Terug naar overzicht

Derde cyclus De Macht der Onschuldigen start in juni

5 januari 2022 Vooruitblik

In december 2020 verscheen het slot van de tweede cyclus van de politieke thrillerreeks De Macht der Onschuldigen. Tijd voor Saga Uitgaven om ook de vertaling van de derde cyclus te starten. Dat gebeurt vanaf juni, want dan verschijnt deel 1 van de cyclus De Kinderen van Jessica, weer getekend door Laurent Hirn op scenario van Luc Brunschwig. In het Frans startte die al in 2011, maar na twee verschenen delen werd niet alleen deze cyclus, maar de complete reeks geherlanceerd. Vorig jaar verscheen deel 4 van de vijfdelige cyclus in het Frans. Begin 2023 komt het laatste deel uit. Saga Uitgaven kan dus nog voort. In deel 4 brak een nieuwe burgeroorlog in de Verenigde Staten uit. Het album verscheen enkele maanden na de bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump. Brunschwig heeft al altijd met verve, veel inzicht en een beetje geluk door actuele gebeurtenissen pijnpunten in de Amerikaanse democratie kunnen uitspelen. Ook in de cyclus van De Kinderen van Jessica is dat niet anders.

De inhoud van het eerste deel van de cyclus: "2007. Jessica Ruppert, de heldin van 11 september en leider van de Democratische oppositie, is de Secretaris van Sociale Zaken geworden in de nieuwe regering. Jessica staat op het punt een plan van 200 sociale maatregelen voor te stellen om de minstbedeelden te hulp te komen en de Verenigde Staten definitief in de 21ste eeuw te loodsen... Maar veel politici aan beide kanten, en sommige naties die zwaar geïnvesteerd hebben in de Verenigde Staten, beschouwen het als het in vraag stellen van de fundamenten van het kapitalisme en de globalisatie. In zijn cel, waar hij zijn straf uitzit, ziet Joshua Logan onmachtig de groei van de Logans aan, een radicale, extreemrechtse beweging die zich in hem herkent en die tot alles is bereid om Jessica Ruppert te beletten haar projecten uit te voeren."

Luc Brunschwig had vorig jaar een bijzondere hit te pakken dankzij zijn deelname aan het album Goldorak, waarvoor hij samen met Xavier Dorison het scenario schreef. Het was een van de tien best verkochte strips in Frankrijk. Bij het opmaken van zijn balans van het afgelopen jaar, relativeerde hij weliswaar zijn activiteiten als scenarist in een veranderende markt. Op Facebook schreef hij het volgende:

"Het is moeilijk om de balans op te maken van dit jaar 2021. Veel uitdagingen in een markt waarin mijn positie als bekende auteur, maar niet als superverkoper, verzwakt (bestsellers verkopen steeds meer, vandaar de schitterende situatie van strips, maar meer dan 80% van de strips verkoopt onder de 5.000 exemplaren en mensen zoals ik bevinden zich in de situatie waarbij men vindt dat ze te veel worden betaald voor het weinige dat ze verkopen).

Er is ook het feit dat ik een zogenaamde "klassieke" strip voorstel die minder uitgevers, lezers en boekverkopers verleidt en die vandaag meer aangesproken worden door one-shots, romanbewerkingen, strips over het ware leven. Fictie sterft langzaam uit en overleeft alleen door licenties of wanneer men ze heeft toevertrouwd aan scenarioschrijvers die meer opbrengen... Het gevolg hiervan is dat uitgevers zich minder voor mij interesseren en ik heb vooral minder zin om voor mezelf op te komen (ik heb niet echt zin om een briljante tekenaar warm te maken voor een avontuur dat tien jaar zou kunnen duren, terwijl met een beroemdere en beter verkopende scenarist zou kunnen samenwerken).

Ik zoek mijn plek ergens in het midden. Ik heb een paar aanknopingspunten. Ze zijn interessant, anders dan wat ik tot nu toe heb gedaan... We zullen zien of ze me naar nieuwe verlangens leiden of dat het slechts een eervol eindspel is voordat ik ontdek dat ik hier te oud voor ben."

Terug naar overzicht