Terug naar overzicht

Dupuis in augustus tot oktober 2022

23 mei 2022 Vooruitblik

Hieronder stellen we de albums voor die Dupuis in augustus, september en oktober uitgeeft. Die vind je ook terug in de rubriek Te verschijnen met meer details over de uitvoering.

Black Squaw 3 (augustus)

"Bessie, de buitengewone pilote met Cherokee en Afro-Amerikaanse roots, ligt bewusteloos in een modderpoel. Maar met haar hoofd blijft ze in de wolken... We werpen een blik op haar jeugd: de tijd waarin ze naar Frankrijk reisde, een land dat vrouwen toestond een luchtvaartopleiding te volgen. Daar, op de Caudron du Crotoy, werd Bessie een buitengewoon bekwame pilote. Maar ze zou er ook emoties ervaren die haar leven tekenen... Een leven dat ten einde zal komen wanneer Bessie haar vijanden van de Ku Klux Klan niet verslaat... Een sleutelalbum, net voor de grote finale van het spannende Black Squaw-vierluik!"

De Zusjes Duizendblad 3 (augustus)

"De zusjes Duizendblad kaarten de klimaatopwarming aan. De moeder van de zusjes Duizendblad heeft hen ingeschreven voor een vakantiekamp aan de Normandische kust. Daar maken Lucy, Sarah en Cassiopeia kennis met de Atlantische Oceaan, het spreekwoordelijke hondenweer, de traditionele rustieke vuurtoren, de prachtige natuur en... een enorme walvis die plotseling aanspoelt op het strand! Voor Lucy is er geen twijfel mogelijk: het dier is gekomen om hen te waarschuwen voor een ernstig gevaar! De plaatselijke bevolking deelt deze bezorgdheid niet en denkt dat Lucy een zeer levendige fantasie heeft. Ze zijn ervan overtuigd dat ze zelfs bijna de legende van de vrouw die in de vuurtoren woonde en daar een schat achterliet zou kunnen geloven... Zal het jongste zusje Duizendblad erin slagen de bevolking naar haar te doen luisteren?"

421 integraal 2 (september)

Vervolg van de integrale reeks die uit drie delen zal bestaan. Tussen het Franse deel 1 en 2 zaten enkele jaren. Dat kwam doordat Éric Maltaite alle pagina's opnieuw wou inkleuren. De laatste integrale, met heel wat onuitgegeven extra's, zal minder lang op zich laten wachten. De tekenaar werkt momenteel aan een nieuwe strip die zich afspeelt in het oude Hollywood.

"Tweede bundeling van deze James Bond 2.0. In 1980 verscheen in het weekblad Robbedoes het eerste avontuur van Jimmy Plant, de geheim agent met nummer 421 (Het Wrak en de Miljoenen). Voor dat album werden de talenten van Éric Maltaite (voor het tekenwerk) en Stephen Desberg (voor het scenario) gebundeld. De verbazingwekkende avonturen van 421 zaten aanvankelijk ergens tussen James Bond en Indiana Jones in en balanceerden op het randje van opzettelijke parodie. Maar toen de strip, die voor alle doelgroepen was bedoeld, dichter bij de werkelijkheid kwam te staan, onderging 421 een verbazingwekkende gedaanteverwisseling. Die kwam er dankzij verhalen als Operatie Zelfmoord (1984), Het Eeuwige Rijk (1985), maar vooral Scotch Malaria (1986) en Een Gril van het Lot (1987). Die albums sneden de actualiteit aan in een gewaagde dystopische alternatieve realiteit."

Team Rafale 10 (september)

"Een dodelijk kat-en-muisspel. Oorlogsschat speelt zich af in Afrika, tussen Soedan en Somalië. Ga mee op jacht naar het goud van Al Qaeda. De schat waar de westerse inlichtingendiensten al jarenlang actief op zoek naar waren, wordt uiteindelijk gespot aan boord van een vrachtschip dat op doorvaart is op de Rode Zee. Maar de onderschepping loopt uit op een ramp wanneer twee F/A-18E Super Hornets van het vliegdekschip Nimitz worden neergeschoten door mysterieuze MIG-29’s. Een Franse spionagesatelliet is getuige van de feiten en stuurt Frankrijk op een schattenjacht. Tom Nolane, Jessica Nate en hun vrienden van het eskadron 1/7 Provence gaan mee op jacht. Maar de inzet stijgt dramatisch wanneer Kolonel Azad Korgan, een geduchte gevechtspiloot die door de terroristen ingehuurd wordt, in de strijd komt. Vanaf dan verandert voor onze vrienden de schattenjacht in een dodelijk kat-en-muisspel..."

Buck Danny: De Integrale 12

Eerste van drie integrales (de delen 12, 13 en 14) waarin alle door Francis Bergèsegetekende verhalen gebundeld worden met dossiers.

"Begin én einde van een nieuw tijdperk. Dit twaalfde deel van de complete avonturen van Buck Danny bundelt de albums Opdracht ‘Apocalypsis’De Helle-pilotenVuur uit de Hemelen De "Deserteur", en de eerste zestien pagina's van Blackbirds, een onvoltooid verhaal van Jean-Michel Charlier. Na de dood van Victor Hubinon in 1979 vertrouwde Charlier de scenario's van Buck Danny toe aan Francis Bergèse, die de geest van de reeks op een natuurlijke manier wist na te volgen. In 1983, toen Opdracht ‘Apocalypsis’ uitkwam, begon een nieuwe cyclus van drie albums. De serie vond een nieuw leven, met een regelmatig verschijningsritme, tot de dag in 1989 waarop Jean-Michel Charlier afscheid van de reeks nam. Hij had op dat moment nog maar de eerste zestien platen van Blackbirds afgeleverd. Het zou zijn vijfenveertigste scenario voor Buck Danny worden."

