Eppo start met hommageverhalen van Douwe Dabbert

11 maart 2023 Vooruitblikken

Vanaf het volgende nummer start het Nederlandse stripblad Eppo met een reeks korte hommageverhalen van Douwe Dabbert door verschillende tekenaars en scenaristen. Het concept is te vergelijken met wat het blad en Uitgeverij L al presteerden met Martin Lodewijks Agent 327. De hommagereeks dat zal uitmonden in een album kan nog een tijdje duren, want pas in 2025 is het vijftig jaar geleden dat de dwerg van Piet Wijn en Thom Roep met de toverknapzak zijn intrede maakte in het nog populairdere stripblad Donald Duck. Sindsdien werden de albums vele malen herdrukt en heruitgegeven — niet alleen in het Nederlands overigens. Uitgeverij L gaf de complete reeks van drieëntwintig delen de voorbije jaren opnieuw uit in softcover en hardcover. Enkel in de hardcoveralbums zitten toevoegende dossierpagina's waarvoor Thom Roep terugblikt op zijn creatie.

Om de zoveel weken kan je in Eppo een gloednieuw kort verhaal van Douwe Dabbert lezen, elf in totaal, telkens door andere auteurs. Het lijstje kwam tot stand door overleg tussen de Eppo-redactie, scenarist Thom Roep en Mat Wijn, de zoon van de in 2010 overleden tekenaar Piet Wijn. De verhalen zullen in de lijn liggen van de vertellingen van Wijn en Roep in dezelfde sfeer als het grote voorbeeld. De auteurs hebben de onderwerpen voor het grijpen, want Douwe Dabbert zit vol avontuur, magie, fantasy, spanning, detective, wijsheden en puur volksvermaak.

Robbert Damen bij de spits af met het korte verhaal De Kapersbrief. Damen is de huidige scenarist van de Storm-spin-off Roodhaar en zelf de auteur van Guardian. Hij schreef ook de heerlijke jeugdstrips Calamity Jane, Jules Verne en Roar voor tekenaar Daniel van den Broek. Voor het stripblad Tina schrijft hij Prinses Simone en hij is een medewerker van Donald Duck, dat van 1984 tot 2013 werd bestierd door hoofdredacteur Thom Roep.