Ed Piskor (41) overleden

2 april 2024 Overlijdens

Nadat de Amerikaanse tekenaar Ed Piskor dit afscheidsdocument had gepubliceerd, raakte bekend dat hij op 1 april 2024 zelfdoding heeft gepleegd. Hij behoorde tot de alternatieve stroming en werkte aan de met een Eisner Award bekroonde reeks Hip Hop Family Tree, waarin hij de vroege geschiedenis van de hiphopcultuur en de verdere evolutie ervan uit de doeken deed. Hij schreef en tekende ook X-Men: Grand Design over de geschiedenis van de X-Men. Red Room was zijn uit Patreon voortgekomen stripreeks. Met collega Jim Rugg runde hij het YouTube-kanaal Kayfabe over voornamelijk strips.

In maart 2024 werd Piskor door tekenares Molly Dwyer beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag via sociale media in een periode toen ze nog minderjarig was. Andere, toen zeventienjarigen schaarden zich achter dezelfde aanklachten. Molly Wright kreeg volgens haar op sociale media geplaatste verklaringen een professioneel contact beloofd in ruil voor seksuele handelingen. Deze beschuldigingen leidden op 30 maart naar de stopzetting van Jim Ruggs medewerking met Piskor. De internetgemeenschap keerde zich tegen Piskor.

In zijn slaande en zalvende afscheidsbrief probeerde hij te duiden en zich te verontschuldigen, niet zonder ook mensen bij naam te noemen die hebben meegedaan aan het cancelen van zijn persoon en/of werk. Maar het is vooral een weerslag van hoe in korte tijd iemands leven volledig onderuit gehaald werd door wat hij zelf noemde “een idioot geweest te zijn”.