juni 2022 liet Schuiten weten dat de plek aan het station niet geschikt is voor het project en dat er nog naar een andere locatie wordt gezocht. De ontwerptekeningen die Schuiten voor dit unieke standbeeld uitwerkte, zullen ook onderdeel uitmaken van het Kapitein Nemo-verhaal.

Op 27 januari publiceert PLG het boek Schuiten au-delà des Albums: L'Enquête d'un Collectionneur waarin samensteller Michel Ballieu op 280 pagina's álle stripverhalen van Schuiten de revue laat passeren, van zijn eerste stripverhaal in Pilote tot De Laatste Farao met uiteraard overwegend veel aandacht voor de reeks De Duistere Steden. Schuiten was nauw betrokken bij de samenstelling en dreef Ballieu om verder te gaan dan zijn initiële opzet, dat toen nog uit 80 pagina's bestond.

Elk album heeft zijn eigen hoofdstuk waarin anekdotes, herschreven eindes, gecorrigeerde fouten, aangebrachte wijzigingen, de rijkdom aan nawoorden van Benoît Peeters, en zovele andere ontdekkingen aan bod komen en die volgens Schuiten "verder gaan". Veel verder, want er zijn niet minder dan vijftig extra analyses wat het geheel presenteert als een zeer gedocumenteerde catalogus van Ballieus eigen verzameling.

Bron: Altaplana.be