Blackbirds verscheen in 2017 alsnog in album. Frédéric Zumbiehl schreef het samen met Patrice Buendia verder uit en maakte er een tweeluik van. Deel 1 werd nog getekend door Bergèse, deel 2 door André Le Bras.

Game Over 21 (oktober)

"Red de prinses… of niet. Wat het videospel Game Over precies inhoudt? Kleine Barbaar (die niet altijd even slim is...) moet een prinses redden (die ook niet altijd even slim is…). Vanuit deze duidelijke opzet orkestreren Midal, een humoristisch genie, en zijn hele team steeds gekkere en onverwachte situaties! De grensoverschrijdende humor, maar resoluut voor alle publieken bedoeld, wordt meer dan ooit geapprecieerd door de lezers van het weekblad Robbedoes. Zij kunnen in deze uitbreiding van het universum van Kid Paddlegenieten van de opdringerigheid van de beroemde Blorks!"

Robbedoes en Kwabbernoot 56 (oktober)

Een nieuw avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot, en wel door het nieuw samengestelde auteursteam Olivier Schwartz (Piccolo in VeldgroenAtom AgencyInspecteur Bayard) op scenario van Sophie Guerrive en Benjamin Abitan. Hun album wordt deel 56 in de reeks, met de titel De Dood van Robbedoes.

"Nu het honderdjarige bestaan van uitgeverij Dupuis nadert, komen Robbedoes en Kwabbernoot op het slechte idee om van de aardbodem te verdwijnen! Misschien net omdat ze zich onder water begeven in de onderwaterstad Korallion. Die hadden ze al bezocht in een eerder en mythisch avontuur van Franquin: Robbedoes en de Bobbelmannen. De twee journalisten zijn zonder waarschuwing een week te vroeg vertrokken naar Cap Rose, in het zuiden van Frankrijk, waar ze de heropening van de mythische onderwaterstad Korallion onderzoeken. Vandaag de dag heeft de dochter van de stichter de leiding van Korallion overgenomen en maakt ze er een excentrieke vakantieclub van. Maar het lijkt erop dat ze zo verantwoordelijk is voor de opwarming van het Middellandse Zeebekken en de verschijning van nieuwe bedreigende diersoorten... Gevangen op de bodem van de zee ontdekken Robbedoes en Kwabbernoot al snel de gruwelijke waarheid."

Tekenaar Schwartz ken je al door zijn drie zeer goed onthaalde, naar Yves Chalandknipogende retroalbums van Robbedoes in de nevenreeks Robbedoes door..., telkens op scenario van Yann. Uit die samenwerking vloeide ook de detectivereeks Atom Agencyvoort, waarvan inmiddels twee delen zijn verschenen. Deze overname heeft wel als gevolg dat Atom Agency on hold wordt gezet. Yann heeft daar nochtans al het derde verhaal van geschreven, maar Robbedoes gaat nu voor.

De Franse stripmaakster Sophie Guerrive is een extra voorstelling waard. Ze is de tekenares en schrijfster van onvertaalde jeugdreeksen als Chef Magik (bij uitgeverij Warum) en diverse one-shots die zich in de sprookjessfeer situeren. Vanaf 2017 raakte ze regelmatig geselecteerd op het Franse stripfestival van Angoulême voor haar werk, zoals Tulipe en Le Club des Amis. Op basis van de minimalistisch getekende, avontuurlijke jeugdreeks Le Club des Amis vroeg uitgeverij Dupuis haar om de volgende albums van Robbedoes en Kwabbernoot te schrijven.

Fransman Benjamin Abitan is in het dagelijks leven een acteur en theatermaker. Voor radiozender France Culture creëert hij komische hoorspelen. Enkele van zijn radioproducties waren bewerkingen van de Kuifje-avonturen De Blauwe LotusDe 7 Kristallen BollenDe Sigaren van de FaraoDe Zonnetempel en De Juwelen van Castafiore. alle in samenwerking met Moulinsart. Hij is helemaal mee met zijn tijd en waagt zich net zo goed aan komische fictie die is opgenomen met een smartphone. Zowel Abitan als Guerrive komen uit Marseille.

Een frisse wind, een compleet nieuwe kijk, een totaal ander standpunt. Het kan de reeks weer uit het slop halen. De reeks stond namelijk al enkele jaren on hold. Eigenlijk omdat Dupuis ook niet meer wist wat het moest doen om de reeks aan een afkalvend publiek te verkopen. Intussen maakten Yoann en Fabien Vehlmann de reeks SuperGroom, met een vette knipoog naar superheldencomics. Daarvan moet nog een derde album verschijnen.

In de Schaduwen 2 (oktober)

"Prinses Islen ontsnapt uit het kasteel van haar vader in het gezelschap van Arzhur, de gevallen ridder. Ze leert hem kennen als een man die, net als zij, probeert te ontsnappen aan de last van zijn afkomst... Zullen de twee gehavende zielen na hun ontsnapping een veilige haven vinden waar het jonge meisje kan ontsnappen aan het lot dat haar machtige en giftige moeder haar heeft nagelaten? Tussen tragische liefde, feminisme, moedermoord en groot avontuur: ontdek de ontknoping van een razend actuele literaire fantasie, van wijlen Hubert en Vincent Mallié."

Bollie & Billie 17 (september)

Tot slot zijn er ook weer twee heruitgaven van Bollie & Billie.

Bollie & Billie 18 (september)

Van deze gagreeks verschijnen momenteel Franstalige integrales.

Terug naar overzicht