Ever Meulens conceptcar Nisiov bestaat nu werkelijk

4 juni 2023 Algemeen

Gisteren organiseerde het Tabaksmuseum in Wervik een lezing met Ever Meulen van wie tot 5 november de expo Smokebility loopt. Daarvoor zijn een kleine honderdtal werken van Ever Meulen samengebracht waarin personages voorkomen die sigaretten of de pijp roken, maar die ook Evers andere stokpaardjes verenigen: muziek, design, architectuur, mooie wagens en vrouwen. Op de lezing vertelde Ever over zijn rokersjaren en bezong hij in die mate het design van verpakkingen (de "oranje" Richmonds), de geur van tabak en de rituelen die gepaard gaan met roken dat we bijna zelf zin hadden om achteraf een slof sigaretten te gaan kopen. Gelukkig is hij sinds de jaren 1990 afgekickt. Dat jaar waarin hij aan het stoppen was, kon hij naar eigen zeggen een vol jaar niet naar behoren presteren en publiceren omdat hij te onrustig was om aan zijn tekentafel te gaan zitten.

De expo biedt een mooi overzicht van oud en nieuwer werk, van publicaties in Humo uit de jaren 1970 rond Roxy Music en de complimenten die hij daarvoor kreeg van Bryan Ferry himself , door Hugh Hefner geweigerd werk voor Playboy vanwege "too sophisticated"  — Ever Meulen houdt het bij "de borsten waren niet groot genoeg" — tot zijn prachtige Travel Book voor Louis Vuitton.

Een pronkstuk voor de expo is een speciaal door de mensen van de stad Wervik gebouwde Nisiov, een door Ever Meulen ontworpen conceptcar met een vette knipoog naar de Franse ingenieur Gabriel Voisin. Meer over die wagen staat in Ever Meulens artbook Automotiv.

Na de expo wordt het model geschonken aan Ever Meulen. De tekenaar wist ons te vertellen dat er sprake van is dat het in het geweldige museum Autoworld in het Jubelpark van Brussel zal komen te staan. Ook daar heeft Ever Meulen al geëxposeerd, onder meer met zijn eigen Oldsmobile die hij in de jaren 1970 heeft gekocht en doorheen de decennia helemaal heeft opgekalefaterd.