Terug naar overzicht

Dick Vlottes (89) overleden

7 juni 2022 Overlijdens

Op 5 juni overleed de Nederlandse striptekenaar, illustrator en artiest Dick Vlottes. Hij werd geboren op 19 december 1932 en werd 89 jaar.

In 1955 startte hij zijn stripcarrière bij uitgeverij ATH waar veel pulpstrips van de band rolden. Hij stuurde de uitgeverij een tekening van Tarzan met de vraag of hij een Tarzan-strip mocht tekenen. Uitgever Arnold Teeuwen was verrukt door de tekening en liet Vlottes de stripreeks tekenen en schrijven. Inspiratie vond Vlottes  in de Amerikaanse krantenstripversie van Burne Hogarth en in de leesboeken waar hij een fan van was. Vlottes tekende 43 Tarzan-strips waarvan er 42 zijn uitgebracht. In 1958 bleek dat ATH de stripreeks uitgaf zonder er rechten voor te betalen. Via een schikking werd datzelfde jaar geregeld dat er voortaan enkel oorspronkelijke Tarzan-strips werden uitgebracht en niet langer van Vlottes. Daarnaast maakte Vlottes de reeks De Groene Straal voor zijn collega Ben Abas. Daar verschenen drie albums van.

Bij de studio van Marten Toonder kon hij als freelancer aan de slag, onder andere voor Tom Poes en Kappie. Vlottes nam toen ook de sf-strip Martin Evans voor twee verhalen over van Thé-Tjong Khing die de reeks al had overgenomen van Ben Abas. Voor Het Vrije Volk volgde Vlottes' eigen krantenstrip Minter en Hinter waarvoor hij hoofdzakelijk zelf de scenario's schreef.

Vlottes volgde Ton de Zwaan die de Toonder Studio's verliet om zijn eigen productiebedrijf Swan Features Syndicate op te richten. Daaruit vloeiden strips voort die voor het Shell-tijdschrift Olidin bedoeld waren, zo ook de historische stripreeks Senmoet de Egyptenaar die doorstootte naar diverse kranten. In 1982 en 1983 publiceerde De Lijn vier albums, in 2013 volgde een integrale bij Amor Vincit Omnia met alle negen verhalen.

Bij de zwanenzang van Olidin in 1963 tekende Vlottes nog Botje Boons Avonturen waarna hij eventjes stopte met het tekenen van strips. Voor het stripweekblad Pep kon hij als letteraar werken en hij tekende covers voor Pep en De Flintstones. Voor deze laatste tekende hij ook korte verhalen van De Flintstones en Top Kat. Voor Fabeltjeskrant werkte hij puzzelpagina's uit en voor Televizier en TV2000 legde hij zich toe op de grafische vormgeving. Ook inkleuringen voor het stripblad Sjors behoorden tot zijn takenpakket.

In 1973 pikte hij het striptekenen weer fulltime op voor Tina waarvoor hij Ineke van Rijswijk en Leonie, het Horoscoopmeisje tekende. Vanaf 1975 was zijn komische strip De Krakers in Televizier Gids te lezen, in 2006 gebundeld door Boumaar die datzelfde jaar Vlottes' oude strip Dummetje in album uitgaf.

Een decennium later was hij actief voor het populaire Nederlandse Disney-blad Donald Duck, waarvoor hij onder meer Hiawatha in inkt zette. Nog in de jaren 1980 legde hij zich meer en meer toe op reclamewerk, waaronder sportinstructiestrips. De strip Johan Cruyff Geeft Voetballes (1984) dateert uit deze periode. In 1987 werkte hij voor de krant De Telegraaf de dagelijkse, actuele sportstrip De Krek uit.

In 2015 ontving Dick Vlottes voor zijn bijdrage aan de Nederlandse stripgeschiedenis de Bulletje en Boonestaakschaal.

(Bron: Comiclopedia)

Terug naar overzicht